Inšpirujte sa: 5 najväčších knižných čokoholikov

Na stránkach kníh sa stretávame s postavami, ktoré obľubujú rôzne veci. Prírodu, more, tanec, knihy, klebety či dobrodružstvo. Nájde sa však medzi nimi aj významná skupinka milovníkov čokolády.

Niet sa čomu čudovať – veď čokoláda je takmer magická vec a viacerí knižní hrdinovia to pocítili na vlastnej koži. Vlastne pardón – chuti :-) S pomocou čokolády totiž môžete…

…vyčarovať radosť deťom i dospelým ako Willy Wonka

Práve dnes (13.9.) si pripomíname narodeniny britského autora Roalda Dahla, známeho predovšetkým vďaka svojej knižke Charlie a továreň na čokoládu. Záhadný Willy Wonka vytvoril pomocou čokolády a ďalších sladkostí vo svojej továrni raj ako vystrihnutý z detských snov. Čokoláda bola v príbehu naozaj skvelým stavebným materiálom, predovšetkým však potešila milého a skromného Charlieho.

…liečiť ako Madam Pomfreyová

Láskavá zdravotná sestra pomocou čokolády liečila Harryho Pottera a jeho kamarátov z následkov stretnutí s krutými dementormi. A keďže čokoláda má dokázateľne pozitívne účinky, je veľmi obľúbená aj medzi muklami. Na depky, zdravšie srdce a cievy či nižší cholesterol. Sem s čokoládovými žabkami!

…zmeniť svet ako Vianne Rocherová

Hrdinka slávneho (a sfilmovaného) románu Čokoláda si otvorila obchodík s touto pochúťkou a prevrátila ním hore nohami život celého konzervatívneho mestečka. Magická moc čokolády dokázala vzbudiť vášeň, utíšiť nezhody aj privolať lásku. Ktorá iná potravina toto zvládne?

…stráviť príjemný čas ako Hannah a Jessica

Dievčatá z románu Mŕtve dievča neklame sa k horúcej čokoláde uchyľovali vždy, keď si spolu chceli posedieť a porozprávať sa v kaviarni. Čokoláda v tekutej podobe je totiž na takéto posedenia ako stvorená. Netvrdíme, že s priateľmi si nemôžete pokecať aj nad minerálkou, uznajte však, že teplé sladké dobro urobí pri vytváraní príjemnej atmosféry oveľa väčší kus roboty.

…vydať sa do sveta ako Anna Trentová

Hrdinka románu Báječný krámek s čokoládou sa vďaka láske k čokoláde presťahovala z upršanej Británie do čarovného Paríža, kde pracovala v obchodíku s čokoládou, stretávala zaujímavých ľudí a prechádzala sa ulicami. Úplná idylka.

Tak čo, navnadili sme vás? Toľko knižných hrdinov sa podľa nás nemôže mýliť – čokoláda je rozhodne skvelý nápad v rôznych situáciách. Mliečna, horká, biela, s orieškami, každému podľa chuti. Ak je navyše kvalitná, už to naozaj nemôže byť prehrešok proti figúre, ale len čistá radosť! (No dobre, všetko s mierou…)

V ponuke nášho v e-shopu nájdete výborné horúce čokolády a v kamenných kníhkupectvách zas ručne vyrábané čokoládky od firmy Chocomaze. Tieto sú určené špeciálne pre milovníkov čítania a nedávno táto značka získala aj prestížne medzinárodné ocenenie Great Taste Award 2017. A hádajte čo? Teraz môžu traja z vás jednu čokoládku vyhrať! Stačí najneskôr 15.9. do komentára pod tento blog napísať odpovedať na otázku:

Pri ktorej knižke by ste si najlepšie vychutnali čokoládku Chocomaze?

Výhercov oznámime v komentároch pod blogom a budeme ich kontaktovať v týždni od 18.9. e-mailom. Držíme palce!

