blog

Austrálčan možno získa najviac cien Man Booker Prize na svete

štvrtok 29. júla 2010 00:01
Št 29.07. 2010 00:01

Z bývalej britskej kolónie, kam vyvážali trestancov, možno vzíde nový rekordér v získavaní prestížnej literárnej ceny Man Booker Prize. Peter Carey by sa tak mohol stať prvým autom, ktorý toto ocenenie pre diela v anglickom jazyku dostane trikrát. Momentálne je spolu s ďalšími dvomi spisovateľmi držiteľ dvoch cien.

Man Booker Prize získavajú autori od britských novinárov, literárnych kritikov, vydavateľmi a inými osobnosťami. Jej víťaz si odnesie 50 tisíc libier. Tento rok ich spolu s cenou môže získať aj Peter Carey. Ak by sa tak stalo, pravdepodobne by nemal taký veľký problém s ďakovným príhovorom ako iný. Bol by pre neho totiž už tretí. Trikrát však túto prestížnu cenu, ktorú môžu získať autori diel v angličtine, ešte nikto nezískal.

Peter Carey je momentálne jedným z troch ľudí, ktorí sa už z tohto titulu tešili dvakrát. Do trojice tak s ním patria juhoafričan  J. M. Coetzee a J. G. Farrell, ktorý už nežije. Carey môže svoje tretie ocenenie získať za knihu Parrot and Olivier in America (Papagáj a Olivier v Amerike). Podľa medializovaných informácií by malo byť inšpirované cestou francúzskeho filozofa Alexisa de Tocquvillea po Spojených štátoch v tridsiatych rokoch 19. storočia.

O cenu a finančnú odmenu budú s Careym súperiť aj ďalší autori. Ich zúžený zoznam, teda siedmi najhorúcejší kandidáti, bude vyhlásený 7. septembra. Vyhodnotenie bude o mesiac neskôr, 12. októbra. Medzi kandidátmi na Man Booker Prize je napríklad aj Irly Emma Donoghueová so svojim románom Room (Izba), v ktorom sa sčasti nechala inšpirovať zločinmi Josefa Fritzla.

Okrem románov s vážnymi cenami sa však do výberu dostali aj humornejšie diela. Na to poukazuje aj The Times. Medzi výberom je napríklad The Stars In the Bright Sky (Hviezdy na jasnom nebi) od  Alana Warnera či Skippy Dies (Skippy zomrel) od Paula Murrayho.

Medzi držiteľov ocenenia Man Booker Prize patria napríklad Thomas Keneally s jeho Schindlerovým zoznamom, J.M. Coetzee Život a doba Michaela K. či Anita Brookner a jej Hotel u jezera. Cena sa udeľuje už od roku 2002, kedy zmenila názov z pôvodnej Bookerovej ceny. Založená však bola už v roku 1969 ako akási alternatíva Goncourtovej ceny vo Francúzsku.

Man Booker Prize má ešte jednu zvláštnosť. Môžu ju získať anglicky píšuci autori okrem tých, ktorí majú americký pôvod. Hovorí sa, že je to akási pomsta za rovnaký prístup v americkej Pulitzerovej cene.

Zdroj: čtk, wikipedia
Foto: beaumarisbooks.com.au / Martinus.sk

Zaujímavé linky:

Man Bookerova cena