blog

Britský spisovateľ John Le Carré odmietol svoju nomináciu na prestížnu literárnu cenu

štvrtok 31. marca 2011 08:01
Št 31.03. 2011 08:01

Včera, 30. marca 2011, bol zverejnený zoznam trinástich finalistov na jednu z najprestížnejších literárnych cien sveta – Man Bookerovu medzinárodnú cenu, ktorá je vyhlasovaná len raz za dva roky a spája sa s ňou finančná odmena 60 tisíc libier. Cena je udeľovaná za prínos do beletrie preloženej, prípadne napísanej priamo v anglickom jazyku. Narozdiel od “klasickej” Man Bookerovej ceny, ktorá je vyhlasovaná každý rok, sa o medzinárodnú cenu môžu uchádzať aj autori z neanglicky hovoriacich krajín. Vyhlasovanie výsledkov sa tento rok spájalo s nevšednou udalosťou, mimoriadne úspešný britský autor John le Carré odmietol svoju nomináciu.

Autori, ktorí sa dostali do zoznamu finalistov pochádzajú z ôsmich krajín sveta, piati vďaka prekladom do angličtiny. Medzi finalistami sú štyri ženy. Jeden autor už získal v predchádzajúcich rokoch výročnú Man Bookerovu cenu. Ale najväčší rozruch spôsobil John le Carré, ktorý okamžite po vyhlásení výsledkov vydal nasledujúce prehlásenie: “Som nesmierne potešený tým, že som bol vymenovaný ako jeden z finalistov Man Bookerovej medzinárodnej ceny. Avšak ja o literárne ceny nesúťažím, a preto žiadam, aby bolo moje (zo zoznamu) odstránené.”

Ako vyhlásil Rick Gekoski, predseda rady Man Bookerovej medzinárodnej ceny, John le Carré zo zoznamu odstránený nebude, lebo si jeho prácu vážia, ale pravdepodobne už nebude ďalej zvažovaný ako jeden z možných uchádzačov o túto cenu.

Zverejnený zoznam finalistov Man Bookerovej medzinárodnej ceny:

Víťaza vyberá len porota, bez akéhokoľvek zásahu vydavateľov alebo priaznivcov jednotlivých spisovateľov. Man Bookerova medzinárodná cena bola prvýkrát vyhlásená v roku 2005, kedy ju získal albánsky spisovateľ Ismail Kadaré. O dva roky na to sa z ceny tešil nigérijský autor Chinua Achebe a naposledy si cenu odniesla slávna Alice Munro. Víťaz tohtoročnej ceny bude vyhlásený 18. mája na Festivale spisovateľov v Sydney. Zatiaľ nie je vôbec isté, kto cenu získa, ale jedno je isté – John le Carré to nebude.

Zdroj: themanbookerprize.com

Zaujímavé linky:

Prestížnu Man Bookerovu cenu vyhrala kombinácia smiechu, sĺz a židovstva

Austrálčan možno získa najviac cien Man Booker Prize na svete

Man Bookerova cena