blog

Knižné tipy: Občas sa úsvitu nevieme dočkať a občas je príliš temný…

štvrtok 9. júla 2009 16:39
Št 9.07. 2009 16:39

stephenie_meyer

Ráno vstanem. Idem do práce. Z okna kancelárie vidím slnkom zaliate ulice a v duchu sa už neviem dočkať ako po práci sadnem na bicykel, alebo skočím na kúpalisko. Piata hodina sa blíži a s ňou aj koniec pracovnej doby a… …mraky… …veľa mrakov… Toľko mrakov, že sa krásny slnečný deň razom mení na pomerne presvedčivú napodobneninu thajského obdobia dažďov. Plány sú v ťahu a mne ostáva len zmoknúť cestou z práce. Keď sa to stane raz, tak to zamrzí. Druhýkrát to naštve. Tretíkrát to vytočí do nepríčetna. