blog

Rozprávková kniha pre dospelých plná nadávok sa stala totálnym bestsellerom

streda 22. júna 2011 04:08
St 22.06. 2011 04:08

Zdalo by sa, že na poli rozprávkových kníh sa toho už veľa nového a originálneho vymyslieť nedá. Americký autor Adam Mansbach však dokázal opak, keď na popud priateľov vydal rozprávkovú knihu pre dospelých Go the F**k to Sleep. Potom ako unikla recenzná verzia knihy na internet, sa okamžite predrala na čelo rebríčka bestsellerov takmer pol roka pred plánovaným vydaním.

Bestsellerom vďaka nezodpovedným redaktorom

K najkrajším momentom rodičovstva určite patria spoločné chvíle strávené čítaním rozprávok pred spaním. Malí anjelici sú oblečení v rozkošných pyžamkách, perinku majú vytiahnutú až po ospalé očká a s jemným úsmevom na perách im pomaličky oťažievajú viečka, až kým v priebehu pár minút nezaspia, unavení celodenným šantením v záhrade… No to určite!

V skutočnosti sú to malí diabli s nevyčerpateľnou zásobou energie, ktorých je priam nemožné dostať do postele! Aj keď sa to podarí, tak nechcú spať ani za všetky rozprávky sveta! Nevadí im, že príbeh nezodpovednej slečny so záľubou v červenom oblečení už počuli stokrát, aj tak ju chcú počuť stoprvýkrát! A jediné, čoho majú viac ako energie, je množstvo zámienok, prečo ešte neisť spať!

Asi takéto pocity vyjavil na Facebooku čerstvý rodič Adam Mansbach potom, čo opäť raz absolvoval dvojhodinovú tortúru zaspávania jeho dcéry: “Tešte sa na moju najnovšiu knihu pre deti – Go the F**k to Sleep!” Ako to už býva v prípade spontánnych nápadov, reakcia kamarátov bola tak nadšená, že sa ju Adam rozhodol realizovať. S ilustráciami mu pomohol dlhoročný kamarát Ricardo Cortés a kniha bola na svete.

Jej príbeh sa však naozaj začal až potom, ako jej recenzná verzia unikla na internet. Niektorý z nezodpovedných redaktorov sa po jej prečítaní neovládol a poslal ju svojím kamarátom. Spustil tak reťazovú reakciu, vďaka ktorej sa kniha masovo rozšírila a pobavila tisícke a tisíce ľudí, ktorí okamžite zatúžili vlastniť aj jej papierovú verziu. V rebríčku najväčšieho kníhkupectva na svete vystrelila na prvé miesto dlhých päť mesiacov pred svojím vydaním!

Audiokniha pokračuje v osvedčenom koncepte

Vydavateľ okamžite zareagoval a dátum vydania posunul z októbra na začiatok júna. Prvé recenzie a kritiky boli rovnako nadšené ako reakcie kamarátov. Kniha očividne trafila na citlivú stranu. Rodičovstvo je určite nádherná činnosť, ale občas sa človek potrebuje vyventilovať. Obzvlášť ak sa to niekomu podarí spraviť vtipnou a recesistickou formou. Knihe sa tak darí aj ďalej. Na Amazone je stále číslo jedna v kategórii kníh o Rodičovstve a výchove (ach jaj…).

Úspech pirátskeho šírenia knihy inšpiroval autora k podobnému postupu aj v prípade audio verzie tohto svojrázneho diela. Nielenže sa mu podarilo presvedčiť slávnu hollywoodsku hviezdu Samuela L. Jacksona, aby ju celú nahovoril, ale navyše ju potom ponúkol celému svetu zadarmo. Audioknihu si môžete stiahnuť na stránke Audible.com a jej úloha je jediná – ďalej šíriť slávu tejto silne špecifickej knihy. 🙂 Otázkou teraz ostáva, či sa nájde odvážny vydavateľ v Čechách a na Slovensku, ktorý by si trúfol na preklad. Ocenili by ste podobnú knihu aj v slovenčine?

Zaujímavé linky:

Audio verzia knihy Go the F**k to Sleep nahovorená Samuelom L. Jacksonom (zadarmo)

Facebookovská stránka pre všetkých fanúšikov tejto knihy

Vedci zrátali počet traumatických zranení hlavy v knihách o Asterixovi a Obelixovi

Noviny New York Times ponúkajú sviečku s vôňou novín

Ani filmový Harry Potter netuší, o čom bude tajomná stránka Pottermore.com