blog

Malý princ trojrozmerne?

pondelok 1. novembra 2010 14:16
Po 1.11. 2010 14:16

Nemali ste niekedy chuť dotknúť sa planét Exupéryho Malého princa? Ísť sa pozrieť na asteroid pijana, zemepisca či vladára? Zatiaľ to nie je možné, ale umelecká spoločnosť Associés réunis svet blonďatého chlapčeka s červeným šálom  čitateľom približuje čo najviac. Nové vydanie tohto najznámejšieho rozprávkového príbehu pripravila ako veľkú obrazovú knihu. Ide teda o knižné priblíženie sa k 3D formátu, ak by sme to chceli veľmi skreslene opísať, konštatuje spravodajský portál idnes.cz.

Veľká obrazová kniha je publikácia, pri ktorej otvorení do priestoru vystupujú jej časti. Autori takejto podoby musia teda pracovať s priestorom, ktorý využívajú na dotvorenie a lepšiu ilustráciu deja knihy. Nie je prekvapením, že si na takéto spracovanie vybrali práve knihu  Antoinea de SaintExupéryho. Okrem toho, že ide o nezabudnuteľný príbeh tak pre deti, ako aj pre dospelých, ide aj o jednu z najatraktívnejších kníh sveta všetkých čias. So svojimi viac ako 80 miliónmi výtlačkov sa radí medzi  päťdesiat najpredávanejších publikácií sveta.

Aj počet jazykov, do ktorých je preložená je obdivuhodný. Malého princa môžete čítať až v 180-tich rôznych jazykových prevedeniach a dialektoch.

Umelecká spoločnosť  Associés réunis pod umeleckým vedením  Gérarda Lo Monaca a s designem Emmy Giuliani si zobrali asi najznámejšiu verziu tejto slávnej knihy. Ide o vydanie malého formátu, kde je text ilustrovaný autorovými kresbami. Autori chcú formou veľkej obrazovej knihy  zvýrazňuje magickosť a inotaj, ktorý Exupéry v svojom diele zanechal.

U Malého princa nejde o prvé netradičné spracovanie tohto príbehu. V minulosti, ako píše portál, sa objavili aj komiksové či filmové spracovania rozprávania Antoinea de SaintExupéryho. Okrem toho Malého princa mohli ľudia vidieť aj v opere, či filmovom muzikále od Lernera Loeweho. Najnovšie sa pripravuje na motívy tejto chronicky známej knihy aj animovaný seriál.

Exupéryho Malý princ,ktorý cestuje z planéty na planétu až nájde samotného autora, viacerých inšpiroval aj na napísanie vlastných kníh, kde z chlapčeka z malej planéty s ružou a baobabmi vychádzajú a čerpajú. Nemecký psychológ Mathias Jung sa napríklad v knihe Malý princ v nás zamýšľa nad jednotlivými časťami príbehu a ich odkazoch priamo v našom vnútri. Opisuje úzkosť, strach či úzkosť.

Malý princ je neobyčajné dielo.  Je originálne a čo je ešte obdivuhodnejšie, ani po toľkých rokoch nezovšednela. V tomto príbehu si môže niečo nájsť každý. Neopotrebovala sa. Nestala sa obyčajnou. Táto rozprávka pre dospelých fascinuje čitateľov po celom svete dodnes. A je dosť nepravdepodobné, že by sa to malo časom zmeniť. Jednoducho, Malého princa môžeme nájsť v každom z nás. A každého z nás môžeme nájsť v Malom princovi.

„Potom si zase říkám: Někdy je člověk roztržitý a hned se stane neštěstí. Jednou večer třeba malý princ zapomněl na skleněný poklop nebo se beránek za noci tiše vykradl… A tu se mi všechny rolničky mění v slzy! … V tom je velká záhada. Pro mne jako pro vás, kteří máte malého prince rádi, nebude vesmír stejný, jestliže někde nějaký beránek, kterého neznáme, spásl, nebo nespásl růži…

Podívejte se na nebe. Ptejte se: Spásl nebo nespásl beránek květinu? Uvidíte, jak se hned všechno změní…

A žádný dospělý nikdy nepochopí, že je to tak důležité.“