blog

Knižné tipy: Ešteže rozumieme po česky! :-)

streda 22. februára 2012 10:01
St 22.02. 2012 10:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Orhan Pamuk – Nový život

    Román najvýznamnejšieho, vo svete najprekladanejšieho autora postmoderny v tureckej literatúre je románom o hľadaní. Hlavný predstaviteľ si prečíta Knihu, a tá sa mu stáva impulzom k hľadaniu nového sveta a nového života v ňom. Vydáva sa na cestu, ktorá sa nikdy nekončí. Hoci si názov pre svoj román požičal Pamuk od Danteho, putovanie jeho hrdinu je alúziou na cestu islamských mysliteľov-sufiov k Pravde, to značí k Bohu ako absolútnu, k splynutiu s ním. V románe s opakujú motívy a obrazy (Kniha, svetlo, cesta, anjel, smrť), s ktorými sa autor ustavične pohráva a strieda svoj pohľad na ne. (Viac info)

  • Don DeLillo – Cosmopolis

    Jeden z najvýznamnejších amerických spisovateľov Don DeLillo napísal román, ktorý bol právom zaradený do edície Svetovej knihovny vydavateľstva Odeon. Lebo do nej sa dostávajú len knihy, ktoré patria k špičke súčasnej svetovej literatúry. A tam román Cosmopolis jednoznačne patrí! Príbeh rozpráva o mužovi, ktorýje zvyknutý utrácať milióny v priebehu sekundy. Žije si v pohodlí a luxuse kozmopolisu, ktorý ho chráni pred drsnou realitou sveta. Ako sa však ukáže, ani táto ochrana nie je nekonečná… (Viac info)

  • Graham Swift – Škoda že tu nejsi se mnou

    A teraz román od jedného z mojich obľúbencov. Graham Swift nie je na Slovensku veľmi známy, ale v rodnej Británii už vyryl pomerne hlbokú ryhu do dejín modernej literatúry. Ak ste od neho ešte nič nečítali, tak odporúčam buď Denné svetlo (po slovensky), alebo práve novinku Škoda že tu nejsi se mnou. Tá sa zaoberá neblahými udalosťami, ktoré postretli modernú Britániu. Autor nám ukazuje, ako udalosti, ktoré väčšina z nás vníma len ako titulok v novinách, dokážu od základu zmeniť život ľudí. A len málokedy je to k lepšiemu… (Viac info)

  • Ian Fleming – Goldfinger

    A teraz tu máme totálnu klasiku! Ale nepredstavujte si žiadnych ruských klasikov! Toto je klasický špionážny triler od jedného zo zakladateľov tohto žánru. A to hneď s najznámejším špiónom na svete (nie je to oxymorón?) – Jamesom Bondom! Goldfinger je už klasickým príbehom o zlom, tučnom boháčovi, ktorý má záľubu v zlate a jeho pašovaní. A James Bond dostane za úlohu rýchlo s tým skoncovať. Ako sa však ukáže, úloha rozhodne nie je taká jednoduchá, ako znie.  (Viac info)

  • Scott Westerfeld – Škaredí

    Predsa len jedna kniha po slovensky! 🙂 A určená pre prívržencov stále populárnejšej “young adults” literatúry. Vo svete Tally môže byť krásny úplne každý. Šestnáste narodeniny znamenajú operáciu, ktorá človeka zmení z odpudivo škaredého na dych vyrážajúco krásnu bytosť a katapultuje ho do raja nikdy nekončiacej zábavu. Lenže Tallyina kamarátka Shay si nie je celkom istá, či chce byť krásna. A tak je aj Tally postavená pred rozhodnutie, ktoré navždy zmení jej život. (Viac info)