blog

Martinus.sk: Najpredávanejšie tituly za rok 2017

štvrtok 4. januára 2018 17:07
Št 4.01. 2018 17:07

Rok sa s rokom stretol a my vám opäť prinášame už tradičný rebríček kníh, e-kníh a filmov, ktoré vás v minulom roku zaujali najviac. Opäť v ňom nájdete mená, ktoré neprekvapia, ale aj niekoľko titulov, ktoré by ste v ňom možno nečakali. Nech sa páči, inšpirujte sa. :-)

Dvojnásobné umiestnenie Dominika Dána v rebríčku najpredávanejších kníh za rok 2017 už asi prekvapí len málokoho. Oveľa viac ale upúta úspech autobiografického románu Mengeleho dievča, ktorý je nielen najpredávanejšou knihou vôbec, ale v rebríčku TOP 100 sa drží už neuveriteľných 422 dní a figuroval v ňom už minulý rok na peknom siedmom mieste.

Trend stále väčšej obľuby slovenských autorov sa potvrdil aj tento rok, kedy sa do rebríčka dostali len štyri zahraničné tituly. Čo prekvapilo o niečo viac je postupné ústup beletrie, ktorú v obľúbenosti zastúpili motivačné diáre a knihy citátov.

    • 2. Dominik Dán – Cigaretka na dva ťahy

      Ubehol presne rok od vraždy na brehu rieky a od vraždy Tibora Hakla – jedného z kapitánov Bossa podsvetia. V oboch prípadoch zohrali dôležitú úlohu Krauzove kontakty na… (Viac info)

    • 3. Dominik Dán – Korene zla

      Vražda na druhom brehu je vyriešená, vrah je zatknutý, oddelenie vrážd si môže na svoje konto pripísať ďalší úspech. Dohody s podsvetím sú uzavreté, život v Našom Meste by sa mohol uberať… (Viac info)

    • 4. Som Idealista

      Som Idealista je kniha plná citátov, ktoré nie vždy hľadajú riešenie, nie vždy motivujú. Niekedy skrátka len dokonale vystihnú život a ľudí posolstvom, ktoré obsahujú…

      Niekedy len pomenujú to, čo sme predtým síce cítili, ale nevedeli dať do slov… (Viac info)

    • 5. Jo Nesbo – Smäd (Harry Hole 11)

      V Osle nájdu mŕtve ženské telo vo vlastnom byte obete. Na krku má stopy po železnom chrupe a z tela vycicanú krv. Vyšetrovací tím vedie Katrine Brattová. Vraždy odkazujú na prejavy vampirizmu, ktorý mnohí kriminálni psychológovia vnímajú veľmi… (Viac info)

    • 6. Arpád Soltész – Mäso – Vtedy na východe

      Koniec zlatých deväťdesiatych rokov, divoký východ Slovenska. Je po voľbách, Mečiar skončil, Lexa je na úteku, siskári horúčkovito skartujú spisy aj svedkov. Robo Holub je dávno po smrti, Miki Černák sedí v base, Žaluďa práve zastrelili… (Viac info)

    • 9. Lucy Pug – Každý rok má svoj príbeh

      V mojom diári nájdete motiváciu, priestor na písanie snov, cieľov, spomienok, zážitkov, nečakané prekvapenia, ale aj pár mojich skúseností a rád zo života. Presne to bolo mojím prianím… (Viac info)

  • 10. Táňa Keleová-Vasilková – Priateľky

    Tri ženy – Hana, Marta, Táňa. Tri priateľky – tri osudy, ktoré spája túžba po sebanaplnení a zmysluplnom živote. Hľadajú samy seba a popritom čosi strácajú a iné zasa nachádzajú, trápia sa aj tešia, jednoducho si so sebou vláčia… (Viac info)

    • 11. Jozef Karika – Trhlina

      Táto kniha vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach sa autorovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával naozaj desivý príbeh. Jozef Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval… (Viac info)

    • 13. Elena Ferrante – Geniálna priateľka

      Neapol na konci päťdesiatych rokov. Dve dievčatá vyrastajú vo svete chudoby a násilia, v uzavretom vesmíre, v ktorom je nutné prispôsobiť sa, dodržiavať pravidlá a zvyky, byť ako ostatní. Dve dievčatá, od začiatku iné, k sebe nachádzajú cestu, až sa… (Viac info)

    • 15. Jiří S. Kupka – Krvavé jahody

      Tento neuveriteľný, ale kruto skutočný príbeh je desivým svedectvom Věry Sosnarovej, ktorá bola v roku 1945 deportovaná ako štrnásťročná spolu so svojou deväťročnou sestrou Naďou a ich matkou z Brna do Sovietskeho zväzu.

