blog

Knižné tipy: Niečo pre náročnejších

pondelok 12. marca 2012 00:01
Po 12.03. 2012 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Peter Hoeg – Deti chovateľov slonov

    Ak ste čítali vynikajúcu detektívku Cit slečny Smilly pre sneh, poto viete, čo môžete od slávneho dánskeho autora čakať – obrovskú dávku atmosféry, príchuť mystična, ale hlavne príbeh s až prekvapujúcou hĺbkou. Tentoraz v príbehu o troch deťoch, ktorým sa stratia rodičia. Oni sa však rozhodnú, že spravia všetko preto, aby ich vypátrali. Lebo ich rodičia nie sú len tak hocijakí rodičia. Tí ich sa totiž zaoberajú zázrakmi! Deti sa na svojej ceste stretávajú so všakovakými pokútnymi existenciami, príslušníkmi rôznych spoločenských vrstiev a snažia sa nájsť odpoveď na najťažšie existenciálne otázky. Pri tom im pomáha viera v dvere, ktoré človeka privedú do slobody, hoci sa mu zdá, že niet kam uniknúť.(Viac info)

  • Philip Roth – Spiknutí proti Americe

    Možno ste si to už všimli, možno nie, faktom ostáva, že Philipa Rotha mám rád a je mi trochu ľúto, že na Slovensku je nás takých očividne pomerne málo. A pritom jeho romány sú skutočne čítaním, ktoré stojí za to! V románe Spiknutí proti Americe sa zahráva s myšlienkou, čo by sa stalo, keby sa 33. americkým prezidentom nestal Franklin D. Roosevelt, ale Charles A. Lindbergh, ktorý by začal presadzovať politiku izolacionizmu a pronacistickej propagandy. S Hitlerom uzatvorí tzv. “srdečnú politiku” a Židom v Amerike sa zrazu ťažko dýcha. Ak máte radi inteligentné hry s dejinami, tak táto kniha je pre vás ako stvorená! (Viac info)

  • Julian Barnes – Pocit konca

    Áno, áno, túto knihu som už odporúčal minulý týždeň! Ale teraz ju to máme opäť! Tentoraz v slovenskom vydaní, ktoré sa oproti tomu českému oneskorilo len o pár týždňov. A tomu určite radi odpustíme a podporíme slovenský preklad, aby sme si aj naďalej mohli vychutnávať tie najlepšie svetové knihy (aj) v slovenčine. Takže ak máte radí inteligentný, nenásilný humor vtesnaný do brilantne vystaveného príbehu o pamäti, histórii, starnutí a zodpovednosti, toto je čítanie pre vás! Nevraviac o tom, že si zároveň vychutnáte román, ktorý vyhral jednu z najprestížnejších literárnych cien sveta – Man Bookerovu cenu. (Viac info)

  • Paolo Giordano – Osamelosť prvočísiel

    Pre mnohých najlepšia kniha, akú kedy čítali. Pre ostatných minimálne unikátny literárny zážitok, ktorý by ste si nemali nechať ujsť! Prvotina mladého autora Paola Giordana sa okamžite stala bestsellerom na talianskom knižnom trhu a získala mnohé ocenenia, z ktorých je najvýznamnejším talianska literárna cena Premio Strega. V centre príbehu plného napätia stoja nezvyčajné príbehy Alice a Mattiu, oba kruto poznačené traumatickým zážitkom z detstva. Ich osudy sa pretnú a obaja zistia, že sú si nesmierne blízki, no zároveň aj nespojiteľne vzdialení, odsúdení na osamelý život prvočíselných dvojčiat, ktoré sa nijako nemôžu dotknúť jeden druhého. (Viac info)

  • Gabriel García Márquez – Dvanáct povídek o poutnících

    Najslávnejší kolumbijský autor na svete Gabriel García Márquez  oslávil pred pár dňami krásnych 85 rokov a ako si lepšie uctiť toto životné jubileum, ak nie prečítaním si jeho knihy? A to napríklad zbierky poviedok Dvanáct povídek o poutnících, v ktorej nájdete všetko, čím sa tento spisovateľ preslávil, nahustené na obmedzenom priestore poviedky. Autor tak opäť dokazuje, že je pán spisovateľ. Lebo napísať dobrú poviedku je oveľa ťažšie, ako napísať dobrý román. A jemu sa to v tejto knihe podarilo hneď dvanásťkrát!  (Viac info)