blog

Najpredávanejšie knihy za rok 2012 na Martinus.sk

streda 2. januára 2013 18:08
St 2.01. 2013 18:08

Začiatok nového roka je ideálnym momentom na ohliadnutie sa za tým predchádzajúcim. A to aj vo forme rebríčkov, ktoré tak trochu napovedajú a prezrádzajú, čo sa páči a čo zaujíma slovenským čitateľom. Z rebríčka najpredávanejších kníh za rok 2012 je už na prvý pohľad zrejmé, že slovenská tvorba zažíva svoju “zlatú éru”, pričom niektoré stálice ani nie sú schopné napísať niečo, čo by nebolo bestsellerom. Okrem toho chceme byť štíhlejší, šťastnejší, ale na stránkach kníh si užívame napätie a intrigy. Nech sa páči, pozrite sa, aké knihy vás tento rok zaujali najviac. 🙂

  • 1. Antónia Mačingová – Najedzte sa do štíhlosti (rozšírené vydanie)

    Jedlá v 28-dňovom programe sú zostavené tak, aby ste si doplnili živiny, ktoré metabolizujú tuk a posilňujú imunitný systém. Kedže je to proces, odporúča sa, aby ste sa zvážili a zmerali na začiatku a potom až na konci programu. Niektoré jedlá v 28-čke môžu spôsobiť zadržiavanie vody v tkanivách. Toto sa prejaví prechodným nárastom váhy, a môže vás to demotivovať. Preto sa nevážte.

    Časté váženie je dôvodom toho, že neschudnete nikdy alebo veľmi ťažko. A nemusí to tak byť. Presvedčte sa sami tak, že budete trpezliví. Nezabúdajte na pitný režim, ktorý je rovnako dôležitý ako strava. Neporovnávajte sa. U každého tento program pôsobí individuálne, záleží to od deficitu živín. Zmeňte vstup, aby sa mohol zmeniť aj výstup. (Viac info)

  • 2. Tom Nicholson – Gorila

     Kniha Toma Nicholsona je pokusom o sondu do stavu spoločnosti. O otázkach, ktoré priniesla Gorila, nediskutovali len zasvätené elity, ale jednotlivé okolnosti spomínané v tomto materiáli rozoberali občania s nástojčivou potrebou dozvedieť sa viac o spise a jeho pozadí.

    V rámci verejnej diskusie politickí lídri nedokázali presvedčivo komunikovať a odpovedať na najdôležitejšiu otázku zo strany verejnosti. Príslušné orgány dodnes nepredložili dôveryhodné výsledky vyšetrovania. Vlažné reakcie politikov priniesli obrovskú aktivitu médií, ktoré sa kauze venovali. Celý proces sprevádzala neistota na strane novinárov. (Viac info)

  • 3. Maxim E. Matkin – Žiadne prudké pohyby

    Sú muži, čo zachraňujú ľudí. Majú to v popise práce. Ale niekedy aj oni potrebujú zachrániť, hoci to už v popise práce nikto nemá. Dobré svaly a schopnosť pohotovej reakcie nie sú niekedy na prežitie dostačujúce. Je potrebné nájsť náruč, do ktorej je možné sa ukryť. Pomaly. Opatrne. Potichu. Pozor na vnútorné zranenia.

    Najnovšia kniha Maxima E. Matkina hovorí o hasičoch, lekároch a železničných modelároch. Okrem toho aj o láske a o túžbe, o nakupovaní bielej techniky, o mačke s podivným osudom, o cestách preč aj návratoch domov a o všetkom, čo ste chceli vedieť o sexe, ale nemal vám to kto povedať. (Viac info)

  • 4. Dominik Dán – Uzol

    V roku 1988 nastal v kariére Richarda Krauza významný zlom, postúpil o stupienok vyššie a z pochôdzkara sa stal detektív. Hneď prvý prípad, vražda robotníka v ropnej rafinérii, mu dáva poriadne zabrať a namiesto toho, aby sa venoval Sylvii a malej dcére, ostáva v práci ešte dlhšie do noci než predtým. Možno aj preto, že rozohral veľmi riskantnú hru s krásnou bufetárkou Valikou.

