blog

Britské vydavateľstvo kúpilo práva na nenapísaný román o banskej dráme v Čile

piatok 22. októbra 2010 00:01
Pi 22.10. 2010 00:01

Neubehli ešte ani dva týždne od momentu, kedy posledný čílsky baník uzrel svetlo sveta po viac ako dvoch mesiacoch od ich zavalenia a už sa horlivo rokuje o právach na knižné, ale aj filmové spracovanie ich fascinujúceho príbehu. V najnovších správach je spomínané hlavne britské vydavateľstvo Transworld, ktoré uzavrelo exkluzívnu zmluvu s britským investigatívnym žurnalistom Jonathanom Franklinom. Ten má v pláne napísať knihu s pútavým názvom 33 Men, Buried Alive: The Inside Story of the Trapped Chilean Miners (33 mužov pochovaných za živa: Skutočný príbeh uväznených čílskych baníkov).

Príbeh baníkov, ktorí ostali uväznení pod tonami hornín a v podzemí mali stráviť takmer pol roka v podzemí, pozná celý svet. V modernej histórii by sme len ťažko hľadali príbeh, ktorý by bol rovnako fascinujúci. Trvalo dlhých 17 dní, kým odborníci prišli na to, že v zavalenej bani sa ľuďom podarilo prežiť. Ďalšie dva mesiace trvalo ich vyslobodenie. Nakoniec všetko dobre dopadlo a všetci 33 baníci boli šťastlivo zachránení. Hollywoodsky príbeh, aký by kritici odsúdili ako odporné klišé má však jednu nespornú výhodu – skutočne sa stal. A tak niet divu, že o knihe, aj filmovom spracovaní sa začalo rozprávať ešte dlho predtým, než bolo jasné, ako príbeh dopadne.

Teraz, keď si celý svet vydýchol a s radosťou sleduje oslavné ódy baníkov na každého, kto sa na záchrannej akcii podieľal, sa začína kniha spomínať čím ďalej tým častejšie. A zdá sa, že práve britský novinár Jonathan Franlin by mohol byť tým pravým. V Čile žil viac ako 16 rokov a je dobre známy svojou rozsiahlou sieťou kontaktov. Počas celej záchrannej akcie bol jediným, kto mal plný prístup k záchrannému tímu, mohol navštevovať plánovacie stretnutia a má povolené aj súkromné rozhovory s baníkmi, dostal prístup k rozsiahlej databáze fotiek uväznených mužov a môže tráviť takmer neobmedzený čas s psychológmi a hlavným doktorom. Celú akciu dokumentoval pre tak vychýrené denníky ako Guardian, Washington Post, Das Spiegel a Sydney Morning Herald.

Zdá sa, že ideálny autor pre najočakávanejší bestseller najbližšej doby je jasný. Zapamätať si meno Jonathan Franklin sa očividne oplatí. A podľa najnovších správ to vyzerá, že už onedlho sa pripomenie autor aj sám tým najlepším možným spôsobom – vydaním románu. Franklin si trúfa napísať knihu v priebehu nasledujúcich šiestich až ôsmych týždňov, takže na trh by sa mala dostať už začiatkom roka 2011. Samozrejme jednalo by sa o anglický trh, ale už čoskoro po ňom by malo nasledovať Francúzsko a Nemecko, pričom jednania sa vedú aj s vydavateľmi v Španielsku a Kanade. Román bol ponúknutý aj v USA.

Zdá sa, že kniha 33 Men, Buried Alive: The Inside Story of the Trapped Chilean Miners (33 mužov pochovaných za živa: Skutočný príbeh uväznených čílskych baníkov) má úspech istý. A niet divu, veď príbehy, ako je tento fascinujú ľudí odjakživa. Je to príbeh odvahy, zúfalstva, lásky, drámy, ale aj vzdoru voči osudu. A na dôvažok sa končí šťastne. Čo viac si môžeme želať? Snáď len aby bola kniha preložená aj do slovenčiny. 🙂

Zdroj: thebookseller.com