blog

Knižné tipy: Anjeli, snežienky, aj bitkári…

pondelok 14. februára 2011 00:01
Po 14.02. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Dnes začneme knihou, ktorá síce nie je žiadnou novinkou, ale KONEČNE opäť vyšla a ak ju ešte nemáte doma v poličke, tak máte jedinečnú šancu to napraviť! Ale poponáhľajte sa – Klub rváčů je presne tou knihou, ktorú by nemal vynechať žiadny milovník kvalitnej, súčasnej literatúry. Dej asi poznáte z rovnomenného filmu s božským Bradom a nemenej výrazným Edwardom, ale pre istotu, v skratke: Jack trpí nespavosťou, ktorá ho skutočne trápi. Až sa raz náhodou spozná s veľmi nekonvenčným Tylerom Durdenom. S ním sa raz náhodne pobijú len tak, z čistého impulzu. Obom sa to zapáči a tak založia Klub bitkárov. Ale tým to všetko len začína… (viac info)

Hohóóó! Anne Riceová opäť v slovenčine! Dáma, ktorá je na Západe skutočne kultovou spisovateľkou. Dáma, ktorá písala o upíroch v čase, kedy ešte Bella ťahala káčera po dvore v sladkej nevedomosti, aký hrôzostrašný osud ju čaká. Autorka slávneho bestselleru Interview s upírom (ach, zas ten Brad…), ktorý je len špičkou ľadovca sveta upírov, ktorý Anne vytvorila. Po dlhých rokov strávených s upírmi sa Anne rozhodla sústrediť na úplne iné bytosti – stále populárnejších anjelov. Toby O’Dare je vychýrený nájomný vrah až kým sa mu jedného dňa nezjaví anjel Malachiáš. Ten mu vysvetlí, že by mal skúsiť konať dobro, nie zlo. Vezme ho zo súčasnosti do iného času. Objavia sa v stredovekom Anglicku, kde práve prenasledujú Židov, a on dostane za úlohu zachrániť jednu rodinu. Tobyho život sa má totálne zmeniť… (viac info)

Detektívne romány a trilery z Ruska majú svoju zvláštnu, nezameniteľnú atmosféru. Asi to bude tým, že aj Rusko je v súčasnosti veľmi zvláštny štát. Julian Assange by vám o tom vedel rozprávať… Efektívne mafiánsky štát, v ktorom vládnu všemocní oligarchovia, vo veľkej väčšine bývalí členovia sovietskej tajnej služby KGB, v ktorom nikto neberie ohľad na česť a morálku, a v ktorom ide v prvom rade len a len o peniaze. Mladý právnik Nick Platt sa v túžbe po práci spojenej s dobrodružstvom dostáva do Moskvy a hoci nemá nijaké ilúzie o prostredí, v ktorom sa pohybuje, a nekladie si priveľa otázok o pochybnosti obchodov, ktoré má v mene svojej firmy dohodnúť, tvárou v tvár osudovej žene, s ktorou sa náhodou zoznámi, zrazu zabúda na svoje morálne presvedčenie a stáva sa postupne – nevdojak – hlavným nástrojom spáchania starostlivo premysleného zločinu. (viac info)

Zbierky básní sa v našich výberoch objavujú skutočne len výnimočne. Z časti je to preto, že ich vychádza pomerne málo, z časti preto že hodnotenie básní a ich kvality je veľmi, ale skutočne veľmi ošemetná disciplína. Ale neodporučiť vám zbierku, ktorá obsahuje jednu z mojich najobľúbenejších básní Ak jasnú hlavu nestratíš…, podľa ktorej sa celá zbierka volá. Rudyard Kipling sa preslávil hlavne vďaka svojej Knihe džunglí, ale na Západe je známy aj ako výborný básnik. Kipling bol všestranný a zložitý autor, ktorý tvoril v rozmanitých žánroch a často sa vyjadroval k protirečivým spoločenským a politickým postojom. V jeho veršoch nachádzame všetky škály života v ich nekonečnej rozmanitosti, zvyčajne zachytené vo farbách Britskej ríše. Ak máte radi poéziu, tak si pre túto zbierku vytvorte miesto v poličke. Nebudete ľutovať. (viac info)

Akýkoľvek zoznam toho najlepšieho, čo musíte vidieť, ochutnať, zažiť, prežiť alebo čokoľvek iné, automaticky vzbudí určitú mieru kontroverzie a reakcií typu: “Ako to, že tam nie je toto ale hento áno?” A preto ani ja netvrdím, že príručka 501 filmov, ktoré musíte vidieť je tá najlepšia na svete a keď uvidíte tieto filmy, tak už nemá zmysel zapnúť TV (to nemá už dávno). Je to však výborná príručka, ktorá poskytuje ucelený prehľad o filmoch, ktoré by sa vám mohli páčiť, lebo ich overil čas a milióny spokojných divákov. Dokonalý zdroj inšpirácie ako stvorený do pochmúrneho počasia, ktoré nás pravdepodobne ešte chvíľu neopustí. (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