blog

Knižné tipy: Nový King nám vleje do žíl tú Pravú krv

pondelok 18. októbra 2010 01:00
Po 18.10. 2010 01:00

Slávny taliansky autor – Umberto Eco je známy aj tým, že sa rád obklopuje knihami. V jeho dome sú tisícky zväzkov, ktoré zaberajú každú voľnú poličku. Raz sa ho jeden novinár opýtal, či skutočne všetky prečítal. Vychýrený spisovateľ mu na to odvetil, že práve naopak. Okolo seba má len knihy, ku ktorým sa ešte nedostal. Tie, ktoré čítal, daroval niekomu ďalšiemu, aby robili radosť alebo prinášali poučenie aj iným. A práve to je na knihách krásne – ich hodnota sa nestráca a jedna kniha môže potešiť tisíce ľudí. Veď koľko kníh v našich osobných knižniacich už prešlo rukami desiatok ľudí, ku koľkým sa neustále radi vraciame… A ktovie – ak si vyberiete niektorú z tohto týždňových noviniek, možno ju postretne rovnaký osud. Osud šťastnej knihy, ktorá je čítaná stále znova a znova. 🙂

Tak a hneď na úvod začneme absolútnou bombou! Potichučky, pokradmo, bez akejkoľvek kampane alebo reklamného “buzzu,” k nám dorazil najnovší román kráľa hororu, najobľúbenejšieho žijúceho autora na svete – Stephena Kinga! A keby len to! Jeho novinka Pod Kupolou k nám dorazí v slovenčine! Vydavateľstvo Ikar sa rozhodlo, že slovenský čitateľ dospel natoľko, aby si opäť mohol vychutnať perfektný a napínavý príbeh vo svojom rodnom jazyku. Tak ho nesklamme! Už to bude takmer rok, čo sme vás prvýkrát upozorňovali na tento výnimočný román, ale to čakanie rozhodne stálo za to. Na takmer 900-stranách nám Stephen King rozpovedá príbeh malého, dvojtisícového mestečka, ktorá zrazu obklopila záhadná kupola, cez ktorú sa nedostane nič väčšie ako kvapky vody. Prečo sa tak stalo? Majú vôbec ľudia, uväznení vnútri, šancu na prežitie? Ako sa zachová vláda? Na tieto aj mnohé ďalšie otázky odpovedá Stephen King tak, ako sme uňho zvyknutí – strhujúco, s napätím a bez možnosti úniku, až kým knihu nedočítate do konca! (viac info)

Slovenský autor Pavel Hirax Baričák je iný. Ale iný v tom dobrom slova zmysle. Pavel je neuveriteľne pozitívny, srdečný a vždy dobre naladený človek s takým nákladom energie, že by ňou mohol poháňať atómovú ponorku namiesto reaktora. A presne také sú aj jeho knihy – či už píše romány alebo básne, vždy sú iné, svojrázne, ale a napriek tomu, že nie vždy končia šťastne, dodávajú človeku chuť žiť. A práve kvôli tomu ho milujú tisícky fanúšikov po celom Slovensku. Pre jeho úprimnosť a pozitívnu energiu, ktorá sa prenáša aj do jeho písania.  A presne taký je aj jeho najnovší román s hrôzostrašnou obálkou, aj názvom – Nauč ma umierať. Príbeh Jakuba, ktorého postretne všetko zlé, ale napriek tomu sa nevzdáva. Veď človek dokáže všetko. Stačí myšlienka a neporaziteľná viera a môžeme chodiť po vode, liečiť seba i ostatných, stať sa bohatými, úspešnými, šťastnými. Presne taký je Hirax, a taká je aj táto kniha. (viac info)