    Na oddelení vrážd ešte nepracuje ani Chosé, ani Canis, ani krpatý Kuky, sú tam iba dvaja z budúcej partie, Burger a Hanzel. A obaja, ale najmä Burger sa chopia mladého eléva policajného remesla a rozhodnú sa z neho vychovať detektíva podľa svojich predstáv. (Viac info)

  • 5. E L James – Fifty Shades of Grey: Päťdesiat odtieňov sivej

    Román, ktorý oslovil štyridsať miliónov žien po celom svete, pretože zverejnil ich sexuálne fantázie… Kniha Fifty Shades of Grey – Päťdesiat odtieňov sivej opisuje nerovný vzťah nevinnej študentky Anastázie Steeleovej a multimilionára Christiana Greya, ktorého sexuálne preferencie ťahajú k dominancii a ovládaniu partnerky. Román vydalo nakladateľstvo XYZ v preklade Miroslavy Sedláčkovej.

    Pre slovenských čitateľov a čitateľky nebude pravdepodobne opis sexuálnych praktík taký šokujúci ako pre Američanky, napriek tomu román nastoľuje otázky, kam až sa dá zájsť v mene lásky. Prvý diel trilógie nedáva jednoznačnú odpoveď, rovnako ako necháva otvorené príčiny podivného správania Christiana Greya. (Viac info)

  • 6. Táňa Keleová-Vasilková – Tá druhá

    Manželka a milenka.

    Manželka je presvedčená, že ich manželstvu nič nechýba, jediným tieňom spoločného života je, že Róbert býva v práci príliš dlho a na rodinu mu zostávajú len omrvinky času. Daniela verí, že Róbert sa čoskoro rozvedie, a v snoch si s ním spriada spoločnú budúcnosť.

    Každá z nich je tá druhá.
    Ktorá bude prvou? (Viac info)

  • 7. Dominik Dán – Kožené srdce

    Detektív Oto Hanzel pochoval manželku a syn sa mu pred piatimi rokmi bez stopy stratil. So stratou dvoch najmilovanejších ľudí sa ťažko vyrovnával, no Krauz s kolegami z kancelárie stoštyridsaťjeden mu zachránili život a všetko nasvedčovalo tomu, že Oto už bude v poriadku. Lenže ako to už v živote býva, zdanie občas klame.

    Hanzelov syn sa nečakane vrátil domov a namiesto radosti prišli problémy – v podobe obrovského revolvera za pásom a neustálych klamstiev o tom, kde vlastne celý ten čas bol. Krauz a Chosé otcovi sľúbia, že mladého Ota postrážia a pomôžu mu. Vôbec netušia, do čoho sa kolegov syn zase zaplietol. (Viac info)

  • 8. Christopher Paolini – Inheritance

    Na začiatku bol Eragon… Na konci je Inheritance. Nie je to tak dávno, čo bol Dračí jazdec Eragon obyčajným chudobným farmárskym chlapcom a jeho dračica Zafira obyčajným modrým kameňom v lese. Teraz však práve od nich závisí osud celej civilizácie. Jazdec a jeho drak došli ďalej, než sa odvážil ktokoľvek iný.

    Podarí sa im poraziť samotného kráľa zla a obnoviť v Alagaëzii spravodlivosť? A ak áno, za akú cenu? Dlho očakávaný štvrtý diel bestselleru Odkaz Dračích jazdcov! (Viac info)

  • 9. Denisa Ogino, Evita Urbaníková – Sushi v dushi

    Niekedy sa musíte stať Japonkou, aby vás konečne muž miloval… Jedinečná knižka o Slovenke, ktorá prežila desať rokov v malom japonskom meste s manželom, ktorého ľúbila. S manželom, ktorý ľúbil ju. Ale spôsoby ich lásky boli také rozdielne, že sa aj s malým synom musela vrátiť domov…

    Čítajte neuveriteľne ľudskú sondu do japonskej kultúry vzťahov, čítajte o tom, že mentalita národov je silnejšia ako láska dvoch ľudí. Čítajte a spoznajte krajinu vychádzajúceho slnka očami Slovenky, ktorá pracovala a žila ako oni. Ako Japonci. V duchu ich tradícií, ich zvykov, ich spôsobu života. (Viac info)

