blog

Literárna plavba po Dunaji

utorok 25. októbra 2011 01:50
Ut 25.10. 2011 01:50

Pred štrnástimi dňami som v Srbsku po dvoch rokoch opäť nastúpil na dunajskú loď. Tentoraz som nepracoval pre americkú cestovku, ale plavil som sa so skupinou spisovateľov z Belehraduhore prúdom. V nedeľu sme dorazili do Bratislavy a v stredu 26. októbra o 10:00 vyrazíme na záverečný úsek do Viedne. Na túto cestu vás pozývam.

Chápem, že pre mnohých asi nie je ľahké uvoľniť sa uprostred pracovného týždňa, ale verím, že ak sa o to pokúsite, deň na rieke bude stáť za to. Pozornosť si zaslúži už samotná loď.

MS Stadt Wien nie je hypermoderný luxusný riečny hotel, na akom som v minulosti pracoval, ale starý parník z roku 1939. Samozrejme, interiér prešiel rekonštrukciou, ale vonkajšia podoba zostala rovnaká a na pravoboku sa stále krúti mohutné koleso. Motor sa dá pozorovať za sklom. Keď sa rozhýbe zložitý systém kladiek, ozve sa rachot priamo z pekla. Pri plavbe v noci sa mi posteľ od otáčok motora natriasala ako masážne ležadlo.

Rýchly katamaran zvládne trasu Bratislava – Viedeň za šesťdesiat minút, no my budeme nostalgickým tempom potrebovať sedem hodín. Nudiť sa nebudete.

Renáta Deák, významná prekladateľka súčasnej maďarskej prózy (Péter Esterházy, Pál Závada), predstaví projekt Visegrad Literature pre podporu stredoeurópskych literatúr vo veľkých jazykoch. Básne prečítajú Bulharka Kristin Dimitrova, Slovenka Katarína Kucbelová a Češka Kateřina Rudčenková. Belgický spisovateľ Johan de Boose porozpráva o práci na európskych riekach a o svojom novom románe o flámskych fašistoch v nemeckom wehrmachte, ktorý vzbudil v jeho krajine veľkú kontroverziu. Čítať budem aj ja a Maďar Péter Rácz a na palube zahrá kapela.

Miešať sa bude slovenčina s nemčinou, angličtinou, češtinou a maďarčinou, ako to má v strednej Európe byť.

Ale predovšetkým – toto je jeden z najkrajších úsekov rieky. Claudio Magris sa pri luhoch medzi Rakúskom a Slovenskom rozhodol, že napíše svoj Dunaj. Na každom kilometri sa odohrávali kľúčové udalosti dejín. Devín, Hainburg, Orth, Carnuntum… Tam si Marcus Aurelius počas markomanských vojen rozložil hlavný stan a písal knihu. Rieka prežila všetko, každú vládu a režim a bude tiecť ďalej, aj keď my tu už dávno nebudeme.

Plavba je zadarmo, pretože projekt podporila Európska komisia a organizuje ho sieť literárnych centier Halma, ktorá má partnerov skoro vo všetkých krajinách starého kontinentu – s výnimkou Slovenska…

Ak chcete ísť, prosím, napíšte do fóra alebo pošlite email na michal@hvorecky.com, prepošlem ho na registráciu. Loď nájdete neďaleko Starého mosta, za Domom lodníkov, kotví pri pontóne 15. Do Viedne dorazíme podvečer o piatej.

Ešte drobná insiderská informácia: keďže je to rakúska loď, aj ceny na palube sú rakúske. Odporúčam vlastný reiseproviant 🙂 A možno si aj doma kúpiť vlakový lístok späť, je to lacnejšie. A teraz už, ako hovorí náš kapitán: Schiff Ahoi!

Ak sa vám nepodarí prísť na celodenný výlet, náš program v Bratislave je bohatý: V utorok 25. októbra čítam na lodi o 15:00 spolu s Danou Grigorcea a od 18:00 sú na programe Johan de Boose, Jaroslav Rumpli, Péter Rácz a ďalší. Podrobný program tu.

Zdroj:  Hvorecky.com – uverejnené so súhlasom autora.