blog

Knižné tipy: Život občas nie je tak pekný, ako sme čakali…

pondelok 8. júna 2009 13:36
Po 8.06. 2009 13:36

Leto je pravdepodobne najobľúbenejším ročným obdobím všetkých Slovákov. A to nielen preto, že sa môžeme efektívne potiť v električke a testovať pravdivosť reklám na deodoranty. Ani to nebude lákavou možnosťou nadávať na klimatizácie, ktoré buď nefungujú, alebo vytvoria z kancelárie mrazivé peklo.Veď leto je predsa obdobím slnka, dovolenie, pláží a iných miest, kde máme konečne dostatok času a chuti na čítanie. A vďaka nášmu obľúbenému kníhkupectvu si veru máme z čoho vyberať.

Na úvod dobrá správa pre všetkých milovník dobrých detektívok. Harry Bosch je späť! Áno, presne tak – nekomfortný, temný milovník jazzu a svojho rodného mesta Anjelov z pera Michaela Connellyho sa pustí do ďalšieho prípadu v románe Rozsudok ulice. A do cesty sa mu vpletie aj Mickey Haller, starý známy tých, ktorí čítali Advokáta zo zadného sedadla.

Dámy, ktoré skôr ocenia príbehy o láske a všetkých peripetiách s ňou spojených, by jednoznačne nemali minúť ďalšiu knihu nakladateľstva Evitapress. Skutočný príbeh Slovenky, žijúcej v New Yorku, obsahuje všetko, čo by ste mohli chcieť od knihy Mal to byť pekný život. Andrea Coddington vás chytí za srdce a knihu odložíte, až keď vás spálený chrbát upozorní, že ste zabudli na okolitý svet. Toto dokáže len málo kníh.

Slovenské čitateľky majú svoje obľúbenkyne, ale ak k nim nepatrí táto Kanaďanka, je najvyšší čas to napraviť. Alice Munroová vám ponúka zbierku deviatich poviedok, v ktorých sa stretáva Nepriateľ, priateľ, ctiteľ, milenec, manžel. Príbehy o láske a partnerskom spolužití na všetky spôsoby sa vyhýbajú všetkým klišé a banálnostiam, preto túto knižku možno ocení aj manžel, keď ho prestanú baviť jeho časopisy o autách, športe a technických vymoženostiach.

Kanadská invázia kvalitnej literatúry trvá a kniha Z blata do kaluže od Thomasa Hynsa sa už pomaly stala legendou. Drsný a predsa humorný príbeh mladého bezdomovca, ktorý si užíva život na plné obrátky je napísaný v hovorom štýle, ktorý vám možno pripomenie iného mladého hrdinu – Holdena Caulfielda z dobre známeho románu Kto chytá v žite.

Nie je to tak dávno, čo sme mohli natrafiť na útlu, čiernu knižočku s nič nehovoriacim názvom Everyman. Kto nezaváhal a prečítal si ju, ten bol odmenený pôsobivým príbehom amerického spisovateľa  Philip Rotha a teraz sa už určite teší na ďalšie jeho dielo – Rozhorčenie. Tentokrát sa jedná o príbeh mladíka, ktorý doslova ujde pred svojím prílliš starostlivým otcom na univerzitu v Ohiu. Píše sa rok 1951, kórejská vojna vstúpila do svojho druhého roku a Amerikou otriasa černošská študentská revolúcia, ktorá ju navždy zmení.

V rámci sci-fi literatúry je len málo kníh, ktoré by mali tak kultový status ako Duna od Franka Herberta. Ten, žiaľ, zomrel skôr, ako stihol napísať všetko, čo chcel. Našťastie sa však ukázalo, že jeho syn Brain Herbert zdedil nielen otcove poznámky, ale aj jeho spisovateľský talent, vďaka ktorému napísal spolu so svojim kamarátom Kevinom J. Andersonom množstvo pokračovaní, ktoré sú kritikmi a fanúšikmi považované za ešte lepšie ako pôvodná Duna. Román Paul z Duny, zasadený chronologicky tesne za pôvodnú Dunu je preto povinnosťou každého fanúšika tejto púštnej planéty.

Popularita Paula Coelha dokazuje, že na svete je ešte stále obrovské množstvo ľudí, ktorých nezaujímajú len hmotné statky tohto sveta, ale ktorí hľadajú aj to duchovné – či už sa jedná o vieru alebo „len“ o lásku, priateľstvo, spolupatričnosť a ďalšie vlastnosti, ktoré robia ľudí ľuďmi. Pre všetkých hľadačov duchovna vyšla v slovenčine kniha, ktorá si už našla cestu k viac ako šiestim miliónom ľudí. Príbeh o stretnutí s Bohom, ktorý sa snaží zodpovedať otázku, kde je Boh vo svete plnom utrpenia, vám už navždy ostane v duši. A kniha Chatrč…v ktorej sa tragédia konfrontuje s večnosťou od Paula Younga si získa čestné miesto na poličke kníh, ktoré sa odkladajú len dočasne.

K letu neodmysliteľne patria aj opekačky, táboráky a iné aktivity obľúbené našimi požiarnikmi. Veď niet väčšej romantiky ako pozerať do ohňa, počúvať brnkanie na gitare a pospevovať niektorý z táborakových evergreenov. Ale zamysleli ste sa už niekedy, prečo sa tá loď volala John B.? Kto to bola tá žltá ruža Texasu a kde je vlastne Tipperary? Ak áno, tak rozhodne siahnite po knihe Příběhy písní. Michal Bystrov vám príjemnou formou objasní mnohé fakty z histórie piesní, ktoré všetci poznáme a nič o nich nevieme.

No a na záver trochu poézie. Tých, ktorí práve ohrnuli nos, upozorňujem, že sa jedná o poéziu veľmi inteligentnú a podfarbenú ľahkým erotickým nádychom. A čo viac si môžme priať? Snáď len, aby sa český herec, dramatik a režisér Radim Vašinka neodhodlával na vydanie druhej zbierky ďalších 50 rokov. Bola by veľká škoda, keby ostala zbierka Vašinkovy básničky nielen jeho prvým, ale aj posledným dielom.