  • 10. Jo Nesbo – Snehuliak

    Osle napadol prvý sneh. Jonas ráno vstane a zistí, že jeho matka zmizla. Ostane po nej jediná stopa – ružový šál, čo jej daroval na Vianoce. Má ho na krku snehuliak. Predošlú noc sa nečakane zjavil na dvore a jeho čierne oči hľadia priamo do domu. Prípad rieši inšpektor Harry Hole, ktorý nedávno dostal tajomný list s podpisom Snehuliak.

    Situácia sa ešte väčšmi zamotáva, keď Harry zistí, že tento model sa opakuje – za posledných desať rokov sa stratilo jedenásť žien, a to vždy presne v deň, keď napadol prvý sneh. (Viac info)

  • 11. Pierre Dukan – Dukanova diéta

    Francúzsky odborník na výživu vypracoval jednu z najúčinnejších diét, overenú dlhoročnou praxou, ktorá vás konečne uspokojí!
    Je založená na bielkovinách, prírodných proteínoch, a predpokladom jej úspešnosti je dodržanie štyroch po sebe nasledujúcich fáz.

    Vo svojej knihe ponúka aj zaujímavé rady, recepty a jedálne lístky, v ktorých nezabúda ani na chuťové bunky, a vyzdvihuje dôležitosť takej bežnej telesnej aktivity, akou je chôdza. (Viac info)

  • 12. Adele Faber, Elaine Mazlish – Ako hovoriť, aby nás deti počúvali

    Chcete mať s deťmi priateľský vzťah a súčasne chcete, aby vás deti počúvali, rešpektovali a dôverovali vám? Prajete si deti dobre vychovať, ale nechcete potlačovať ich osobnosť?

    Táto kniha, ktorá získala pochvalu od detských psychológov, psychoterapeutov a rodičov na celom svete, vás naučí, ako môžete mať poslušné deti aj bez trestania a kriku. (Viac info)

  • 13. Táňa Keleová-Vasilková – Nikdy

    Po dvadsiatich rokoch spoločného života Peter jedného krásneho nedeľného rána Katke oznámi, že miluje inú. Zbalí si veci – a je preč. Spolu s ním láska, v ktorú Katka verila, spoločné sny, plány, budúcnosť. Ako to má povedať Liv, sedemnásťročnej dcére, ktorá otca miluje? A ako má žiť? Dokáže to? Prehltne bolesť a zradu?

    Zo začiatku sa to zdá nemožné, no ako plynie čas a Katka si rekapituluje život, manželstvo, zisťuje, že… (Viac info)

  • 14. Kolektív – Univerzum A – Ž

    Obrovské množstvo informácií, ktoré denne musí človek spracúvať, nás často núti overovať si ich. Veľa ráz ako prvý zdroj dnes volíme internet, kde nás však čaká zradné množstvo neoverených faktov, a výsledkom dlhého hľadania je opäť neistota. O to väčšiu dôveru majú overené diela, na ktoré sa človek môže spoľahnúť.

    Takéto informácie ponúka práve encyklopédia Univerzum, ktorá je pokračovaním obľúbenej série encyklopédií – vybavených sprievodným obrazovým materiálom – Zem, Zviera, Človek, Vesmír, Rastlina, Vták, Oceán, História a pôvodnej encyklopédie Slovensko.  (Viac info)

  • 15. Michael Hebeis – Čierna kniha katolíckej cirkvi

    Katolícka cirkev si už dvetisíc rokov nárokuje vedúcu pozíciu vo sférach morálky a duchovna – a pritom veriacich podchvíľou znepokojuje škandálmi.

