blog

Knižné tipy: Najlepšie knihy za rok 2016

pondelok 2. januára 2017 16:15
Po 2.01. 2017 16:15

Už po piaty raz vyberám knihy, ktoré ma za uplynulý rok najviac zaujali. Tento rok bol naozaj silný a mala som problém vybrať len desať titulov. Čo mi však výrazne skresalo môj zoznam, bol fakt, že niektoré knihy sa za ten čas vypredali a momentálne sa nedajú zohnať. Zaradila som tam teda len knihy, ktoré sú dostupné, no musím povedať, že nebyť tejto podmienky, určite by sa v článku objavila aj kniha Ryby nemajú nohy Jóna Kalmana Stefánssona, Podstata všetkých vecí od Elizabeth Gilbert či Veľký zošit, Dôkaz, Tretie klamstvo od Agoty Kristof. Nezmestili sa ani detské knihy, hoci ich vyšlo neúrekom. Za všetkých spomeniem napríklad Filipka Zuzany Štelbaskej alebo Troch kamošov od Barbory Kardošovej.

Nech sa páči, moje najlepšie knihy za rok 2016 sú tu. DSC_9102

  • Elena Ferrante – Príbeh nového priezviska

    Vydavateľstvu Inaque.sk sa podarila naozaj veľká vec. Začali vydávať taliansku hviezdu Elenu Ferrante, ktorá píše pod pseudonymom a napriek rôznym špekuláciám sa stále verejne nepotvrdilo, kto sa za týmto menom skrýva. Po výbornej knihe Geniálna priateľka vyšla tento rok druhá kniha z Neapolskej ságy – Príbeh nového priezviska. Ten sa začína vo chvíli, keď Elena spolu so svojou „geniálnou priateľkou“ Lilou nechávajú za sebou svoje klaustrofobické dievčenstvo a vstupujú do sveta búrlivej mladej dospelosti, ktorú sprevádza láska, strata a zmätok. Toto je Taliansko v knihe, vážení! Dýcha na vás z každej stránky. Nevraviac o úžasnom príbehu a vycibrenom autorskom štýle. (Viac info)

  • Asne Seierstad – Jeden z nás: Príbeh o Nórsku

    Jeden z nás: Príbeh o Nórsku je brilantne napísaný príbeh jedného človeka, ktorý navždy zmenil osudy mnohých ľudí, ale aj tvár celej krajiny. Je to hlboký pohľad na Andersa Breivika, masového vraha a muža zúfalo túžiaceho po sláve a uznaní. Asne napísala túto knihu tak, že ju budete čítať jedným dychom, miestami zhnusene, miestami s plačom a po prečítaní budete ešte dlho sedieť a rozmýšľať. Áno, toto dokážu dobré knihy a toto dokázala aj Asne tou svojou.  (Viac info)

  • Lesní lišky

    Lesní lišky a další znepokojivé příběhy sú malou antológiou fínskej fantasy, ktorá býva označovaná ako suomikumma či Finnish Weird – „finské podivno“. Kniha zaujme na prvý pohľad už parádnou obálkou a bude sa páčiť aj čitateľom, ktorí nepatria medzi fanúšikov fantastiky. Poviedky, ktoré sa odohrávajú na hranici reality a sna, sa netaja inšpiráciou v magickom realizme a surrealizme. Povedané jednoducho- je to naozaj sila! (Viac info)

  • Delphine de Vigan – Podle skutečného příběhu

    Francúzska spisovateľka Delphine de Vigan nie je v našom literárnom priestore neznáma. V češtine jej teraz vyšla už štvrtá kniha a opäť je to niečo, čo poteší milovníkov dobrej literatúry. Tentokrát sa autorka zamerala na tému vzťahu dvoch žien, v knihe sa venuje aj téme literárnej fikcie a celé to čítate ako dobrý román s prvkami trileru. Delphine je dobrá rozprávačka, vtiahne vás a vy vlastne počas celej knihy neviete, či čítate skutočný príbeh, alebo fikciu. A o to práve išlo! (Viac info)