 

Autorkou článku je Ivana Kendralová, milovníčka športu, divadla a ľudí okolo seba. Predovšetkým však kníh, ktorým venuje veľkú časť svojho voľného času. V Martinuse pracuje na projektoch rôzneho druhu a organizuje eventy pre kolegov aj zákazníkov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Napíšte komentár pre Jana L.
  1. Povinný údaj
  2. Váš web alebo blog
  3. Zrušiť komentár
  1. Nika 13. 9. 2017 16:05

    Ako správny čokoholik jednoznačne pri Čokoláde s čokoládkou

  2. Kornélia 13. 9. 2017 16:08

    Chystám sa čítať úplnú novinku Zmiznuté dievčatá, tak pri tejto knihe by mi čokoládka veľmi chutila

  3. Táňa Slahučková 13. 9. 2017 16:24

    Ja sa vždy rada vraciam k Anne zo zeleného domu, tak verím, že pri nej by mi čokoládka chutila úplne super :)

  4. Zuzana Osiková 13. 9. 2017 17:11

    no a mám doma nové Millenium – Muž, ktorý hľadal svoj tieň…pri napínavých chutí čokoláda najlepšie :-)

    1. Anna Porubcová 19. 9. 2017 16:37

      Pekny den, Zuzka. Gratulujeme k vyhre! Prosim, poslite mi na e-mail anna.porubcova@martinus.sk idealne este tento tyzden vasu postovu adresu a posleme vam cokoladku :-)

  5. Jana Vrábeľová 13. 9. 2017 17:31

    Hra o tróny. Nepochybujem o tom ,že čokoláda dokáže ukľudniť. Pri sérii pieseň ľadu a ohňa by sa to skutočne zišlo.

  6. Kika 13. 9. 2017 17:32

    Mŕtve dievča neklame

  7. Anna 13. 9. 2017 17:41

    Pri knihe Sedem krátkych prednášok o fyzike (Carlo Rovelli). Pretože čokoláda je aj zdrojom horčíka, ktorý priaznivo pôsobí na funkcie mozgu a taktiež je skvelá na sústredenie. A to pri tejto knihe rozhodne potrebujem.

  8. Kristína Kalinová 13. 9. 2017 17:43

    Doma mám kúpenú americkú povinnú literatúru ‘Nezabíjajte vtáčika’, ktorá stále ešte čaká, kým sa dostane na rad

  9. Veronika 13. 9. 2017 17:45

    Ja som zástancom toho že ja miesto čaju ku knihe skôr kakao a sušienky:D(teda samozrejme aj čaj:D)
    A teda s čokoládou by som sa pustila s radosťou s ktoroukoľvek knihou:)
    Teraz som si však novo kúpila veľkú knihu Hunger games tak by bolo super prečítať ju v spoločnosti tejto skvelo vypadajúcej čokolády♥♥♥

  10. Lucia Cvanigová 13. 9. 2017 17:58

    Ja by som si čokoládu vychutnala pri knihe ‘štěstí, láska, čokoláda’. Príde mi to ako najlepšia voľba, keďže v Mayinom živote je potešením hlavne čokoláda. S čokoládou sa človek lepšie vžije do kože hlavnej postavy. ^^

  11. Adela Hrabovská 13. 9. 2017 18:16

    Pri knihe Nech sneží. Ku každej ,,zimnej” knihe sa mi hodí čokoláda

  12. Monika Machútová 13. 9. 2017 18:17

    Jednoznačne pri Harrym Potterovi, pretože aj tam občas nastanú chvíle, keď človek cíti akoby bol pri ňom dementor ☇

  13. Nina Szabová 13. 9. 2017 18:37

    Rozhodne pri Charlie a továreň na čokoládu,bez čokolády táto knižka nejde ani čítať :) <3

  14. Klaudia 13. 9. 2017 18:43

    Kvalitná čokoláda sa predsa hodí ku každej knihe – Či už je to romantika alebo mrazivé krimi.

  15. Ľubica 13. 9. 2017 18:50

    Staré grécke báje a povesti :-)

    1. Anna Porubcová 19. 9. 2017 16:36

      Pekny den, Lubica. Gratulujeme k vyhre! Prosim, poslite mi na e-mail anna.porubcova@martinus.sk idealne este tento tyzden vasu postovu adresu a posleme vam cokoladku :-)

  16. Barbora Zezulová 13. 9. 2017 19:02

    Já mám jasno. Jelikož nám zrovna dneska učitelka dodala povinou četbu a nezapomněla do ní zařadit i knihy Roalda Dahla, hned jsem si řekl, že si určitě přečtu Karlíka a továrnu na čokoládu. No a s čím se čte tato kniha nejlíp? Přece s čokoládou! No a ještě s ručně dělánou? Já jsem jednoznačně pro!

