blog

Nuda manželského sexu alebo búranie posledného tabu

štvrtok 8. septembra 2011 00:39
Št 8.09. 2011 00:39

Nemecký knižný trh má za sebou výnimočný mesiac. Začiatkom augusta vyšla druhá kniha bývalej televíznej moderátorky a presvedčenej feministky Charlotte Rocheovej Schossgebete (Modlitby lona alebo poetickejšie Lonolitby) v náklade 500 000 exemplárov, čo je rekord pre domácu autorku. Viac mal len SúmrakHarry Potter.

Po mega úspechu jej škandalóznej prvotiny Vlhké miesta (Feuchgebiette), ktorej sa predalo takmer dva milióny kusov len v Nemecku, urobilo vydavateľstvo Piper možno riskantný krok, ak vezmeme do úvahy, že bežný štart aj u overených autorov býva rádovo výrazne nižší. Kým prvá kniha dráždila a do značnej miery aj znechucovala rôznymi sexuálnymi praktikami a „experimentmi“ hlavnej hrdinky, nový bestseller prichádza  údajne s prelomením posledného tabu, ktorým je pre niekoho možno prekvapivo – manželský sex!

Brožovaná do fialovo sfarbená knižka tentoraz s dvomi žaluďmi sťaby piercingovými šperkami, je o patchworkovej rodine, pozliepanej z muža, ženy a ich detí z predchádzajúcich vzťahov. Rozprávač, tridsaťtriročná Elizbeth Kiehlová, je matka sedemročnej Lizy, macocha rovnako starého Maxa a manželkou päťdesiatnika Georga. Trpí otcovským komplexom, z ktorého profitovali starší muži v jej živote a teraz už aj Georg. So svojim mužom žije sedem rokov, čo je doteraz jej najdlhší vzťah. Otcom jej dcéry je však Štefan, ktorého si mala zobrať, ale obrovská rodinná tragédia – cestou na svadbu sa zabili v aute jej traja bratia a matka ťažko zranila – všetko ukončila.

Elizabeth trpí rôznymi mániami. Jej deštruktívne sebakritická, fanaticky presvedčená vegetariánka a tvrdá ateistka. Náboženstvo nahradila ekológiou a za hlavný životný program si určila  monogamiu alebo skôr navždy ostať s jedným mužom, nakoľko povolené bokovky, či návšteva bordelu sa nepovažujú za porušenie tohto cieľa. Trikrát do týždňa chodí na terapiu, kde sa učí byť na seba milšia. Lenže Elizabeth chce veľa – pre dcéru byť najlepšia matka, pre muža najlepšia manželka, pre terapeutku najlepšia pacientka. A tak je pod neustálym tlakom a jediný únik z neho, ozajstný pocit slobody je pri sexe. Manželskom sexe. A o ňom je postavených 283 strán textu, rozdeleného do troch dní. Utorok – sex, streda – terapeutka, štvrtok – návšteva bordelu.

Charlotte Rocheová urobila svojim spôsobom riskantný krok. Pre tých, ktorí by namietali vykonštruovanie zlomovej udalosti knihy, môže ponúknuť vlastný príbeh. V roku 2001 sa cestou na jej svadbu zrazilo auto s jej tromi bratmi (6,9 a 21 ročnými) s diaľkovým autobusom a prežila rovnako ako v knihe len matka. Autorke sa krátko na to narodila dcéra, dnes 9 ročná Polly, ale s jej otcom nežije. Autobiografické prvky sa však vracajú ako nechcený bumerang, a tak takmer všetky rozhovory sa teraz točia okolo témy – Ja nie som Elizabeth.

Autentickosť príbehu ale nie je jediné, s čím má kritika a podľa reakcií na stránkach internetových kníhkupectiev aj čitatelia, problém. Kým jedna skupina vytýka knižke, že je skôr anatomickou príručkou ako románom o sexe, druhá ťažko znáša neraz infantilné vety, ktoré sa hrajú na posolstvá, typu – Urobiť kávu, je ťažšie ako vyfajčiť. Prípadne ako napísal jeden z čitateľov: „Vety majú správnu stavbu. Podmet, prísudok, predmet. Vďaka editorovi aspoň za to.“ Vážnejšou námietkou proti mediálnej kampani je ale otázka, kde je to avizované prelomenie tabu? V zobrazení ženy, ktorá sa defacto stáva akousi sexuálnou otrokyňou z vlastnej vôle, len aby si udržala manželstvo? A ak sa potom vzťah takto zvrhne, načo do neho vôbec vstupovať?

Nedá sa ale povedať, že by odborníci knižku jednoznačne odsúdili, aj keď prevažuje názor, že ide o zlú literatúru na štýl stĺpčekov v lifestyle časopisoch. Popredný nemecký literárny kritik Hellmuth Karasek považuje Schossgebete za satiru, lebo úvodnú dvadsaťstranovú scénu orálneho sexu na elektrickej deke nemôže vraj brať inak. Charlotte Rocheová je médiami označovaná za misionárku, hoci neprišla s ničím, čo by sa už niekedy v minulosti neobjavilo. Zrejme ako poznamenal renomovaný týždenník Stern, každá generácia potrebuje mať svoju sex ikonu. Kým kniha sa dostane do rúk aj slovenskému čitateľovi do rúk, bude už viac menej jasné, či to bola zásahom do čierneho alebo len šikovný letný marketing.