  • Gina Barkhordar Nahai – Anjel nad Teheránom

    Ak máte radi magický realizmus, toto je kniha pre vás. Krásne napísaný príbeh jednej veľkej rodiny, vyrozprávaný očami mladej Lili, ktorá ako malá videla svoju matku uletieť z okna. Na pozadí sa dozvedáme o tom, ako sa žilo v teheránskom gete, akú veľkú túžbu uniknúť z tohto miesta mali niektorí obyvatelia a čo sa s nimi potom stalo. Knihu vydalo vydavateľstvo Slovart v reedícii s novou krásnou obálkou, ktorú treba mať doma. (Viac info)

  • Julian Barnes – Šum času

    Julian Barnes je môj obľúbenec. Veľmi sa mi páčili jeho Roviny života aj Pocit konca, preto, keď som zistila, že Artforum vydáva Šum času, neváhala som. Táto kniha je poctou Juliana Barnesa skladateľovi Šostakovičovi. Spolu so Šostakovičom ožívajú na stránkach románu Prokofiev i Pasternak, švihácki noblesní maršali a prešibaní osobní šoféri, manželky, milenky i prostitútky, ako aj Stalinovi zákerní prorežimoví tajtrlíci i výmyselníci z čias kultu osobnosti. Autor dielo naplnil majstrovskými vetami, pátrajúcimi po pravde nielen umeleckej, ale aj faktickej. Naozaj výborné čítanie!

    (Viac info)

  • Iboja Wandall-Holm – Moruša

    V roku 1942 utiekla ako devätnásťročná zo Slovenského štátu do Maďarska. Prežila Osvienčim i pochod smrti do Ravensbrücku a o svojom osude, ale aj o osude vojnovej Európy napísala túto úžasnú knihu. Je to skutočne veľmi silná kniha, ktorá je ale napísaná veľmi pekne a uchváti čitateľa svojou poetikou. Moruša je dôležitým kamienkom do mozaiky dejín vojnového Slovenského štátu i tragédie slovenských Židov. Nie je však len o tom, nie je len rozprávaním o vojne a pekle koncentrákov. Je aj o nádeji, o láske, o nesmiernej cene ľudského života i o obrovskej túžbe žiť a neprestať byť človekom. (Viac info)

  • Celeste Ng – Vše, co jsme si nikdy neřekli

    České vydavateľstvo Odeon býva zárukou kvality a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Príbeh jednej neobyčajnej rodiny, kde sa dospievajúca dcéra Lydia vyrovnáva s tlakom rodičov, ktorí si cez ňu chcú plniť sny o kariére či spoločenskom uznaní. A keď jedného dňa nájdu Lydiu mŕtvu v jazere, nikto nechápe, čo sa stalo. Naozaj vynikajúce čítanie, ktoré je sondou do problémov jednej čínsko-americkej rodiny, príbeh o predsudkoch, nenaplnených očakávaniach a zvláštnej rodičovskej láske. (Viac info)

  • Anne-Laure Bondoux, Jean-Claude Mourlevat – Drahý příteli

    A teraz niečo na odľahčenie. Kníh o tom, ako si dvaja ľudia píšu maily sa popísalo už mnoho, no román Drahý příteli patrí medzi tie najlepšie z nich. Príbeh staršieho spisovateľa a mladšej dámy, ktorých spojí náhoda, je určite dobrou voľbou, ak hľadáte niečo oddychové, no zároveň kvalitné, niečo, čo vás zahreje pri srdci a pri čítaní budete mať naozaj dobrý pocit aj náladu. (Viac info)

  • Alessandro Baricco – Mladá nevesta

    Bariccov poetický štýl nemusí sedieť každému, mne však sedí dokonale. Trocha som sa bála, ako dopadne jeho najnovšia kniha Mladá nevesta, predsa len, niektorí autori časom (a slávou) zlenivejú, no táto kniha ma brutálne dostala. Autorove hry so slovom a štylistikou vo výbornom preklade Márie Štefankovej by si nemal ujsť žiadny milovník kvalitnej literatúry. Baricco píše krátke príbehy, ale o to silnejšie. Určite odporúčam. (Viac info)