blog

Knižné tipy: Prevažne vražedná…

utorok 8. novembra 2011 01:01
Ut 8.11. 2011 01:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Július Satinský – Expedície 1973 – 1982

    Po prestávke v našich Tipoch musíme začať s niečím výnimočným! A táto útla, nenápadná knižočka takou je. Je to kniha, ktorú stačí vziať do rúk a okamžite sa do nej zamilujete. Expedície Júliusa Satinského sú výberom z jeho cestovných denníkov. Kniha obsahuje šesť samostatných kapitol – expedícií, ktoré sú autentickými záznamami z letných turistických ciest. Samozrejme, Julo v sebe nezaprel výborného a vtipného pozorovateľa, pričom z jeho písania je jasné, že s knižným vydaním svojich zápiskov asi nerátal, preto sú zároveň veľmi autentické a úprimné. Pochlapilo sa aj vydavateľstvo Slovart, ktoré sa snažilo zachovať pôvodný ráz zápisníkov do maximálnej možnej miery. Preto v knižočke nájdete množstvo pôvodných ilustrácií, staré mapy, itineráre ciest, knižočka je previazaná gumičkou, atď. Toto je jednoducho knižka, ktorá spraví radosť každému milovníkovi ľudského humoru a vyznávačovi radosti zo života. (Viac info)

  • Marek Adamík, Eva Bacigalová – Maverick

    Vydavateľstvo Evitapress je známeho hlavne svojími románmi pre ženy. Ale teraz vydalo knihu, ktorú ocenia aj muži. Jedná sa o skutočný príbeh mladého muža, ktorý po rozvode rodičov odišiel ešte ako dieťa žiť spolu s mamou do Nemecka. V osemnástich rokoch nemá ako väčšina mladých ľudí jasnú predstavu, čo chce vlastne v živote robiť – rozhodne sa preto vstúpiť do nemeckej armády. Z typicky „chlapčenských“ pohnútok – aby sa venoval bojovým umeniam, zlepšoval si kondíciu a zažil niečo vzrušujúce. Ako to však už býva, armáda je pomerne nebezpečnou cestovnou kanceláriou. A tak sa hlavný hrdina síce dostane až do exotického Afganistanu a Konga, ale zároveň sa stretne so smrťou, nebezpečenstvom a drsnou realitou vojnových konfliktov v tých najchudobnejších kútoch sveta. (Viac info)

  • Tana Frenchová – Dokonalá podoba

    Ak máte radi detektívky, tak nehľadajte ďalej. Dominik Dán môže byť, Michael Connelly je výborný, ale Tana Frenchová im dá na frak! No dobre Connellymu možno nie, ale bolo by to minimálne nerozhodne! Vo svojej druhej detektívke Dokonalá podoba dokázala, že úspech jej protiny Vtedy v lese nebol žiadnou náhodou. Opäť sa stretneme s detektívkou dublinského oddelenia vrážd Cassie Maddoxovou, ktorá sa podujme na nebezpečnú úlohu. V dedinke neďaleko Dublinu sa v ruinách starej kamennej chatrče nájde telo mladej ženy a Cassie vyzerá prakticky ako jej dvojča. Keďže polícia nemá podozrivých ani žiadne stopy, vyhlási, že obeť je zranená, ale žije a Cassie zaujme jej miesto a vyskúša, nakoľko dokonalá je ich podoba. (Viac info)

  • Ian Rankin – Stížnosti

    A ostrovnej detektívke sa budeme venovať aj v ďalšom tipe. Tentoraz sa sústredíme na najlepšieho škótskeho majstra detektívneho pera – Iana Rankina. Ten sa po dlhých rokoch rozhodol, že inšpektor Rebus si zaslúži ísť do dôchodku a na jeho miesto nastúpil úplne odlišný hrdina. Malcolm Fox totiž pracuje na najmenej obľúbenom oddelení polície – na vnútorných záležitostiach. Je to presne on, kto má za úlohu “strážiť strážcov”. A tak ho nemá rád nikto. Ani policajti, ktorých musí vyšetrovať, ani zločinci, pre ktorých je stále len policajtom. Jeho najnovší prípad však prekvapí aj jeho samého. A pritom začal tak nevinne. Mal len preveriť mladého policajta, ktorého kariéra napredovala až podozrivo rýchlo… (Viac info)

  • Tim Powers – Silou svého zraku

    Je len málo autorov, ktorí prakticky nenapísali slabšiu knihu, ale Tim Powers medzi nich rozhodne patrí! Jeho knihy plné fantastiky, napínavého deja a dofarbené autorovou nekonečnou fantáziou sú vždy zážitkom, ktorý stojí za to. Dokazuje to aj v románe Silou svého zraku, v ktorom nás opäť zoberie do Anglicka z počiatku devätnásteho storočia, kde sa zoznámime s mladým doktorom Michaelom Crawfordom, ktorý má problém. Po svadobnej noci sa zobudí celý od krvi vedľa svojej mŕtvej manželky. Sám si síce nič nepamätá, ale to kata nezaujíma. A tak Michael utečie do Francúzska, kde sa zoznámi so slávnymi básnikmi Keatsom, Shelleyovou a lordom Byronom, ktorí mu prezradia hrôzostrašné tajomstvo jeho temného prekliatia, ktoré mu je zároveň ochranou… (Viac info)

  • George R.R. Martin – Bouře mečů

    A k poslednej knihe asi stačí napísať, že vyšla. Presne tak! Máme tu tretie pokračovanie ságy Píseň ledu a ohně v tvrdej väzbe. Ešte dva a séria bude kompletná. Aspoň nateraz. Autor vraj už píše ďalší diel… Každopádne, ak ste čítali predchádzajúce dva diely, tak viete, čo vás čaká – ďalšia dávka napínavých súbojov, intríg a bojov o Železný trón. Sága, ktorá je považovaná za jednu z najlepších fantasy sérií, aké boli kedy napísané. A ak neviete, o čom hovorím a zároveň máte radi fantasy, potom si rýchlo kúpte prvý diel a napravte túto zásadnú chybu! Nebudete ľutovať!  (Viac info)