      V gulagoch na Sibíri prežívaj (Viac info)

    • 16. Marie Vrabcová – Zamyslenia – Róbert Bezák

      Róbert Bezák si nevynucuje pozornosť. Nechce karhať a neponúka zaručený návod na spásu a šťastie. V tejto knihe sa rozpráva s čitateľom o viere a láske, o priateľstve, ale aj o odchádzaní a samote. Uvažuje o tom, ako moc mení ľudí, ktorí nie sú na ňu… (Viac info)

    • 18. Som Idealista: O láske

      Zastavte sa na chvíľu a ponorte sa do tých najkrajších citátov plných lásky, ľudskosti a duševnej nahoty.

      Žijeme vo svete, kde zatiaľ väčšine spoločnosti stále vládnu extroverti, a učíme sa prebojovať sa všade ostrými lakťami. Ak však existuje aspoň… (Viac info)

    • 19. Tim Marshall – V zajatí geografie

      Kniha V zajatí geografie vychádza v dvoch desiatkach krajín a sprevádza ju povesť výnimočného sprievodcu modernými dejinami, ktorý na relatívne malej ploche zhrnul to najdôležitejšie, čo potrebujete vedieť o súčasnom svete.

      Geografické pomery… (Viac info)

  • 20. čistá duša – čistá duša

    Čistá duša je pseudonym, ktorý sa vďaka slovným hračkám stal fenoménom slovenského internetu. Kniha čistá duša je výber z tvorby, ktorá bola zverejňovaná na sociálnych sieťach facebook a instagram, doplnená o doposiaľ nezverejnené texty. Texty sú výplodom bohatej fantázie a nenaplnených túžob, väčšina z nich je intímnych a absolútne osobných. Slovné hračky často minimalistickým spôsobom opisujú každodenný život. Opakujúcimi sa témami sú medziľudské vzťahy, láska či frustrácia politickou a spoločenskou situáciou. (Viac info)

Najpredávanejšie e-knihy za rok 2017

  1. Dominik Dán – Korene zla
  2. Dominik Dán – Cigaretka na dva ťahy
  3. Jo Nesbo – Smäd (Harry Hole 11)
  4. Viola Stern Fischerová, Veronika Homolová Tóthová – Mengeleho dievča
  5. Juraj Červenák – Vlk a dýka
  6. Jorn Lier Horst – Súmrak
  7. Lucia Sasková – Zlatokopka 3
  8. Dominik Dán – Smrť na druhom brehu
  9. Arpád Soltész – Mäso – Vtedy na východe
  10. Jorn Lier Horst – Kľúčový svedok
  11. Eva Urbaníková – Všetko alebo nič: Príbeh pokračuje
  12. Emily D. Beňová – V objatí milenca
  13. Jozef Karika – Trhlina
  14. Paula Hawkins – Do vody
  15. Eva Urbaníková – Všetko alebo nič
  16. Michael Connelly – Krutá rozlúčka
  17. David Lagercrantz – Muž, ktorý hľadal svoj tieň
  18. Timothy Snyder – O tyranii
  19. Jozef Karika – Čierny rok: Vojna mafie
  20. Lars Kepler- Lovec králíků

Najpredávanejšie filmy za rok 2017

  1. Spievankovo 6 a kráľovná Harmónia
  2. Vábenie výšok
  3. Smejko a Tanculienka: Kuk, ani muk!
  4. Čiara
  5. Všetko alebo nič
  6. Miro Jaroš: DVD pre (ne)poslušné deti 2.
  7. Vaiana
  8. Miro Jaroš: DVD pre (ne)poslušné deti
  9. Padesát odstínů temnoty
  10. Balerína
  11. Dítě Bridget Jonesové
  12. Sloboda pod nákladom
  13. Fíha tralala BUMBARASA
  14. Nesmrteľný les
  15. Život v oblakoch (DVD)
  16. Spievankovo 5 (2 DVD)
  17. Smejko a Tanculienka: Kde bolo, tam bolo…
  18. Malý princ
  19. Tajný život maznáčikov
  20. Chatrč