Tak vy ste si mysleli, že už je po upíroch? Ale veď tí sú predsa nesmrteľní! A preto aj na Slovensko prichádza ďalšia upírska séria! Našťastie, tentoraz skutočne výborná. Niektorým bude stačiť jej anglický názov – TRUE BLOOD. Presne tak, kultový seriál vznikol na motívy nemenej kultovej série kníh americkej autorky Charlaine Harrisová, ktorá začala vychádzať štyri roky predtým než uzrel svetlo sveta sličný Edward. Respektíve tmu sveta… Možno aj preto je svet tejto autorky podstatne temnejší, pestrofarebnejší a jej postavy majú hĺbku (a spravidla aj nejaké to tajomstvo). Je to svet, v ktorom sa japonským vedcom podarilo vyrobiť umelú krv. Vďaka nej sa už upíri nemuseli skrývať a rozhodli sa vystúpiť z ilegality a prihlásiť sa o svoje občianske práva. Samozrejme, nie každý s tým súhlasí – či už na strane ľudí, alebo upírov. Celá séria sa sústreďuje na servírku Sookie Stackhouse z malého mestečka, ktorá dokáže čítať myšlienky, aj keď sa to snaží zatajiť. Jej život sa kompletne prevráti na ruby, keď do mesta príde upír… Upír, ktorý sa síce netrbliece na slnku, nečakal sto rokov, aby sa mohol zaľúbiť do 17-ročnej puberťáčky, ale zato je to upír, ktorého myšlienky čítať nedokáže. A potom začnú zomierať mladé ženy…  Ak máte radi tajomno, premyslený dej, napätie a nevadí vám krv, tak toto je séria pre vás! (viac info)

Keď sa použije slovné spojenie “19-ročná spisovateľka,” tak si nemôžem pomôcť, ale automaticky ma napadne jedno slovo – PRÚSER. Ale v prípade tejto autorky pevne verím, že to tak nebude. Veď kto iný by mohol lepšie opísať život členov bajkerskej komunity, než jej právoplatná a plnohodnotná členka? Raz darmo – písať o nej na staré kolená by bolo neskoro a pokusy postarších pánov a dám vžiť sa do myslenia a vyjadrovania dnešných násťročných dopadajú rovnako ako snaha Desmodu o modernú a progresívnu hudbu (čiže hrozne). Práve preto sa teším na príbeh mladej bajkerky Pauly, ktorá sa musí rozhodnúť , či zostane poslušným dievčatkom, alebo obetuje bezpečie, aby si splnila sen. Príbeh vo vtipných dialógoch odráža myslenie súčasnej generácie, jej úprimnosť, sexuálne skúsenosti a úsilie prekonávať samých seba. Navyše nás tak obrazne vťahuje do komunity bajkerov, až sa cítime byť jej súčasťou. Silný, svieži príbeh, napísaný akoby mimochodom, a predsa preniká hlboko pod kožu. (viac info)

“Viáááánoce šalala!” Nebojte sa! Nepomýlil som si kalendár, ani nepoužívam ten, s ktorým operujú supermarkety a operátori, pre ktorých začínajú Vianoce už v septembri. Len chcem pripomenúť, že sú knihy, ktoré treba kúpiť podstatne skôr ako na Vianoce. Obzvlášť, ak chcete počas tohto sviatku ohúriť celú rodinu. A to najľahšie dosiahnete výborným a netradičným jedlom! Akým? To už vám prezradí kráľovná kuchárskeho umenia Nigella Lawsonová. Tá je v rodnom Anglicku ikonou, na ktorú sa nechytá ani Jamie Oliver alebo český postrach kuchýň a kaderníckych salónov Zdeněk Pohlreich. Nigella má všetky tri Š – štýl, šmrnc a šarm, vďaka ktorým sú jej jedlá efektné, pôsobivé, ale hlavne – nadovšetko dobré. Nigella prichádza s množstvom praktických a inšpiratívnych rád, ako si rozvrhnúť čas, aby sme sa v poslednej chvíli nestresovali, ale prináša hlavne množstvo receptov, ktoré vychádzajú z britskej kuchyne a našim čitateľom pomerne málo známe. (viac info)

A na záver som si nechal chuťovku pre skutočných fajnšmekrov. A ešte aj tí budú musieť vedieť po anglicky. Ak vám nič nehovorí meno Howard Jacobson, tak si z toho nič nerobte. Až do minulého týždňa na tom boli rovnako aj obyvatelia Británie, ktorí si (na rozdiel od nás) mohli jeho knihy čítať dlhé roky. Od minulej stredy je však všetko inak – Howard Jacobson vyhral prestížnu literárnu cenu Man Booker Prize a zaradil sa tak medzi najuznávanejších autorov na svete. A to všetko vďaka sladkotrpkému románu The Finkler Question. Autor nám na pozadí osudov troch kamarátov rozpráva, aké je to byť Židom v dnešnej dobe. Príbehy sú niekedy veselé, niekedy smutné, ale hlavne nadovšetko ľudské a milé. Ingrediencie, ktoré roztopili srdce neoblomnej poroty, určite zaúčinkujú aj na vás. (viac info)