blog

Knižné tipy: Kosti, myšlienky a mraky, ktoré stoja za to.

pondelok 8. októbra 2012 00:01
Po 8.10. 2012 00:01

Už to začína, už sa neviem dočkať! 26. októbra zavíta do nášho bratislavského kníhkupectva slávna Kathy Reichs, preto aj dnešné Tipy začneme Kosťami. Okrem nic sa pozrieme na novinku pána, ktorý vždy vie, na čo myslíte, máme tu aj dve skutočné knižné chuťovky (s tajným kódom Nobel a Man Booker) a ak ste celí fanatickí do ovocia, tak ani vás nesklameme. Ale len ak máte radi jablka, ktoré už začal niekto jesť pred vami. No a na záver si dáme autobiografiu najväčšieho drsňáka, akých kedy chodil po (tektonických) doskách zvaných Hollywood. Nech sa páči, výber kníh tohto týždňa je tu!

  • Kathy Reichs – Osudná cesta

    Kto príde na Slovensko? Kathy Reichs príde na Slovensko! A kam príde Kathy Reichs? No do bratislavského Martinusu príde! Veľmi sa na ňu tešíme, a preto samozrejme musíme začať dnešné tipy práve novinkou z jej pera. Novinka síce nie je tak úplne novinka, keďže Kathy ju napísala ešte v roku 2001, ale na Slovensku vychádza vôbec prvýkrát niečo od autorky, ktorú však všetci dobre poznáme vďaka seriálu Kosti, natočenému práve na motívy jej detektívok (a ku ktorým píše scenár). Hlavná hrdinka tohto kúsku je teda jasná (áno, áno, je to Kosť) a dej? Ten sa točí okolo chodidla, ktoré sa “priplietlo” k havárii lietadla. Recenzia čoskoro, ale čakať na nu nemusíte. Číta sa to výborne! 🙂 (Viac info)

  • Thorsten Havener – Mysli si, čo chceš

    Majster uprených pohľadov Thorsten Havener vydáva ďalšiu knihu! Ale seriózne. Však vám stačil jediný pohľad na obálku a hneď ste si spomenuli na uhrančivý Thorstenov pohľad z jeho predchádzajúceho bestselleru Viem, čo si myslíš (Tajomstvo čítania myšlienok)? A okrem hádzania pohľadov ako kobra na laboratórnu myš mu ide ešte jedna vec. Písanie kníh a odovzdávanie informácií z oblasti “čítania” myšlienok, nonverbálnych prejavov, atď. Už prvá kniha bola mimoriadne zaujímavá a v druhej toho Thorsten prezradí ešte oveľa viac. Ak vás táto téma zaujíma, určite by ste si ju nemali nechať ujsť! (Viac info)

  • Xingjian Gao – Hora duše

    Túto knihu ste mali možnosť prečítať si v českom preklade už v roku 2010. Ak ste ju však v tom čase premeškali, teraz je ten správny čas napraviť to! Čínski autori vychádzajú v nám dostupných prekladoch len veľmi výnimočne a aj román autora menom Xingjian Gao by sa k nám asi nedostal, keby zaň nedostal Nobelovu cenu za literatúru. Na tom však nezáleží. Cena je len dôkazom, že ide o mimoriadne kvalitné čítanie, ktoré snúbi dlhú tradíciu čínskej literatúry s postupmi modernej svetovej literatúry. Nech sa páči, vydajte sa aj vy na putovanie za zmyslom života spolu s hrdina tohto románu. Určite nebudete ľutovať. (Viac info)

  • David Mitchell – Atlas mraků

    Na čo je dobré, keď sa Hollywood snaží sfilmovať prakticky nesfilmovateľné knihy? No predsa na dotlače! 🙂 A tak je to aj v tomto prípade. Slávny román Davida Mitchella bol po svojom vydaní nominovaný snáď na všetky prestížne literárne ceny, ktoré sa dalo a niet divu. Epické rozprávanie, ktoré sa rozprestiera cez storočia a kontinenty spája jedna ústredná téma. Ľudská túžba po moci, ktorá vo svojej bezohľadnosti môže spôsobiť nedozierne následky. Nech už film dopadne akokoľvek, len ťažko sa dá predpokladať, že dosiahne pôsobivosť a epickosť tohto románu. (Viac info)

  • Adam Lashinsky – Apple zvnútra

    Kniha Apple zvnútra odhaľuje detaily fungovania jednej z dlhodobo najhodnotnejších, ale aj najuzavretejších svetových spoločností, ktorá do svojho „vnútra“ dovolí nahliadnuť len málokomu. Americkému novinárovi Adamovi Lashinskemu sa však podarilo zozbierať dostatok materiálov na to, aby poukázal na najhlavnejšie prvky v organizačnej štruktúre spoločnosti, v jej obchodných stratégiách, vo výrobe, v produktovom manažmente či dizajne, ktorými sa Apple výrazne odlišuje od zvyšku korporátneho sveta. Inak povedané, ak patríte k fanúšikom nahryznutého jablka, určite nevynechajte ani túto knihu. (Viac info)

  • Arnold Schwarzenegger – Total Recall

    Čo si budeme klamať. Nikto nie je viac cool ako Arnold Schwarzenegger vo filme Commando. Alebo Terminátor 2. Alebo predátor. O tom, že chalanisko jeden rakúsky sa stihol stať aj niekoľkonásobným Mr. Olympia a len tak mimochodom aj guvernérom Californie, už ani nevraviac. Jedno je isté. Toto je človek, ktorý má historiek zo života na rozdávanie viac, ako desať iných ľudí dohromady. A určite stoja za to. Preto je skvelé, že si našiel čas aj na napísanie knihy. Kedysi dávno som čítal jeho neautorizovaný životopis a bola to zábava. Verím, že toto bude ešte niekoľkonásobne lepšie! 🙂 (Viac info)