blog

Knižné tipy: Príbehy nenápadných ľudí

utorok 17. februára 2015 10:33
Ut 17.02. 2015 10:33

Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré nás upútali, uchvátili a my sme si pri nich povedali: “Tak toto musíme odporučiť aj ďalej!” Pozrite sa na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

Claire Messudová – Žena z horního patra

Claire Messudová - Žena z horního patra Vynikajúci román o vášni a umeleckom naplnení, plný naliehavosti, intimity a silných emócií, ktorý hovorí o strašnej cene, ktorú treba platiť za autentický život. Nora Eldridgeová, tridsaťsedemročná učiteľka na základnej škole v Bostone sa už dávno vzdala svojho snu byť úspešnou umelkyňou. Namiesto toho sa stala ‚‚ženou z horného poschodia”, spoľahlivou susedkou, ktorá je pre každého vždy na druhom mieste. Jedného dňa sa jej do života pripletie rodina Šahídových — jej nový žiak Reza, je ako dieťa z rozprávky a jeho rodičia: Skandar, libanonský profesor, ktorý prišiel prednášať na miestnu univerzitu, a Sirena, šarmantná talianská umelkyňa. Keď sa Reza stane obeťou šikany, Nora je zatiahnutá do zložitého sveta jeho rodiny.(Viac info)

Afonso Cruz – Maliar pod kuchynským drezom 

Afonso Cruz - Maliar pod kuchynským drezom Afonso Cruz počul svojich starých rodičov často rozprávať o tom, ako cez druhú svetovú vojnu skrývali vo svojom dome slovenského maliara židovského pôvodu, Ivana Sorsa. Spával pod kuchynským drezom za naukladanými polenami. Na autora rozprávanie starých rodičov natoľko zapôsobilo, že sa rozhodol napísať o tom knihu. Celá autorova rodina sa pokladala za revolucionárov, preto podobný čin bol pre nich úplne samozrejmý. Cruz vychádza zo skutočných spomienok svojich predkov a uvádza príbehy, ktoré sa v tom čase aj odohrali. O maliarovi Ivanovi Sorsovi vedel len toľko, že sa narodil v Bratislave 23. novembra 1985 a v roku 1929 ilustroval knihu o náboženskej tolerancii. (Viac info)

Jean-Paul Didierlaurent – Čitateľ z vlaku o 6:27

Jean-Paul Didierlaurent - Čitateľ z vlaku o 6:27 Čitateľ z vlaku o 6:27 je o neviditeľných ľuďoch a priam hýri tragickými aj romantickými, humornými aj tvrdými kritickými tónmi, ale najmä ľudskosťou. Zahraničné médiá prirovnali tento výnimočný román k dielam Jonasa Jonassona, autora svetoznámeho Starčeka, ktorý vyliezol z okna a zmizol. Ardlo Buret bol celý život terčom posmechu pre nešťastne zvolené meno. Zákerná prešmyčka totiž umožňuje spraviť z jeho mena hanlivú nadávku. Pre nechcenú pozornosť Ardlo túži už len splynúť s davom a v tridsiatich šiestich rokoch sa mu to konečne darí. Pracuje ako operátor supermoderného stroja na šrotovanie kníh. Každé ráno cestuje do práce vlakom a cestujúcim číta stránky z kníh, ktoré zachránil pred zničením. (Viac info)

Peter Schmidt – Kaktus na Valentína

Peter Schmidt - Kaktus na ValentínaKaktus na Valentína s podtitulom Autista a láska je úsmevná i vážna kniha nemeckého autistu s Aspergerovým syndrómom, ktorý má mimoriadne nadanie na prírodné vedy, no ľudská komunikácia preňho zostáva záhadou. Dr. Peter Schmidt hľadí na ľudí najradšej zozadu, lebo švy na nohaviciach ho zaujímajú väčšmi než tváre. Okolo seba vníma neviditeľnú bariéru. Napriek tomu tvrdošijne vykročil za svojím snom o veľkej láske. Vo svojej svojráznej autobiografii rozpráva, ako na ceste k tomuto cieľu zdolával prekážky. Je to literárne dielo sympatického outsidera, unikátna obhajoba mnohotvárnosti ľudského bytia.(Viac info)

Claire Kendalová – Kniha o tebe

Claire Kendalová - Kniha o tebeVolá sa Rafe. Objaví sa všade, kam sa Clarissa pohne. Čaká na ňu v parku, v práci, na železničnej stanici, pred jej bytom. Rafova posadnutosť mladou ženou každým dňom narastá, jeho blízkosť naháňa Clarisse strach. Dal jej jasne najavo, že neodíde, vraj pre jej dobro. Psychopatický manipulátor Rafe sa stáva Clarissinou nočnou morou. Mladá žena sa márne dovoláva pomoci, bez dôkazu o zločine ide len o výkriky do prázdna. Ak sa chce šialenca zbaviť, musí ho usvedčiť sama, a tak si začne do denníka zaznamenávať podrobnosti o ich stretnutiach, zbierať všetko, čo by raz mohlo poslúžiť ako chýbajúci dôkaz. (Viac info)