  17. Terezka 13. 9. 2017 19:21

    Teraz sa chystám na knihu Najlepší rok môjho života. Tak k nej by sa hodila perfektne. :-)

  18. Magdaléna 13. 9. 2017 20:09

    Maxim E. Matkin a jeho Polnočný denník

  19. Luc 13. 9. 2017 20:12

    Moj osvedceny recept na depku je horuci caj + cokolada + “Laska v case cholery” od mojho lubezneho Marqueza :)
    Ale v pripade, ze tuto jesen depku mat nebudem, tak si čokošku dam k ujovi Pratchettovi! Lebo obaja su mnam! :)

  20. Magdaléna 13. 9. 2017 20:12

    Maxim E. Matkin a jeho Polnočný denník ❤

  21. Simona Tomková 13. 9. 2017 20:52

    Hostina pre vrany. Myslím, že by to bolo najlepšie spojenie

    1. Simona Tomková 13. 9. 2017 20:55

      Hostina pre vrany..myslím, že by to bola neodolateľná kombinácia

  22. Simona Tomková 13. 9. 2017 20:56

    Hostina pre vrany..myslím, že by to bola neodolateľná kombinácia

  23. Julia 13. 9. 2017 20:58

    Dnes je medzinárodny deň cokolady a ja ho (ako inak) oslavujem cokoladou. Práve citam Peniaze od Arthura Hailey a moje zasoby cokolady sa minaju. Potesi ma ta od Vás :-)

  24. Jana Balážová 13. 9. 2017 20:59

    Čokoládka a hororovky….mňam, mňam, teraz mám “Kingovku” To a pri jej super hrúbke potrebujem aj super dávku čokolády. :)

  25. Filip Fürek 13. 9. 2017 20:59

    Pri knižke Na západe nič nové, alebo akomkoľvek Remarqeovi.

  26. Mirsinka 13. 9. 2017 21:06

    American Gods, pretoze serial mal falosne produkcne meno “Mr. Chocolates”. :D

  27. Simona Kučíková 13. 9. 2017 21:16

    najlepšie by som si vychutnala tuto čokoladu pri čitani noveho Millenia. Moja najobľúbenejšia čokoláda od čokomaze je horká čokolada

  28. Martina Slobodníková 13. 9. 2017 21:38

    Najlepšie by som si čokoládu vychutnala pri ktorejkoľvek knihe od Alexandry Potterovej. Jej knihy sú skvelou oddychovkou a k takým čokoláda jednoducho patrí :)

  29. Zoja 13. 9. 2017 21:40

    Tak čokoládou by som si momentálne spríjemňovala čítanie povinného čítania Lakomca. Avšak vychutnala by som si ju naozaj pri slávnych Potterovkách či pri Nech sneží od Johna Greena najlepšie v zime a keď je všade naokolo sneh.

  30. Simona Bullová 13. 9. 2017 21:57

    Pri akejkoľvek suprovej knihe je čokoláda vždy vítaná :) momentálne sa opäť teším z románov Samanthy Youngovej, ktoré môžem čítať stále dokola a neomrzia ma. Presne tak, ako chutná čokoláda :)

  31. Monika 13. 9. 2017 22:25

    Cokoladku by som si vychutnavala spolu s tretim dielom Neapolskej sagy od Eleny Ferrante :-) Mnam!

