blog

Knižné tipy: Máme sa na čo tešiť! :-)

pondelok 9. januára 2012 00:32
Po 9.01. 2012 00:32

Knižné tipy začneme tento rok trochu netradične. Nepozrieme sa najnovšie knihy, ktoré vyšli a stoja za to, ale skôr na tie, ktoré nás ešte len čakajú. Na tie, ktorých sa už teraz nevieme dočkať. Vyberal som knihy, ktoré majú vyjsť “v dohľadnej dobe”, preto vo výbere nenájdete niektoré hity, na ktoré sa už trasieme pekne dlho a ešte dlho budeme (pokračovanie Mena vetra, Dedičstvo, 1Q84 a pod.). Takže nech sa páči, výber kníh, ktorých príchodu sa už nevieme dočkať! 🙂

  • Paolo Giordano – Osamelosť prvočísiel

    Začneme románom, ktorý som čítal už pomerne dávno, ale napriek tomu ma jeho preklad do slovenčiny nevýslovne potešil. Prvotima dovtedy prakticky neznámeho Paola Giordina spôsobila totiž v rodnom Taliansku takú búrku ohlasov, akú tam nezažili od vydania Mena ruže. V centre príbehu plného napätia stoja nezvyčajné príbehy Alice a Mattiu, oba kruto poznačené traumatickým zážitkom z detstva. Mnohí označujú Osamelosť prvočísiel za najlepší román, aký kedy čítali. Mnohí hovoria, že to je kniha, ktorá sa zaryje do duše a už nikdy z nej neodíde. Nepoznám však nikoho, komu by sa nepáčila. V tomto prípade sa máte skutočne na čo tešiť. (Viac info)

  • Umberto Eco – Pražský cintorín

    A v Taliansku ešte na chvíľu ostaneme. Predstavovať pravdepodobne najslávnejšieho európskeho spisovateľa by bolo asi zbytočné. Veď každá nová kniha Umberta Eca je literárnou udalosťou, na ktorú sa trasie celá Európa. Najnovší román sa volá Pražský cintorín a napriek názvu nečakajte žiadne pikantné objavovanie historických tajomstiev Prahy. V skutočnosti je to príbeh Simona Simonina – falšovateľa úradných aj neúradných dokumentov, špicľa tajných služieb, vraha, zdvojenej osobnosti, a jeho príbeh je krvavým obrazom európskych dejín od zjednotenia Talianska, cez Parížsku komúnu, až po vznik Protokolov sionských mudrcov. (Viac info)

  • Jo Nesbo – Spasiteľ

    Všetci priaznivci vynikajúcich detektívok sem sa! Máme tu hneď dve vynikajúce správy v jednom! Prvá – už o mesiac vychádza nový román Jo Nesba! A druhá, ešte lepšia – tentoraz nepôjde o žiadneho pochybného Headhuntera, ale o ďalší prípad sympaťáka Harryho Holea, ktorý je čírym extraktom všetkých životom rozdrásaných detektívov, ktorí to jednoducho majú ťažké. Nech robia, čo robia. A ani tentoraz to nebude pre Harryho prechádzka ružovou záhradou. Harry bude musieť vyriešiť vraždu, pri ktorej mu chýba vražedná zbraň, motív, aj svedkovia. Jediné, čo má, je nahnevaný vrah, ktorý zistil, že zabil nesprávnu osobu. A problémy môžu začať… (Viac info)

  • Henning Mankell – Falošná stopa

    S jedlom rastie chuť, a preto si dáme ešte jednu severskú detektívku! Tentoraz priamo zo Švédska, ktoré sa pre tento žáner stáva tým, čím je Perzký záliv pre ropu. V najnovšej detektívke Henninga Mankella sa opäť stretneme s komisárom Wallanderom, ktorý to má v živote minimálne rovnako ťažké ako jeho nórsky kolega Harry Hole. Na poli pohltia ženu plamene. Jej telo pod oblohou bez jediného mráčika vzplanie ako fakľa. Krátko nato neďaleko juhošvédskeho mesta Ystad nájdu zavraždeného politika s oskalpovanou hlavou. Rovnaký osud postihne aj pochybného obchodníka s umením. A komisára Wallandera čaká jeden z najťažších prípadov, aké kedy vyšetroval… (Viac info)

  • C.D. Payne – Neviditelný

    Každý, kto čítal kultovú sériu príbehov Mládí v hajzlu vie, že od C. D. Payna môže čakať prakticky čokoľvek. Toto je jednoducho autor, ktorý si servítku pred ústa nedáva. Na oplátku však ponúka kráľovskú zábavu, aká sa len tak “nevidí”. A neplánuje nás o ňu ukrátiť ani v románe Neviditelný. Ten rozpráva príbeh 37-ročného chlapíka, ktorý pri jedného dňa v rozčúlení zavolá na svojho psa úplne popletene a náhodou tak vysloví čarovnú formulku, vďaka ktorej sa stane neviditeľným. To má samozrejme obrovské výhody, nad ktorými sme určite všetci uvažovali približne v pätnástich. Ako to však už býva – nič nie je tak jednoduché, ako sa zdá a problémy na seba nenechajú dlho čakať. (Viac info)

  • Julian Assange – Julian Assange: Neautorizovaná autobiografie

    V súčasnosti by ste asi ťažko hľadali kontroverznejšiu osobnosť, ako je práve Julian Assange, majiteľ portálu Wikileaks. A nie, Paviel skutočne nie je kontroverznejší! Na svete asi nie je druhý človek, ktorý by dokázal “zdvihnúť žlč” toľkým vládam, urobiť zo seba nepriateľa číslo jedna najmocnejšej krajiny sveta a zároveň sa snažiť neprehrať súd, ktorý ho obvinil z pokusu o znásilnenie. Julian Assange jednoducho vedie život, aký mu asi nikto nezávidí, ale prečítať si o ňom určite stojí za to. Kniha má síce označenie Neautorizovaná biografia, ale stalo sa tak len vďaka nezhodám medzi Julianom a vydavateľstvom. V skutočnosti ich napísal on sám a nijak v nich nešetril ani seba, ani iných. (Viac info)

  • Robert Beutelhauser – Barbarskí Slovania

    Nielen svetová história je hrôzostrašná, príšerná, nechutná a… zaujímavá. Aj na našom území sa diali čudesné veci. Kde sme sa tu vzali? Čo nám na našom území zanechali hrozní Avari? Prečo sa ľudia báli Perúna? Kto boli trojjazyčníci? Koľko hrivien stojí táto kniha? Okrem odpovedí na tieto otázky si v hrôzostrašných slovanských dejinách prečítate aj o hľadaní Veľkej Moravy, o tom, čím sa Slovania opíjali a ako sa zabávali a veľa ďalšieho. Ak poznáte sériu Hrôzostrašná história určite si nenechajte ujsť ani Barbarských Slovanov! Veď aj v našej histórii je množstvo vtipných a zaujímavých faktov, ktoré stojí za to poznať! (Viac info)