blog

Knižné tipy: Smršť pokračovaní, ktorým by bola škoda odolať

pondelok 10. januára 2011 00:01
Po 10.01. 2011 00:01

Po predvianočnom ošiali nastalo novoročné ticho. Nával noviniek a bestsellerov klesol prakticky na minimum a všetci sa radšej venovali najobľúbenejšej novoročnej aktivite – inventúre! Ale aj lahodné sčítanie tovaru na sklade je za nami a nové knihy sa opäť začali rojiť ako huby po daždi. Už prvá tohtoročná ochutnávka stojí za to! Čakajú na vás pokračovania, ktoré by vám nemali ujsť, ale aj úplne nové tituly, z ktorých sa nepochybne stanú bestsellery. Knihy, ktoré ste si našli pod vianočným stromčekom už máte určite prečítané, hor sa vyberať nové! 🙂

Hneď na začiatku začneme s novinkou, na ktorú sa teším už takmer rok. Začiatkom minulého roka vyšiel román V tieni mafie , ktorý okamžite dobil rebríčky predajnosti. Jozef Karika v ňom sledoval osudy troch mladých ľudí, ktorí sa postupne stále viac a viac zaplietali do nekalých praktík mafie, až… No ak ste čítali, tak viete, ak nie, tak si prečítajte. Stojí to za to. Kniha však končila tak, že aj Mario Puzo by závidel, preto bolo jasné, že  sa môžeme tešiť na pokračovanie. A to vyjde už o niekoľko dní! Michal Harvan tentoraz narazí na protivníka, ktorý bude minimálne rovnako neľútostný a nemilosrdný ako on sám. Tentoraz sa bude jednať o čistokrvný mafiánsky triler, takže sa pripravte na napätie, násilie a náboje. 🙂 (viac info)

Jednou z najsmutnejších udalostí literárneho sveta v roku 2008 bolo úmrtie Michaela Crichtona, autora takých bestsellerov ako Jurský park, Sféra alebo Kmeň Androméda.  Veď na svete je len málo autorov, ktorým sa počas tak dlhej a plodnej kariéry podarilo napísať toľko dobrých románov ako práve Michaelovi Crichtonovi. Je síce fakt, že Hollywood ich väčšinou vykostil a nechal len absolútny základ, ale aj ten často stačil na výnimočný film alebo aspoň veľký kasový trhák. Román Pirátska odysea vyšiel minulý rok posmrtne v USA a zaznamenal veľký úspech. A teraz máme šancu vychutnať si definitívne posledný román Michaela Crichtona aj my. Ak máte chuť na poriadny, atmosférický príbeh plný pirátov, ktorí kašlú na imidž ala rocková hviezda, potom určite siahnite po tejto knihe a nebudete sklamaní. (viac info)

Vydavateľstvo Evitapress sa rozhodlo, že na začiatok roka si zaslúžime dávku optimizmu. V poslednej knihe tohto vydavateľstva s názvom Ema by sme ho veru hľadali márne, preto nám teraz ponúka skutočný príbeh s nelichotivým názvom Odsúdený, ale zato so šťastným koncom? Ako to viem? Jednoducho. Hlavným hrdinom je Lukáš Hoffmann, ktorého príbeh pozná vďaka TV JOJ celé Slovensko. Lukáš sa ako mladík dal na drogy, padol až na úplné dno a až pevná vôľa a náhoda mu dopomohli k miestu herca v úspešnom seriáli TV JOJ. Jeho príbeh nám rozpovie tá najpovolanejšia – jeho mama Vladislava Hoffmannová. Tá si na pomoc prizvala Evu Bacigalovú, autorku úspešného románu Čistá nuda a spoločne napísali silný autobiografický román o tom, aké to je, keď sa z vášho dieťaťa stane narkoman. (viac info)

Viete podľa čoho sa spozná skutočne obrovský úspech autora? Keď sa na základe troch kníh Stiega Larssona začnú do slovenčiny hromadne prekladať aj ďalší autori detektívok len preto, že pochádzajú z toho istého regiónu. No dobre a ešte preto, lebo sú tie detektívky fakt dobré. A vyznačujú sa výbornou atmosférou. A vďaka severskému prostrediu si tak akosi prirodzene temné. A… a… a… a nám neostáva nič iné, len sa tešiť z príchodu ďalšieho predstaviteľa severskej detektívnej školy. Johan Theorin zatiaľ napísal tri romány, ktoré sa stretli s veľmi pozitívnymi ohlasmi v rodnom Švédsku. Všetky sa odohrávajú na švédskom ostrove Öland a podľa kritiky sú skutočne výborné. Prvý už vyšiel a má sľubný názov – Ozveny mŕtvych. (viac info)

Fínsky spisovateľ Matti Rönkä prišiel minulý rok na Slovensko pokrstiť svoj prvý detektívny román Muž s tvárou zabijaka. V ňom nám predstavil veľmi nezvyčajného hlavného hrdinu. Je ním Viktor Karppä, bývalý príslušník elitných oddielov KGB, ktorý teraz žije vo Fínsku a živí sa kadečím, čo nájde v šedej zóne na hranici zákona. Okrem toho občas pomáha príslušníkom ruskej komunity, ktorí to vo Fínsku nemajú ľahké. Väčšinou vlastnou vinou. Tentoraz sa Viktor pustí do pátrania po zdroji novej, nebezpečnej drogy, ktorá si vyžiadala už niekoľko obetí. Pátranie ho dovedie až do ústredia ruskej mafie… (viac info)

A na záver som si nechal knihu, o ktorej vám nič nepoviem! Prečo? Lebo sa jedná o tretí diel výbornej série Hry o život, ktorú by ste si rozhodne mali prečítať. Ak ste ju čítali, tak vám stačí informácia, že tretí diel práve vychádza, ak nie, tak vedzte, že sa jedná o veľmi napínavé a pútavé knihy, ktoré sú na Západe obrovským hitom, len u nás sú z nejakého nepochopiteľného dôvodu neprávom prehliadané. V Hollywoode sa už dokonca vo veľkom pripravujú na natáčanie, takže predpokladám, že väčšina ľudí si knihy všimne, až keď do kín dorazia filmy. To však rozhodne nie je dôvod, prečo si upierať jednu z najlepších YA sérií, aká bola za posledné roky napísaná. Takže prvý diel nájdete TU a Drozdajka je tretí diel. 🙂 (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