blog

Dvesto prázdnych strán tvorí americký bestseller o tom, na čo muži myslia okrem sexu

piatok 25. marca 2011 00:09
Pi 25.03. 2011 00:09

Čo je potrebné, aby sa kniha stala bestsellerom? Uveriteľné postavy? Strhujúci príbeh? Štipka romantiky? Nuž… Ako práve dokázal americký komik Sheridan Simove, občas úplne stačí dobrý názov. Napríklad What Every Man Thinks About Apart From Sex (Na čo muži myslia okrem sexu). A 200 strán! Prázdnych.

Áno, presne tak. Sheridanovi Simoveovi sa podarilo vypredať prvý náklad knihy, ktorá neobsahuje nič. Doslova. Je to len dvesto prázdnych strán zviazaných v knižnej väzbe s uštipačným názvom What Every Man Thinks About Apart From Sex (Na čo muži myslia okrem sexu). Samozrejme, prázdne strany sú zároveň pointou tejto “knihy”, ale ani samotný autor nezastiera, že ide len o vtip. Knihu dostatočne jasne predstavil aj v propagačnom videu, takže sa rozhodne nejedná o kúpu z nevedomosti.

“Som skutočne hrdý, že teraz sa už môžem označovať za bestsellerového autora,” prehlásil Sheridan Simove, ktorý jedným dychom dodáva. “Najúžasnejšie na tom je, že ľudia sa jednoducho chcú smiať.”

Ako autor prezradil, nápad na túto knihu dostal potom, čo si skúsil publikovanie predchádzajúceho titulu Ideas Man (Muž nápadov), ktorá opisovala jeho skúsenosti z podnikania. Kým napísanie skutočnej knihy, ktorej cieľom bolo pomôcť začínajúcim podnikateľom, mu trvalo päť rokov a za dva roky sa prepracovala na 5000. najpredávanejšiu knihu amerického kníhkupectva Amazon, s “knihou” What Every Man Thinks About Apart From Sex (Na čo muži myslia okrem sexu) to bolo úplne inak. “Odo dňa nápadu až po jeho realizáciu to trvalo deväť dní. Tá myšlienka ma úplne uchvátila.” A výsledok na seba nenechal dlho čakať. Táto “kniha” sa vypredala v priebehu pár týždňov a v rebríčku Amazonu dosiahla neuveriteľné 744. miesto, čím porazila aj také hity ako Da Vinciho kód alebo šieste pokračovanie Harryho Pottera.

Napriek tomu, že “kniha” dostala aj svoje ISBN číslo, ktoré je nevyhnutné, ak chce autor knihu predávať, britské autority odmietli uznať, že sa jedná o skutočnú knihu, čím zabránili, aby bola oslobodená od dane, ako väčšina ostatných kníh v Británii. Autora to očividne nepotešilo: “Otázka znie, kedy sa kniha stáva knihou? Toto je prvá surrealistická kniha vôbec.” Samozrejme, tento odvážny výrok je všeličo, len nie pravdivý. Na Slovensku si Simon mohol podobnú knihu kúpiť už dávno. Napríklad túto: Sex po 50 (Necenzurované vydanie).

Nedostatok originality však autora rozhodne neodrádza. Naopak. Úspech ho povzbudil a v súčasnosti plánuje pokračovanie svojho hitu, ktoré má predbežný pracovný názov Reasons to Trust Politicians (Dôvody, prečo veriť politikom). Obsah je snáď jasný už teraz.

Zaujímavé linky:

Fantasy sága Odkaz dračích jazdcov sa dočká záverečnej časti. Konečne.

Twitter oslavuje piate narodeniny a píše dejiny. Je najvyšší čas pridať sa! :-)

Česká kniha o pozitívnom vplyve vína na zdravie je druhou najlepšou na svete

V Británii rozdali cez víkend milión kníh. Britský Knihobežník sa môže začať. :-)

Neodmietajte mladých autorov! Nikdy neviete, či to nie je Tim Burton…