blog

Knižné tipy: Artemis Fowl sa vrátil! Poslednýkrát…

pondelok 7. februára 2011 00:01
Po 7.02. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Dnes začneme romanticky. Knihárka z Bergeracu je príbeh ako stvorený pre všetky ženy (ale aj mužov), ktorým sa páčila Čokoláda Kníhviazačka je čistý, krásny príbeh o mladej Mathilde, ktorá po diplomatickej kariére v hektickom Paríži odchádza “ďaleko od hlučného davu”, na juhozápad Francúzska do Dordogne, magického kraja s prehistorickými jaskyňami. V dedinke Montlaudun si otvorí kníhviazačskú dielňu. V jedno daždivé ráno zabúcha na dvere Mathildinej dielne neznámy krásny mladý muž. Oboma rukami zviera starú ťažkú knihu, ktorú potrebuje za pár dní zreštaurovať. Ešte v ten istý deň sa muž stane obeťou dopravnej nehody. Kto je to? Komu má Mathilde odovzdať opravenú knihu? A čo je to za knihu? Sú v nej kresby, ktoré znázorňujú starobylú galsko-románsku svätyňu uprostred lesov. Výtvor fantázie alebo skutočnosť? (viac info)

Česká autorka Zdena Frýbová sa preslávila hlavne vďaka svojmu románu o naničhodnom psíkovi menom Robin, ale odborníci sa zhodujú, že nie  je ani zďaleka jej najlepší román. Za ten je považovaný bestseller Z neznámých důvodů, ktorý rozpráva príbeh ambicióznej vedeckej pracovníčky Anny Berkovej. Tá stojí na prahu prielomu vo výskume liečby rakoviny a stáva sa tak svetovou vedeckou celebritou. V súkromnou živote je však plachá a bojazlivá. Dlho trvá, kým sa odhodlá vydať za svojho kolegu, riaditeľa vedeckého ústavu. Ani jej opatrnosť ju však nepripraví na manželstvo s psychicky a fyzicky degenerovaným slabochom. Z manželstva sa stáva pasca, z ktorej sa musí bezpodmienečne dostať. Podarí sa jej to? Objednávajte rýchlo, knihy Zdeny Frýbovej sa vždy vypredajú priam fascinujúcou rýchlosťou. (viac info)

Neviem, čím to je, ale pre detektívky mám slabosť. A preto mám slabosť aj pre autorov detektívok. Ale len tých dobrých. A tých je až žalostne málo. Ian Rankin však medzi nich jednoznačne patrí. Jeho vykreslenie Edinburghu je také presvedčivé, že neraz som mal po prečítaní jeho románu chuť presťahovať sa tam a vychutnávať si tú zvláštnu zmes Škótkska, histórie a moderny, ktoré sa v tomto meste miešajú. A to aj napriek tomu, že Ian popisuje temné zločiny, ktoré rieši jeho najobľúbenejší detektív John Rebus – policajt, ktorý má seriózny problém s alkoholom. Samotár, ktorý si viac vychutná pohárik škótskej ako ľudskú spoločnosť. Fanatik do kvalitnej rockovej hudby. No dá sa taká postava nemilovať? A práve teraz nám vydavateľstvo BB Art ponúka hneď tri príbehy Johna Rebusa za cenu jedného. Neviem ako vy, ale ja idem do toho. 🙂 (viac info)

Na Slovensku máme Dominika Dána, v Čechách majú… V Čechách majú viacero autorov, ale žiadny nemá taký kultový status ako náš Dominik. Ale ktovie. Možno práve Helena Reich sa stane českou “Dánkou.” V prvej časti pripravovanej trilógie sa zoznámime so sympatickými vyšetrovateľmi – kriminálnym komisárom Davidom Andělom, patologičkou Magdalénou Axamiltovou a reportérkou Larissou Khekovou. Ich prvý prípad sa začína v Prahe, v roku 2002, kedy storočná voda zaplavila celé mesto. Potom, čo voda ustúpila, objavili hasiči rakvy, ktoré do vestibulu metra doniesla voda ktovie odkiaľ. Všetky sú prázdne, až na jednu… (viac info)

Čo tak chuťovku pre milovníkov ruskej literatúry? Predstavovať Michaila Bulgakova rozhodne nemienim. Stačí povedať Majster a Margaréta a hneď je všetko jasné. Dnes už klasický román zaradil Bulgakova medzi majstrov satiry, ktorý nešetril vôbec nikoho, ale boľševikov už vôbec nie. Kniha O prospěšnosti alkoholismu je zbierkou sedemnástich, prevažne doteraz nevydaných poviedok, ktoré vznikli v 20.-tych rokoch minulého storočia. Ak máte radi Bulgakova, tak toto je povinnosť. (viac info)

Artemis Fowl je späť! Nič viac nie je potrebné dodať! Prečo? Lebo buď tohto svojrázneho hrdinu jednej z najobľúbenejších sérií knižiek pre deti poznáte a už sa neviete dočkať, kedy sa vrhnete na jeho siedme (a žiaľ pravdepodobne aj posledné) dobdrodružstvo, alebo ste o ňom ešte nepočuli a potom máte čo naprávať. Odporúčam začať jednotkou a to aj v prípade, ak ste už z detskej literatúry vyrástli. Artemis je geniálne vtipný aj pre dospelých. My ostatní tú máme jeho najnovší príbeh, v ktorom Artemis vložil celý majetok do projektu na záchranu planéty a jej obyvateľov. Môže to byť pravda? Skutočne sa najväčší kriminálny génius dal na dobré chodníčky? (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