blog

Knižné tipy: Kniha je vždy lepšia ako film :-P

pondelok 28. februára 2011 06:01
Po 28.02. 2011 06:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Konečne je to tu! Pokračovanie minuloročného upírskeho hitu Žihadlá z pera známeho hollywoodskeho režiséra a scenáristu Guillerma del Tora. Ten nám minulý rok pripomenul, že o upíroch sa dá písať aj bez toho, aby to bola nasladlá romanca plná pubertálnej lásky podivne nevyspelého a pochopiteľne nezrelej. Torovi upíri sú obeťami vírusu, ktorí z nich robí bytosti, s ktorými by ste rozhodne nechceli mať nič spoločné. Kým v Žihadlách sa všetko len rozbiehalo, v Nákaze už nočné príšery obsadzujú Zem. New York a postupne aj zvyšok sveta podliehajú nákaze, ktorá mení ľudí na upírov. Žiaľ, len málokto vie, aká je skutočná príčina epidémie, a tak sa zdá, že Majster – zlovestný prastarý upír – čoskoro ovládne svet. Na čele vzdoru stojí čudná hŕstka odhodlaných… (viac info)

Včera sa odovzdávala najprestížnejšia filmová cena – Oscar. Vy už viete, koľko ich získalo filmové spracovanie Kráľovej reči (ja v čase písania tohto článku nie, ale s našim odborníkom na filmy tipujeme troch). Ale ako to už v prípade kvalitných filmov býva – často sú založené na ešte oveľa kvalitnejšej knihe. A Kráľova reč nie je žiadnou výnimkou. Vynikajúci román Marka Loguea a Petra Conrada rozpráva príbeh nesmelého Alberta, mladšieho syna britskej kráľovskej rodiny, ktorý má zásadný problém – koktá. A to nie je vlastnosť, ktorá by sa dala u panovníka dosť dobre prehliadnuť. Našťastie, neortodoxný logopéd Lionel Logue má presnú predstavu, ako Alberta tohto nepríjemného problému zbaviť. Kniha je založená na osobnom denníku logopéda a okrem fascinujúceho príbehu ponúka aj pohľad do zákulisia britskej monarchie v období, kedy prechádzala tou najťažšou krízou. (viac info)

O druhej svetovej vojne a Židoch už bolo napísaných mnoho kníh, ale len málo ich je natoľko dojímavých a zároveň až mrazivo realistických, ako práve román Nabarvené ptáče. Hlavným hrdinom je malý židovský chlapec, ktorý prežil druhú svetovú vojnu na zaostalom vidieku v priestore východného Poľska a Ukrajiny. Dedinčania mu dávali počas celej vojny tvrdo pocítiť jeho odlišnosť, a tak našiel trochu  pochopenia až medzi červenoarmejcami. Vojna sa však skončila a po chlapcovi začínajú pátrať aj jeho rodičia… (viac info)

Neviem prečo, ale na romány s vikingskou tématikou mám slabosť. Tá sa so mnou ťahá od čias, kedy som prečítal skvelú ságu Harryho HarrisonaKladivo a kríž. Jeho brilantnosť síce nedosiahol ani Crichton a jeho Požierači mŕtvych, ale vždy znova a rád siahnem po nejakom dobrodružstve zarastených chlapíkov, ktorí sa vôbec nehanbili za svoje parohy. Škótsky spisovateľ Robert Low nás zoberie na ďalšiu neohrozenú výpravu. Jeho malá vikingská družina sa tentoraz zatúla až hlboko do ruských stepí. Ich cieľ je jasný – nájsť meč ukovaný z Kopije osudu, ktorým bol prebodnutý bok Ježiša. (viac info)

A dajme si ešte jednu testosterónovú chuťovku! Clive Cussler sa po celom svete preslávil bestsellermi, ktorých hlavným hrdinom je Dirk Pitt – kríženec Jamesa Bonda, žraloka a Supermana, ktorého by nezničili ani priamy zásah atómovou bombou, ale už dlhšie sa sústreďuje na iného hlavného hrdinu. Je ním kapitán Cabrillo, hlavný veliteľ špeciálne vycvičeného komanda, ktoré sa špecializuje na tie najnebezpečnejšie úlohy. Ani tentoraz to nebude inak. Cabrillov tým sa počas pátrania po stratenom satelite dostane až k ostrovu, ktorý viac ako 500 rokov obostiera tajomstvo a dávna kliatba. Ako to už býva – výhra je nezmerná, ale za prehru sa platí životom. (viac info)

A na záver si dajme jednu dejepisnú knihu. Že vám história nechutí? Zadržte! V tomto prípade to bude určite inak. Veď aj jedlo má svoju históriu. Či už sa bavíme o hovädzom Stroganov, omáčke bešamel alebo slávnych polievkach gazpacho a bouillabaisse, všetky za sebou skrývajú dlhú históriu plnú tých najneuveriteľnejších “zážitkov”. Ak aj vy patríte k ľuďom, ktorí chcú nielen jesť, ale aj vedieť prečo ich jedlo chutí práve tak ako chutí, potom určite siahnite po tejto knihe. Veď jedlo môže byť nielen zdrojom chuti, ale aj zaujímavých príbehov. 🙂 (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