    Cirkevní predstavitelia reagujú vždy rovnako: tvária sa, že nič nevidia a nepočujú. Michael Hebeis poukazuje na to, že túžba po moci a ignorovanie obetí majú korene v systéme katolíckej cirkvi. V knihe uvádza zoznam hriechov a prešľapov, ktoré siahajú od antisemitizmu až po pedofíliu, a naznačuje, ako bezohľadne cirkev v niektorých prípadoch presadzuje svoje záujmy. Mali by si ju prečítať nielen kritici cirkvi, ale aj sklamaní veriaci.  (Viac info)

  • 16. Kay Pollak – Žiadne stretnutie nie je náhodné

    Človek si často vytvára mylné predstavy o sebe aj druhých, čo negatívne vplýva na našu komunikáciu s okolím. Autor je presvedčený, že pri každom stretnutí s nejakým človekom sa môžeme niečo naučiť.

    Predkladá sériu jednoduchých nápadov, pohľadov, rád a cvičení, ktoré nám pomôžu pravdivo vidieť sami seba aj druhých. (Viac info)

  • 17. Todd Burpo, Lynn Vincentová – Nebo nie je výmysel

    Keď sa malý Colton Burpo uzdravil zo zápalu slepého čreva, celá rodina jasala. Bol to priam zázrak. Nikto však ani len netušil, aký príbeh sa v najbližších mesiacoch začne vynárať v chlapcových spomienkach – príbeh krásny a nezvyčajný o ceste do neba a naspäť.

    Len trojročný Colton vyrozprával rodičom, ako počas operácie opustil svoje telo. Dokázal, že neklame, keď presne popísal, čo robili rodičia v inej časti nemocnice, kým on ležal na operačnom stole. Vylíčil, ako navštívil nebo, a opakoval slová ľudí, ktorých tam stretol, hoci predtým ich nikdy nevidel, ba dokonca spomenul udalosti, čo sa odohrali dávno predtým, než prišiel na svet. (Viac info)

  • 18. Pavel Hirax Baričák – Šlabikár šťastia

    Nie náhodou Hirax nazval svoju prvú motivačnú knihu Šlabikár šťastia: Návrat k sebe. Jednoduchou formou vhodnou pre prváčikov v nej vysvetľuje princípy sebaprijatia, odpustenia, pozitívneho myslenia, „pustenia“ rodičov, pochopenia choroby, vzťahov, rozchodov, rozpustenia bolesti, vyriešenia „problému“, zanechania boja, počúvania srdca, vnímania symbolov života, oslobodenia sa od bôľov iných.

    Príde aj na zákony zrkadlenia, príťažlivosti a rezonancie, dôležitosti nepretvarovania sa, škodlivosti sľubovania, prijatia cudzej i vlastnej smrti, aby sa dostal až k energii z tvorenia, rebélie, meditácie, k dôležitosti ďakovania, chválenia, nezosmiešňovania, neposudzovania a v neposlednom rade k úcte k milovanej zemi.  (Viac info)

  • 19. Igor Bukovský – Návod na prežitie pre bejby + Hneď to bude, Anjelik

    Nový knižný projekt dr. Bukovského má ambíciu sprístupniť aktuálne a dôveryhodné informácie z oblasti vývoja a rastu dieťaťa, učenia, výchovy a denného života dieťaťa, modernej a zdravej výživy dieťaťa, využitia výživy pri vybraných ochoreniach dieťaťa.

    Táto kniha nadväzuje na veľmi úspešný autorov titul Návod na prežitie pre muža, ktorého sa na Slovensku a v Českej republike od roku 2006 predalo spolu viac ako 65 tisíc kusov a dvakrát získal cenu Platinová kniha. (Viac info)

  • 20. Daniel Hevier, Oľga Bajusová (ilustrácie) – Hovorníček

    Hovorníček je hravá obrázková knižka pre každý detský jazýček. Vie sa hrať na riekanky, rečňovanky, hádanky i pesničky, vie rapotať, cinkotať, trilkovať, štebotať, vie sa tešiť spolu s deťmi zo všetkých zvukov, ktorými sa im svet prihovára.

    Vie však i pomáhať nepoddajnému detskému jazýčku pri osvojovaní si krásnej materinskej reči, aby sa dieťaťu rozviazal skôr, než začne chodiť do školy. Na jej vytvorení, rozvíjajúcej nielen reč, ale i myslenie najmenších detí, sa podieľali logopédi, psychológovia i jazykovedci.  (Viac info)