  32. Jana Mitrová 13. 9. 2017 22:32

    Slovenské povesti o strašidlách -veľmi túžim po tejto knihe :D

  33. Nina Drgoňová 13. 9. 2017 23:25

    Najlepšie čokoláda vždy chutila aj bude chutiť pri Harrym Potterovi a väzňovi z Azkabanu. ^^ Rovnako ako vám v Martinuse, aj mne prišiel ihneď na rozum, ale miesto Madam Pomfreyovej pán profesor Remus Lupin. Ten pri sebe tiež vždy mal nejakú tú čokoládu. A ako lepšie si pripomenúť jeho úžasný charakter, ak nie touto knihou. ♥

  34. Peter Gavlas 13. 9. 2017 23:58

    Pri nejakom dobrom horore od Stephena Kinga, napríklad Žiarenie – aby som od nervov mohol cmúľať čokoládku :)

  35. Zdenka S. 14. 9. 2017 00:13

    Tieň Vetra

  36. sara 14. 9. 2017 07:06

    Vychutnala by som si ju pri knihe Charlie a tovaren na cokoladu

  37. Karin Krupová 14. 9. 2017 09:09

    Čokoládu chocomaze by som si vychutnala pri čítaní knižky TO od Stephana Kinga, predsa aby sa človek tak nebal treba si to kus.. osladiť :)

  38. Darina 14. 9. 2017 09:11

    urcite pri nejakej napínavej, nervy drásajúcej :) takže pri Smade od Jo Nesba

  39. Anna Čujová 14. 9. 2017 09:21

    Najlepšie čokoláda funguje pri potrebe zapnúť mozog, takže pri C. S. Lewisovi a jeho Radám skúseného diabla.

  40. Laura Bednárová 14. 9. 2017 10:09

    F. Scott Fitzgerald – Veľký Gatsby

  41. Jana L. 14. 9. 2017 10:22

    Čokoládu si viem vychutnať vždy pri každej knihe, keďže jej neviem odolať, posledne to bolo pri knihe Nepriznaná, t.č. je to Kto skrotí Kláru

  42. Lenka Koprdová 14. 9. 2017 10:34

    Pri mojej najobľúbenejšiej knihe, keby mačky rozprávali. Je to mačací humor.

  43. Marcela Mináriková 14. 9. 2017 10:57

    Mne sa čokoláda automaticky spája s mojim obľúbeným Eragonom od Christophera Paoliniho. Od detstva až doteraz, pri každom čítaní padlo za obeť niekoľko tabuliek čokolády. :)

  44. Maria Gracikova 14. 9. 2017 12:51

    Čo koho do toho od Enja Ručková :)

  45. Petra S. 14. 9. 2017 13:35

    Najviac by určite chutila pri knihe Lesní líšky :)

  46. Aca 14. 9. 2017 14:45

    Nedávno som si objednala knihu Mlč ako hrob, tak keď mi príde potom si ju chcem čítať a popritom vychutnávať vašu čokoládku :-)

  47. Luna Lovegood 14. 9. 2017 16:28

    Ja by som túto čokoládu určite spapala pri mojej úplne najobľúbenejšej knihe a to Harry Potter 3.
    Som strašne citlivá a vždy mám pocit že pri časti s dementormi sú hneď vedľa mňa.
    Čokoláda ich určite odstraší:D

  48. Dorka Jesenská 14. 9. 2017 16:55

    Ja som si práve doplnila knižnicu o svetovú klasiku- Príhody Olivera Twista od Dickensa… v krásnom mini vydaní od Slovart-u. No uznajte, že k takejto knižke sa hodí čokoláda úplne najviac. :-)))

  49. Zuzana Ostrolucká 14. 9. 2017 16:58

    Čokoládu by som si vychutnala práve pri knihe Charlie a továreň na čokoládu, ktorú mám doma.

  50. Mária Š. 14. 9. 2017 18:00

    Spolu so šálkou čaju by som si čokoládu rada vychutnala pri čítaní kníh o Anne zo Zeleného domu. Vrátila by som sa tak do skvelých dievčenských čias :) Hoci ten príbeh je určite potešením a povzbudením aj pre starších.

