blog

Prestížnu Man Bookerovu cenu vyhrala kombinácia smiechu, sĺz a židovstva

štvrtok 14. októbra 2010 15:07
Št 14.10. 2010 15:07

Herci majú svojho Oskara, vedci svojho Nobela a spisovatelia? Tí síce majú tiež Nobela, ale minimálne v západnej literatúre je za ešte prestížnejšiu cenu považovaná Man Booker Prize. Cena, ktorú môže získať akýkoľvek anglicky píšuci autor okrem Američanov (vraj pomsta za Pullitzera, kde je to naopak), a ktorej udelenie sa spája s finančnou odmenou 50.000 libier. Udeľovanie tejto ceny je vždy prestížnou udalosťou, ale len málokedy sa stáva, že by dokázalo prekvapiť tak ako tento rok. Držiteľom Man Bookerovej ceny za rok 2010 sa totižto stal ten najmenej pravdepodobný kandidát – Howard Jacobson.

Už koncom júla sme na našom blogu písali, že najpravdepodobnejším kandidátom na víťazstvo prestížnej Man Bookerovej ceny je austrálsky spisovateľ Peter Carey, ktorého knihy si majú možnosť prečítať aj českí a slovenskí spisovatelia (aspoň niektoré). Ak by sa tak stalo, tak by bol Carey prvým spisovateľom v histórii, ktorý získal Man Bookerovu cenu trikrát.

Začiatkom septembra sa však situácia trochu zmenila a po zverejnení shortlistu začali literárni kritici stále častejšie skloňovať meno britského spisovateľa Toma McCarthyho (nemýliť s populárnym Cormacom McCarthym), ktorého román “C” si získal ich zaslúženú pozornosť. Zdalo sa, že víťaz Man Bookerovej ceny je tento rok jasný už vopred.

O to väčšie bolo prekvapenie všetkých, keď sa porota nakoniec rozhodla pre iného britského spisovateľa – Howarda Jacobsona, ktorý bol na túto cenu nominovaný už tretíkrát. Doteraz mu ju však vždy “vyfúkol” niekto iný. Zdá sa, že až jeho najnovší román The Finkler Question obsahuje tie správne ingrediencie, ktoré presvedčili porotu, že nič lepšie tento rok nečítali. Román, ktorý na pozadí sladko-trpkých príhod troch kamarátov skúma moderné židovstvo, sa vymyká nielen spomedzi ostatných kandidátov, ale aj z ostatných kníh, ktoré zvyčajne vyhrávajú Man Bookerovu cenu.

Podľa šéfa poroty Bookerovej ceny Andrewa Motiona, je The Finkler Question skvostná kniha, na jednej strane veľmi vtipná, ale tiež veľmi inteligentná, veľmi smutná a zároveň veľmi nežná“. A ako hneď dodáva, napriek prvým hlasom, ktoré na margo Jacobsonovho víťazstva unisimo hovoria “už bolo načase,” rozhodne to neznamená, že by dôvodom pre jeho víťazstvo bola snaha o revanš za dlhé roky čakania.

Samotný autor (68) ale nemá problém priznať, že dve neúspešné nominácie ho tak trochu znechutili: “Chcel som túto cenu vyhrať už od začiatku. Určite nie som sám, veď je to taká fantastická cena. Už to pomaly začínalo vyzerať, že budem patriť medzi tých, ktorí ju nikdy nevyhrajú. Stále viac sa o mne hovorilo ako o podceňovanom Howardovi Jacobsonovi. Takže ten pocit, že toto je už za mnou, je fantastický.” Howard nezaprel ani svoj zmysel pre humor a na otázku, ako naloží s výhrou 50.000 libier odpovedal lakonicky: “Kúpim manželke kabelku. Videli ste už niekedy ich ceny?”

Zdá sa, že najnovší román tohto šarmantného spisovateľa otvára bránu literatúre, ktorá dokáže podať vážne témy s úsmevom na perách. Občas je to síce úsmev cez slzy, ale práve to robí túto literatúru nielen výnimočnou, ale aj veľmi obľúbenou. A nám neostáva nič iné, len dúfať, že román The Finkler Question si teraz všimnú aj slovenské vydavateľstvá a pustia sa do jeho prekladu. Dovtedy vám ho ponúkame aspoň v angličtine a to priamo TU. 🙂

Zaujímavé linky:

Man Bookerova cena
Austrálčan možno získa najviac cien Man Booker Prize na svete