blog

Desať klasík, ktoré prečítate za večer

štvrtok 23. januára 2014 11:47
Št 23.01. 2014 11:47

Stáva sa, že knihy so stovkami strán pôsobia priam strašidelne. Neradi sa do nich púšťame, lebo máme pocit, že ich tak ľahko nedočítame. Ponúkame vám výber diel z klasickej literatúry, ktorých prečítanie vám rozhodne nezaberie dlhé hodiny. Ani jedna z nich nemá viac ako 250 strán a mnohé dokonca ešte oveľa menej. Aj to je dôkaz, že kvalitný text sa nemusí zákonite rozkladať na stovkách strán. Do histórie sa zapíšu aj krátke, ale mimoriadne intenzívne dielka. Ako napríklad tieto.

  • Albert Camus – Cudzinec (123 strán)

    Camusová novela o človeku, ktorý zabije a musí čeliť následkom svojho činu, je často spomínaná ako príklad existencionalistickej literatúry. Ak by autor toto vedel, nebol by rád, pretože odmietal svoje zaradenie do tejto kategórie. (Viac info)

  • Mary W. Shelleyová – Frankenstein (160 strán)

    Príbeh o ambicióznom vedcovi, ktorý sa rozhodne pre nezvyčajný experiment a vytvorí „príšeru“ je príkladom gotického hororu napísaného počas romantizmu.  (Viac info)

  • Franz Kafka – Proměna (96 strán)

    Nikto by si nemal nechať ujsť Kafkov príbeh o človeku, ktorý sa ráno zobudí ako obrovský chrobák. Ako sa cíti, keď ho odmietne vlastná rodina? Román patrí medzi najvplyvnejšie diela dvadsiateho storočia. (Viac info)

  • Johann Wolfgang Goethe – Utrpení mladého Werthera (144 strán)

    Máte za sebou ťažký rozchod? Možno by ste túto knihu radšej nemali čítať. Je smutným príbehom o nenaplnenej láske Werthera k dievčaťu, ktoré je zasnúbené s iným mužom. Werther sa s nimi spriatelí a tu sa veci začínajú zamotávať. (Viac info)

  • Francis Scott Fitzgerald – Velký Gatsby (160 strán)

    Gatsby je v dnešnej dobe skloňovaným dielom najmä vďaka nakrútenému filmu. Kniha má iba 180 strán, takže sa dá prečítať veľmi rýchlo. Román hovorí o mužovi, ktorého posadnutosť láskou vedie k zániku (ide tam o oveľa viac, ale na to prídete sami). PS: Slovenské vydanie síce obsahuje rovnaký text, ale vyšplhalo sa na 240 strán. (Viac info)

  • Joseph Conrad – Srdce temnoty (130 strán)

    Conradová klasika čerpá z jeho osobných skúseností z Belgického Konga. Je to román o degradácii ľudskosti, ktorý predvída tvrdosť totalitných režimov. (Viac info)

  • Jane Austen – Opátstvo Northanger (248 strán)

    Austenovej prvá kompletná novela (napriek tomu jedna z posledných publikovaných) hovorí o živote a láske sedemnásť ročného dievčaťa, ktoré napriek všetkým zlým rozhodnutiam nakoniec nájde svoj „happy end”. (Viac info)

  • Raymond Chandler – Hluboký spánek (208 strán)

    Prvá kniha, v ktorej sa objavuje Chandlerova slávna postava detektíva Philipa Marlowa, ktorý má slabosť pre whisky, cigarety a krásne ženy. Najíma si ho starší pán, ktorého niekto vydiera, ako to Marlow vyrieši? (Viac info)

  • Herbert George Wells – Vojna svetov (199 strán)

    Najznámejšia kniha svetového sci-fi autora je dramatickým príbehom okupácie Zeme mimozemšťanmi, ktorých planéta už bola preľudnená, preto pre seba hľadajú nové územia. (Rada po čiarou: Nepozerajte film, radšej si prečítajte knihu 🙂 (Viac info)

  • Truman Capote – Snídaně u Tiffanyho (96 strán)

    Román značne odlišný od filmovej verzie (hlavne v hlavnej mužskej postave, ale nebudem prezrádzať veľa) a Capoteho práca s textom sú jednoducho očarujúca kombinácia. Tento rok vychádza v novom vydaní od Odeonu. (Viac info)