blog

Kresba Tintina bola vydražená za rekordných 1,3 milióna eur

štvrtok 14. júna 2012 00:17
Št 14.06. 2012 00:17

Väčšina z nás vníma Tintina len ako toho chlapíka so psom a smiešnou šticou, čo je niekde na Západe celkom populárny. Asi kvôli Spielbergovi… Nuž… Pre istého milionára nabral po poslednej aukcii úplne nový rozmer. Nielenže ho kresba Tintina stála 1,3 milióna EUR, ale na dôvažok sa mu podarilo zlomiť svetový rekord vo výške sumy vyplatenej za jednu jedinú kresbu komiksovej postavičky.

Tintin nám neznámy, inde cenený

Sú isté kultúrne fenomény, ktoré sa na Slovensku nikdy príliš neujali, napriek ich celosvetovej popularite. Taká Anne Rice môže písať tie najlepšie upírske romány na svete, ale na Slovensku jej to nie je nič platné. Jej upíri sa netrbliecu, takže smola! A niečo podobné postihlo aj Tintina. Komiksový hrdina, dobrodruh a reportér dobyl prakticky celý svet, ale u nás má menej fanúšikov ako rohlík, čo porazil Rytmusa.

Preto je ťažké prijať správu o rekordnej dražbe inak, ako nechápavým krútením hlavou. V Paríži sa konala aukcia, na ktorej bola jedna jediná kresba Tintina vydražená za neuveriteľných (a rekordných) 1,3 milióna EUR. Vysoká cena je vysvetľovaná vzácnosťou kresby – na celom svete existuje len päť originálnych kresieb legendárneho autora Hergého, nakreslených atramentom, ručne, priamo ním.

Tintin v Amerike láme rekordy

A práve kresbe zobrazujúca Tintina má povesť rekord lámajúcej kresby už od roku 2008, kedy bola vydražená za 764.000 EUR. Stačilo počkať štyri roky a jej hodnota sa zdvihla o viac ako pol milióna eur. Áno, stále sa bavíme o pomerne jednoduchom obrázku chlapíka so psom, ktorý ešte netuší, že za chrbtom sa mu plazí problém so sekerou v ruke.

Ako už býva dobrým zvykom, dražiteľ, ktorý bol ochotný zaplatiť túto astronomickú sumu je anonymný (je fakt, že takúto kúpu by som sa snažil utajiť aj pred priateľkou) a na aukciu poslal známeho, ktorý ho zastupoval. Ten pre médiá vyhlásil, že jeho cieľom rozhodne nebol svetový rekord v míňaní peňazí (aj keď sa tomu dá len ťažko veriť), ale snaha získať vzácnu kresbu do súkromnej zbierky. Tintin v Amerike tak bude jednou z dvoch kresieb, ktoré sa ocitli v rukách súkromníkov. Pri rýchlosti jej zhodnocovania sa však môže stať, že sa onedlho dočkáme ďalšej dražby a ďalšieho rekordu.