blog

Knižné tipy: John Green konečne aj po slovensky! A hneď dvakrát!

pondelok 18. februára 2013 00:01
Po 18.02. 2013 00:01

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • John Green – Kam zmizla Aljaška

    Že John Green v slovenčine? A že hneď dvakrát? Hurá! Po čase opäť jedna (?) výborná správa pre všetkých čitateľov, ktorí oceňujú kvalitnú, ľahko čitateľnú literatúru! A čo je na tom ešte lepšie – nastala veľmi neštandardná situácia, kedy knihy od jedného autora vydajú v krátkom čase po sebe hneď dve slovenske vydavateľstvá. Najskôr sa môžeme tešiť na jeho prvý román Kam zmizla Aljaška o mladom Milesovi, ktorý má podivnú záľubu v posledných slovách svetových osobností a nula kamarátov. Presvedčí preto rodičov, aby ho poslali na internátnu školu v Alabame, kde ho čaká rok plný porušovania školského poriadku, testov a skúšok, žartíkov, rozchodov a odhalených tajomstiev. A vzápätí… (Viac info)

  • John Green – Na vine sú hviezdy

    …vzápätí sa môžeme tešiť na ďalšiu skvelú knihu tohto výnimočného autora. Opäť je to román určený primárne pre mladších čitateľov, ale tak ako predtým, aj tu platí, že veľa si z neho odnesie každý, bez ohľadu na vek. Kniha Na vine sú hviezdy je o trinásťročnej Hazel, ktorej diagnostikovali rakovinu štítnej žľazy v štvrtom štádiu. Pripravovala sa na smrť, keď v tom sa stal zázrak a metastázy sa zmenšili. Nemá normálny život, lebo je hadičkami pripútaná ku kyslíkovej fľaši a užíva silné lieky, aby sa nádory nerozširovali ďalej. Na stretnutí podpornej skupiny pre pacientov s rakovinou spozná Augusta Watersa, ktorý má štýl, rakovinu na ústupe a oči len pre ňu. S ním začne objavovať dosiaľ nepoznaný svet lásky na pomedzí života a smrti. (Viac info)

  • Cormac McCarthy – Vlak Sunset Limited

    A po výbornej, ale predsa len ľahšej literatúre, sa vrhneme na literárny kúsok, ktorý ocenia hlavne náročnejší čitatelia. Už len meno Cormac McCarthy je zárukou toho, že to bude niečo výnimočné. Román Vlak Sunset Limited je však nezvyčajný aj v rámci McCarthyho tvorby. Pôvodne to bola totiž divadelná hra, ktorá zožala množstvo úspechov na Broadwayi. A teraz sa k nám dostáva vo forme “divadelného románu”, v ktorom vystupujú len dve postavy Čierny a Biely. V našom svete by sa im však viac hodili mená Tomáš Akvinský a Samuel Beckett (Viac info)

  • John Irving – Zásady muštárne

    Prednedávnom sme sa dočkali nového vydania najlepšieho románu Johna IrvingaSvet podľa Garpa a teraz tu máme jeho druhý najlepší román – Zásady muštárne! Ak ste ho ešte náhodou nečítali, tak vám normálne závidím, že vás to ešte len čaká. Príbeh o Homerovi Wellsovi začína uprostred jabloňových sadov v štáte Maine v Novom Anglicku. V sirotinci v mestečku St. Cloud je Homer najstarší zverenec, nikto si ho neadoptoval, a tak tam zostal a priúča sa u zakladateľa sirotinca Wilbura Larcha, neobyčajne láskavého muža, závislého na éteri, remeslu, pomocou ktorého pomáha ženám v meste. Vedomosti, skúsenosti a životné pravdy, čo ako mladý chlapec získal od doktora Larcha, zúročí ako dospelý, keď sa stane šéfom muštárne a milencom ženy svojho najlepšieho priateľa…   (Viac info)

  • Edith Whartonová – Triumf noci

    O Edith Whartonovej sa v rodných USA rozpráva veľa a pochvaľne. Pre jej fanúšikov je novodobým Edgarom Allanom Poem v sukni. Prvá dáma strašidelnej poviedky píše poviedky, ktoré sú originálne, šokujúce a všetky sa vyznačujú poriadnou dávkou strachu. Strachu, ktorý neplynie z toho, že vás naháňa mimozemšťan s chápadlami, ktoré majú na konci motorové píly. Autorka namiesto toho vynikajúco pracuje s ťaživým strachom, ktorý občas zakúso každý z nás – strach zo smrti, nemoci, temnoty, zo samoty… Pripravte sa na poviedky, ktoré sú o to hrôzostrašnejšie, o čo viac sa s nimi dokážeme zžiť. (Viac info)

  • Dominik Tatarka – Navrávačky

    Jedinečná spoveď Dominika Tatarku, jednej z najvýznamnejších postáv slovenskej literatúry, kultúry a histórie, nahraná na sklonku jeho života vychádza pri príležitosti stého výročia jeho narodenia. Pôvodne bola nahraná na magnetickej páske, preto celé rozprávanie plynie veľmi ľahko, plynulo a ani raz nestráca rytmiku. Podmanivé a šťavnaté príbehy majstra rozprávača obdareného neopakovateľnou schopnosťou realitu precítiť a vzápätí ju obliecť do slov. Tatarkove postoje a svojrázne názory na lásku, ženy, zbožnosť či komunizmus ho predstavujú ako originálneho slovenského intelektuála, ktorého je radosť čítať i radosť s ním vnútorne polemizovať a nesúhlasiť. (Viac info)