blog

Knižné tipy: Samá literárna dobrota! :-)

pondelok 24. marca 2014 14:33
Po 24.03. 2014 14:33

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

  • Anne Riceová – Vlčí dar

    V centre úplne nového sveta – moderného, uhladeného, plného najvyspelejších technických vymožeností – sa odohráva podmanivý príbeh starý ako ľudstvo: zrodenie vlkolaka, prerozprávané a opísané tak, ako to dokáže len Anne Riceová, kultová autorka Upírských kroník a rozprávačka očarujúcich gotických a “fantasy” príbehov.  (Viac info)

  • Irvine Welsh – Trainspotting

    Je len málo kníh, ktoré sú tak dobré, že aj ich sfilmovaná verzia sa stane kultovou záležitosťou. A to všetci vieme, že kniha je vždy lepšia! Výnimkou nie je ani legendárny román Irvina Welsha Trainspotting, ktorý sa po dlhom období nedostupnosti dočkal nového, zrevidovaného prekladu. A je to dobre, lebo Trainspotting by si mal prečítať každý. Irvine Welsh totiž dokázal zdanlivo nemožné. Zobral mimoriadne náročnú a smrteľne vážnu tému a napísal o nej zábavný a prepracovaný román, ktorý budete jednoducho milovať. Rovnako ako jeho hlavných hrdinov, ktorí sú tak hrozní, až sa s nimi nedá nesympatizovať. Neveríte? Presvedčte sa v novom preklade kultovej klasiky – Trainspotting. (Viac info)

  • Paul Johnson – Stalin

    Paul Johnson patrí k najznámejším a najobľubenejším historikom súčasnosti. Vo svojej najnovšej práci sa zameral na jedného z troch najodpornejších (podľa jeho slov) diktátorov histórie. No áno, reč je samozrejme o Stalinovi, ktorý akoby hlavne pre mladšiu generáciu ustupoval do pozadia a vedia o ňom oveľa menej než napríklad o Hitlerovi. A pritom to bola historicky minimálne rovnako hrôzostrašná osobnosť. Životopis od Paula Johnsona je mimoriadne čítavý, zaujímavý a podrobne rozoberajúci Stalinov život od detstva až po záver jeho kariéry plnej krvi a miliónov ľudských obetí. (Viac info)

  • Alice Munroová – Příliš mnoho štěstí

    Alice Munroová je presne tá autorka, ktorá dostala Nobelovu cenu za literatúru a po dlhom čase sa stalo, že (takmer) proti tomu nič nenamietal. Niet divu. Táto autorka má v rodnej Kanade už priam kultový status a jej poviedky sú často považované za vrchol súčasnej literárnej tvorbe v oblasti krátkych próz. Ak sa o tom chcete presvedčiť aj vy, určite siahnite po jej najnovšej zbierke Příliš mnoho štěstí, ktorá síce hovorí o presnom opaku, ale to nič neuberá na kvalite tohto diela. Ak by ste tento rok mali prečítať len jednu zbierku poviedok, mala by to byť táto! (Viac info)

  • Miloš Čermák – Nanebevzetí Karla Kryla

    Miloš Čermák patrí medzi najvýraznejšie postavy českej žurnalistickej scény. Osobne sa poznal s legendárnym Karlom Krylom a je preto viac ako dobre, že napísal biografiu tejto výnimočnej osobnosti. Predstavuje v nej Karla Kryla ako človeka oprosteného od mýtov a kultov. Podáva nám plastický portrét umelca, ktorý svojou tvorbou zasiahol milióny ľudí v celom bývalom Československu. Teraz vychádza druhé, zrevidované vydanie, ktoré by nemalo chýbať v poličke žiadneho fanúšika Karla Kryla. (Viac info)