blog

Knižné tipy: 5+1 dôvodov prečo si odstrihávať z knižného metra

pondelok 27. júla 2009 00:01
Po 27.07. 2009 00:01

meterPamätáte sa ešte na Vianoce? Na tie staré, dobré Vianoce, kedy sme vyjedali čokoládky z adventného kalendára a tá čokoládka mala v sebe sladkú príchuť vedomia, že Vianoce sú zase o deň bližšie? Že sme zase o deň bližšie k tomu momentu, kedy sa vrhneme pod stromček a odhalíme tajomstvo tých pestrofarebných balíčkov, ktoré nás tam budú čakať? Neskôr sa situácia obrátila a Vianoce stratili svoje čaro, keď sa človek musí nervovať v obchodoch, zúfalo zháňať darčeky a ešte aj poupratovať celý byt. Ale ten pocit radostného očakávania, ten môžeme zažívať neustále. Možno už nie na Vianoce, ale príležitostí je aj tak veľa. Napríklad vydanie knihy, na ktorú sme sa naozaj, ale naozaj veľmi tešili…

Dan Brown – The Lost Symbol

Už ste sa o tom síce na stránkach nášho magazínu mohli dočítať minulý týždeň, ale neupozorniť na nový román Dana Browna, to by bolo podobné faux pas ako ísť na maškarný ples bluesových spevákov prezlečený za ducha.  Takže Dan Brown, autor chronicky známeho Da Vinciho kódu, vydáva novú knihu s názvom Lost symbol (Stratený symbol). Bude to super, bude to napínavé a bude to taký ten typický Brown, ktorého buď milujete, alebo nenávidíte. Kniha síce príde na trh až 15. septembra (a aj to len v angličtine), ale ak milujete Brownov balistický prístup k historickým faktom , jeho zmysel pre udržovanie vysokého tempa príbehu a rôzne záhady, ktorými sú jeho príbehy pretkané, tak vás určite nesklame ani jeho najnovší román. Ak by ste si chceli o pripravovanom románe prečítať viac, tak bližšie informácie nájdete tu.

Paulo Coelho – Démon a slečna Prymová

S hitom sme začali, s hitom budeme aj pokračovať. Meno Paulo Coelho je slovenským čitateľom dobre známe a napriek tomu, že tento rok sme už mali možnosť prečítať si jeho najnovší román Víťaz je sám, máme pre vás dobrú správu. Vydavateľstvo Ikar onedlho vydá jeden z jeho najobľúbenejších románov Démon a slečna Prymová. Takže všetci tí, ktorým tento pôsobivý príbeh o večnom boji dobra a zla v nás ušiel, keď bol na Slovensku publikovaný naposledy, majú jedinečnú príležitosť túto chybu napraviť. Ak máte radi „starého, dobrého“ Coelha, Coelha zamýšľajúceho sa, filozofujúceho, kladúceho otázky a ponúkajúceho odpovede, tak aj v tomto príbehu nájdete to, čo hľadáte a čo nám Coelho neustále ponúka.

John Grisham – Hra o pizzu

Keď hity, tak hity. John Grisham sa v prvom rade preslávil ako autor vynikajúcich thrillerov z advokátskeho prostredia. Kto by si nepamätal, ako so zatajeným dychom držal palce hrdinom jeho najslávnejších románov Firma, Prípad Pelikán, Kedy zabiť, ale aj menej známych, ale rovnako skvelých Nevinný alebo Maklér. V najnovšom románe tohto osvedčeného autora – Hra o pizzusa vzdialime z advokátskeho prostredia. Hlavným hrdinom je talentovaný hráč amerického futbalu, ktorý však fatálne pokazí takmer vyhratý zápas svojho mužstva. Všetci sa mu smejú, cíti sa ako slovenská hokejová reprezentácia po MS, a tak sa zbalí a odíde do Talianka, kde sa hrá americký futbal úplne inak – zadarmo (za pivo a pizzu), ale o to viac oduševnene a s takým zápalom, aký v americkej lige nikdy nezažil. Avšak aj na nový život môžu dopadať tiene minulosti…

Eva Urbaníková – Všetko alebo nič: Príbeh pokračuje

Nielen zahraniční autori vedia napísať knihy, z ktorých sa stanú hity. Aj na Slovensku máme autorov a autorky, ktoré snáď ani nevedia napísať zlú knihu. A Eva Urbaníková k nim bezpochyby patrí. Táto známa slovenská novinárka a moderátorka (a okrem iného aj hlavná editorka martinusáckeho projektu Slovensko píše román) síce doteraz vydala iba dve knihy, ale z obidvoch sa stal jednoznačný hit. Tisíce čitateliek (a napodiv aj čitateľov) sa okamžite zaľúbilo do hlavných hrdiniek jej románu Všetko alebo nič, ktoré sa okrajovo objavili aj v druhom románe Stalo sa mi všetko. Ako povedala sama autorka – „tých dvoch sa proste nevie zbaviť“. Niet preto divu, že čoskoro uzrie svetlo sveta pokračovanie jej prvotiny pod názvom Všetko alebo nič: Príbeh pokračuje. Takže dámy (a páni), ak vás zaujíma, ako sa darí Linde a Vande, tak už teraz máte možnosť predobjednať si ich nový príbeh.

Jozef Heriban – Posadnutosť

A teraz dobrá správa pre mužov. Ani „naši“ autori nezaháľajú, a tak onedlho vyjde pokračovanie „mužského“ hitu Intimita vlkov. Jozef Heriban sa do povedomia čitateľov zapísal už svojou prvou knihou Úspech má srdce žraloka, ktorá bola natoľko úspešná, že vyhrala anketu dvojtýždenníka Literárna revue. Skutočný boom však zaznamenal až jeho román Intimita vlkov, ktorý niekoľko týždňov viedol rebríček predajnosti Martinusu.sk. A niet divu. Príbeh zrelého muža, písaný zrelým mužom pre ľudí s podobným zmýšľaním a skúsenosťami, nie je v našich končinách práve obvyklý. Niet divu, že upútal tak veľa čitateľov a je len dobré, že sa autor odhodlal aj k pokračovaniu so sľubným názvom Posadnutosť.

A na záver vám už len pripomeniem novinku, ktorú sme spomínali minulý týždeň. Nová Bridget Jones v podobe Ženy na pokraji zrútenia od Lorny Martinovej sa proste nezadržateľne blíži a dáva nám ďalší dôvod, prečo sa tešiť na nastávajúce týždne.

Zdroj foto: stoklasa-sk.sk / martinus.sk