blog

Svet stvorený fixkami: Don Heck – občas stačí korešpondenčný kurz a dobrý priateľ

štvrtok 9. júna 2011 00:01
Št 9.06. 2011 00:01

Korešpondencia mala v intelektuálnych a umeleckých kruhoch vždy výsostné postavenie. Veľkí myslitelia si prostredníctvom nej vymieňali názory a formovali teórie. Spisovatelia sa vzájomne inšpirovali. Pre kresliča Dona Hecka príchod pošty tiež znamenal veľa. Výtvarné umenie totižto vyštudoval prostredníctvom korešpondenčného kurzu. Práve pre tento odbor trošku netradičná, ba až kuriózna forma štúdia, ale účel zjavne splnila. Don Heck patril k jedným z popredných kresličov v období striebornej éry komiksu. Ak rozmýšlate odkiaľ Vám je toto meno povedomé, pozrite sa na obálku Iron Man-a.

Don vyrastal v jednom z chudobnejších susedstiev newyorského Queensu. Keď prišli raňajšie noviny, prvé čo nalistoval bola jedna zo zadných strán, kde sa v rubrike zábava pravidelne zjavoval kratučký 5 stripový komiks. Ak komiks práve nečítal, sedel v ruke s ceruzkou, zdrapom papiera a kreslil. Otec, ktorý u syna spozoroval talent pre kreslenie, sa márne nádejal, že s chlapca sa stane architekt. Don už od malička vedel, že chce kresliť hrdinov, ktorí zachraňujú svet. Popri korešpondenčnom kurze kreslenia sa mu podarilo na odporúčanie kamaráta dostať do redakcie Harvey Comics. Náplňou práce bolo upravovať stripy kreslené pre novinové komiksy do typického „comic- book“ formátu. Popri otrockej práci mal možnosť sledovať prácu jedných z najlepších kresličov tej doby. To Heckovi dalo určite viac ako prednášky zasielané poštou. Na druhej strane doživotné prekresľovanie a formátovanie nebolo pre tvorivo založeného mladíka životným cieľom. A tak, keď editori Harvey neprejavili ani po roku záujem o Heckovu tvorbu rozhodol sa vziať svoj osud do vlastných rúk. V telefónnom zozname si zaškrtol všetky komiksové vydavateľstvá v New Yorku, vzal svoje portfólio a Harvey Comics dal zbohom.

Opustiť istotu a pustiť sa na voľnú nohu bolo pomerne riskantným krokom, ale nie nerozumným. To čo nevideli jeho predošlí zamestnávatelia si ostatné vydavateľstvá všimli takmer ihneď. Hillman a Quality, dve z menších spoločností, videli potenciál hneď ako zbežne prelistovali Heckovo portfólio a Don pre nich začal pracovať pravidelne. Prvou veľkou šancou, ktorú dostal boli Horrific – ako názov napovedá, krátke hororové príbehy. S maličkou redakciou však človek spraví dieru do sveta len sotva.

Heck mal v živote jedno veľké šťastie – na priateľov. Jeho bývalý kolega Peter Morisi pracoval pre Leeho v Atlas Comics (terajší Marvel). V snahe nájsť nový vizuál si Lee pozval Morisiho do kancelárie, vytiahol jeden z konkurenčných magazínov a spýtal sa: „Vieš kresliť ako tento chlapík?!“ Zhodou okolností to bola práve jedna z prác Hecka. Morisi sa zachoval veľmi kolegiálne : „To je Don, ak chcete môžem mu zavolať“. A Don Heck sa po tejto epizódke stal zamestnancom Atlasu.

Spočiatku zostal verný mysterióznemu žánru aj v Atlase a čoskoro si urobil vynikajúce meno medzi kresličmi. No v 60. rokoch horror v komikse na chvíľu upadol a aj napriek výborným kresbám náklad klesal. Lee už dlhšiu dobu uvažoval nad tým, že Heckov talent si zaslúži väčšiu možnosť ukázať sa. A tak jedného krásneho dňa Dona stiahol z oddelenia „frankensteinov“ a pridelil mu Iron Man-a. Ako vždy, Lee vedel čo robí. Heckovo výtvarno bolo priam stvorené pre kreslenie Iron Mana. V kombinácií s Kirbym vytvorili hrdinu, ktorý tradičný superhrdinský žáner posunul zas o krôčik ďalej.

Darom a zároveň problémom Hecka bolo, že jeho videnie sa míňalo tradičným kreličským schémam superhrdinov. V rámci komiksu mu viac svedčali skôr menšinové žánre, spomínané horrory, western a akokoľvek divne to môže znieť – romantika. Okrem notoricky známeho Iron Man-a, vďaka ktorému zažiaril u laikov a komiksovej „smotánky“, jeho ostatné práce neboli tak úplne docenené. Ono byť menšinou v menšinovom žánri nie je až tak jednoduché…

Zaujímavé linky:

Svet stvorený fixkami: Iron Man – spočiatku ako boj ideológií

Svet stvorený fixkami: Daredevil – keď je handicap výhodou

Svet stvorený fixkami: Fantastická štvorka – podnik s rodinnou dušou

Svet stvorený fixkami: Stan Lee – šedá eminencia sveta komiksov

Svet stvorený fixkami: Zrod moderného komiksu