blog

Vedci zrátali počet traumatických zranení hlavy v knihách o Asterixovi a Obelixovi

pondelok 20. júna 2011 00:24
Po 20.06. 2011 00:24

Násilní, xenofóbni a neustále zdrogovaní. Typickí predstavitelia detských hrdinov! No dobre, typickí možno nie, ale celosvetovo známi a zbožňovaní áno. Veď kto z nás nepozná dvoch drsných Galov –malého Asterixa s neodmysliteľnou okrídlenou helmou a obrovského Obelixa, ktorého lásku k malým psom prevyšuje len jeho chuť do jedla. Ich dobrodružstvá spočívajúce hlavne v neustálej bitke s drzými Rimanmi si získali priazeň miliónov detí po celom svete. Až teraz sa však na ich vyčíňanie pozrel aj tím doktorov, ktorí sa rozhodli zrátať, koľko vážnych zranení vlastne Galovia na čele s touto notorickou dvojicou spôsobili.

Hlavní hrdinovia na pohľadanie…

Výsledok je priam alarmujúci! V 34. knihách, v ktorých svojrázni Galovia vystupujú, narátali 704 zranení hlavy. Ako ďalej uvádza štúdia publikovaná v európskom žurnále neurochirurgie Acta Neurochirurgica, 698 zranených boli muži a 63.9% z nich tvorili Rimania. Ani samotní Galovia však neobišli vždy bez zranení – 120 obetí pochádzalo z ich radov, ďalej sa sem zaradilo 59 banditov alebo pirátov, 20 Gótov, 14 Normanov, osem Vikingov, päť Britov a štyria mimozemšťania.

Samozrejme, drvivú väčšinu zranení spôsobili Galovia (87,1%), pričom najväčší “búchači” sú samozrejme Asterix a Obelix, ktorí stoja za viac ako polovicou úrazov (57,6%). Zakladatelia druhej najväčšej ríše staroveku – Rimania sa ukázali ako prekvapivo mierumilovní (a.k.a. neschopní) – sami dokázali trafiť hlavu protivníka iba 32 krát. Ako ďalej uvádza štúdia, 70,5% obetí malo v čase úrazu na hlavne helmu, aj keď v drvivej väčšine prípadov o ňu pri údere prišli. Niet divu. Veď 83% zranení spôsobili Galovia pod vplyvom dopingu familiárne prezývaného magický nápoj. Ten podľa dostupných zdrojov obsahoval imelo, o ktorom vedci vedia, že pôsobí na mozgové tumory, avšak doteraz si nevšimli, že by viedlo aj k obrovskému nárastu ľudskej sily. Ako však konštatujú vedci “tieto účinky budú musieť vyjasniť budúce štúdie.”

Zaujímavé zistenia

Štúdia obsahuje aj množstvo ďalších zaujímavých informácií – napríklad rozdelenie závažnosti zranení podľa Glasgowskej stupnice kómy, pozorovanie, že 390 prípadov spadá do kategórie závažných traumatických zranení, ale ani jedno nebolo smrteľné a konštatovanie, že rímski dobyvatelia sa mali pri konštrukcií heliem očividne viac zamerať na ich lepšie pripútanie k hlave. Táto štúdia určite aj vo vás vyvolala množstvo otázok. Napríklad, kto takýto výskum platí? Dá sa tým uživiť? A ak áno, kam sa posiela prihláška na pozíciu “výskumník traumatických zranení hlavy a iných častí tela literárnych postáv”? Na Profesii som nič podobné nenašiel…

Zdroj: Guardian.co.uk

Zaujímavé linky:

Autorka Harryho Pottera chystá niečo veľké! Už čoskoro…

Alarmujúce správy: Jedno z troch detí v Londýne žije v domácnosti bez jedinej knihy

Exkluzívne na Martinus.sk! Prvá kapitola z najnovšieho románu Maxima E. Matkina – Nie na ústa!

Spoznajte víťazov literárnej ankety Kniha roka 2010!

Fanúšikovia fantasy a sci-fi si nechávajú chirurgicky upraviť uši, aby sa podobali svojim hrdinom