blog

Knižné tipy: Všehochuť, z ktorej si vyberie každý! :-)

utorok 6. marca 2012 00:01
Ut 6.03. 2012 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Suzanne Collinsová – Hry o život – trilógia

    Áno, ja viem, táto trilógia (pôvodne) nie je žiadnou novinkou. V Tipoch sme ju už mali, na blogu nájdete recenzie na všetky tri diely a v angličtine vyšla prvýkrát pred štyrmi rokmi. To však nič nemení na tom, že to je jedna z najlepších sád, aké boli pre mladších čitateľov napísané (pričom uchvátila aj starších!), a ak sa nedáte znechutiť módnou vlnou, ktorá sa zdvihla s blížiacim sa filmovým spracovaním prvého dielu, potom na váš čaká príbeh, ktorý budete čítať jedným dychom. Základný námet vám môže pripadať ako z lacného sci-fi filmu, ale verte mi, že samotný príbeh je napínavý, strhujúci a všeličo, len nie lacný. Ak by ste mali v tomto období siahnuť po jedinej knihe, tak zaručene dajte šancu Hrám o život.  (Viac info)

  • Frederick Forsyth – Příběh Biafry

    Každý spisovateľ niekedy začínal a až na vzácne výnimky nebol nikto hneď od začiatku slávny. Inak tomu nebolo ani v prípade Fredericka Forsytha, autora románov, ktoré navždy zmenili žáner politického a špionážneho trileru. Či už legendárny Šakal, alebo Božia päsť, Forsyth stále znova a znova dokazuje, že aj priam faktografický opis udalostí, s ktorými sa bežne stretávame len v akčných filmoch, môže mať svoje čaro. A inak tomu nebolo ani v prípade jeho prvotiny Příběh Biafry, ktorá síce nie je klasickým románom, na aké sme pri tomto autorovi zvyknutí, ale napriek tomu nesie jeho nezameniteľný rukopis. (Viac info)

  • Julian Barnes – Vědomí konce

    A teraz tu máme niečo pre literárnych fajnšmekrov. Napriek tomu, že sa jedná o knihu, ktorú by som sa nebál odporučiť komukoľvek, kto má rád inteligentný, nenásilný humor vtesnaný do brilantne vystaveného príbehu o pamäti, histórii, starnutí a zodpovednosti. Román autora, ktorého môžete poznať vďaka jeho románu Arthur a George, bol dokonca ocenený jednou z najvýznamnejších literárnych cien sveta – Man Bookerovou cenou. A ak sa obávate, že to bude budúca klasika, ktorá musí mať zákonite viac ako 500 strán, tak zadržte! Príbeh je geniálny aj v tom, že všetko dôležité dokázal autor vtesnať do 160 strán textu. Tomu sa povie literárne majstrovstvo! (Viac info)

  • Raymond Chandler – Vysoké okno

    A teraz trochu detektívnej klasiky! Veď len ťažko by sme hľadali klasickejšieho detektíva, ako je Phil Marlowe, drsný súkromný detektív, ktorý má slabosť pre krásne a záhadné dámy s problémami. A tie im pomáha riešiť vďaka buldočej vytrvalosti, nemalej miery sarkazmu a sem tam sa dostane ku slovu aj tvrdá päsť. Toto je jednoducho klasika, o ktorej sa v škole síce nedozviete, ale na kvalite jej to nič neuberá. Raymond Chandler je právom označovaný za zakladateľa tzv. “noir” detektívky, ktorej hlavným predstaviteľom je práve Phil Marlowe. A čo je na tom najkrajšie? Ani po rokoch nestrácajú jeho prípady nič zo svojej príťažlivosti a atmosféry. Skôr naopak. (Viac info)

  • Nick Arnold – Zatuchnutá archeológia

    Netreba zabudnúť ani na mladších čitateľov! Séria Príšerná veda je tak dobrá, až to hraničí s genialitou. Veď kým nezačali vychádzať jej jednotlivé diely, len málokto si dokázal predstaviť, že by bolo možné zaujať deti aj takými témami ako trávenie, mozog alebo matematika (!!!). Nickovi Arnoldovi sa to však podarilo, a tak sa o to viac teším, že vychádza ďalší diel, venovaný tentoraz archeológii. Nebojte sa nasledovať odvážnych archeológov až do temných hlbokých vôd a preskúmajte s nimi jaskyňu smrti, zostavte tvár dávno mŕtveho človeka podľa lebky, ktorú tam nájdete a odhaľte hrozné tajomstvá ukryté v telách pochovaných v močariných a v prehistorických výkaloch. Ponorte sa do minulosti a staňte sa detektívom v čase. (Viac info)

  • Larry Winget – Za svoje děti si můžete sami

    Hovorí sa, že doba je zlá, hrozná, najhoršia a najviac je to vidieť na deťoch, ktoré sú úplne arcizlé, bez kúska rešpektu a štipky dobrého vychovania. Takéto povzdychy počúvame ťažko, pričom takmer vždy sa vina hádže na spoločnosť, internet a počítačové hry. Nuž… Larry Winget nesúhlasí a natvrdo prehlasuje, že za zlé deti môže zlá, respektíve nezvládnutá výchova. A hneď aj podáva množstvo dôkazov, prečo to tak je a návodov, ako sa tomuto neželanému stavu vyhnúť. Takže milí rodičia, ak sa chcete naučiť viac od legendárneho odborníka na výchovu detí, toto je kniha ako stvorená pre vás. 🙂 (Viac info)