  51. Nina 14. 9. 2017 19:21

    Ja si dokážem čokoládu vychutnať pri každej knihe Ale momentálne čítam Zlodejov snov od Maggie Stiefvater, takže na nervy, ktoré mi to napätie spôsobuje, by sa rozhodne zišla ❤️

  52. Linki 14. 9. 2017 19:44

    Čokoládu som zatiaľ len videla a nečítala. A to ako knihomoľ zvyknem robiť práveže naopak. Tak nech z toho pri čítaní nemám nervy, dala by som si k tomu čokoládu. :)

  53. Nina 14. 9. 2017 19:44

    Ja si dokážem čokoládu vychutnať pri každej knihe :D
    Ale momentálne čítam Zlodejov snov od Maggie Stiefvater, takže na nervy, ktoré mi to napätie spôsobuje, by sa rozhodne zišla ❤️

  54. Jana Vrábeľová 14. 9. 2017 19:47

    Jednoznačne pri sérii Pieseň ľadu a ohňa. Verím ,že čokoláda ukľudňuje a vtedy by sa to najviac hodilo

    1. Anna Porubcová 19. 9. 2017 16:35

      Pekny den, Janka. Gratulujeme k vyhre! Prosim, poslite mi na e-mail anna.porubcova@martinus.sk idealne este tento tyzden vasu postovu adresu a posleme vam cokoladku :-)

  55. Ivana Š. 14. 9. 2017 20:09

    Výbornú čokoládku by som si vychutnala pri čítaní knihy Dievča vo vlaku.

  56. Rasťo Novák 14. 9. 2017 21:49

    Ja si najlepšie vychutnám čokoládky Chocomaze pri každej knihe ktorú prečítam.

  57. Magdaléna Huráková 15. 9. 2017 10:40

    Maxim E. Matkin a jeho Hviezda jasná ❤

  58. Zdenka S. 15. 9. 2017 11:42

    Za mňa rozhodne nejaký dobrý životopis, napríklad o Waldemarovi Matuškovi :)

  59. Viktória Bánovská 15. 9. 2017 23:02

    Momentálne čítam “Zločin a trest” od Dostojevského. Skvelá kniha, ale ešte lepšie sa pri nej maškrtí čokoláda, ktorá kľudní moje nervy pred psychickým zosypaním sa. Nuž, čo Vám poviem – knihy na relax mám iné. :D :3

  60. Daisy 16. 9. 2017 11:19

    Pri takej, ktorá ma chytí a už nepustí, pri ktorej zabúdam jesť, piť i spať, tak pri takej knižke padne malé čokoládové povzbudenie na dobrý úžitok ;-)

  61. Eva Valašťanová 18. 9. 2017 09:40

    Túto super čokoládku by som si vychutnala pri románe Salvatore alebo Parížski mohykáni od Alexandra Dumasa, kde vystupuje postava Fragoly. Fragola má materské znamienko v tvare jahody a odtiaľ pochádza jej meno.
    No a jahody zvyknú byť na niektorých úžasných čokoládach! Keďže Dumasove romány sú takou fajnovou čokoládou medzi románmi, tak spojenie s dobrou horkou čokoládou je k tomu čerešnička na torte!

  62. Anna Porubcová 19. 9. 2017 16:39

    Pekny den vsetkym zapojenym do sutaze! Dakujeme za vase komentare – vidno, ze si radi citanie uzivate vsetkymi zmyslami ;-) Vyzrebovali sme troch vyhercov, ktorym sme odpovedali priamo na ich komentar v tomto vlakne. Gratulujeme! :-)

Sociálne siete
Pripravili sme pre vás tie najzaujímavejšie čísla z Knižnej šifry 3! Nech sa páči, dôkaz, že štatistika nemusí byť… https://t.co/6eg4ux9gJ2
11. 12. 2017
A už vieme, kto vyhral Knižnú šifru 3! Chceš to vedieť aj ty? Zistíš to na https://t.co/AmQAjskstC! ĎAKUJEME za to,… https://t.co/UywofzXXLW
4. 12. 2017
@6imon6imonn To v rámci rovnováhy v živote... :-D
4. 12. 2017
@michal_kralik Ahoj, viacero vecí spúšťame v novom dizajne až postupne, podľa priority. A nebudeme klamať - toto ni… https://t.co/nSPPUf9X4b
28. 11. 2017
Ak sa ani vám nechce behať po obchodoch, tak... nemusíte! Ešte dnes máme kuriéra na všetky objednávky zadarmo! Preb… https://t.co/drxIDebkif
27. 11. 2017
Muž, ktorý hľadal svoj tieň
David Lagercrantz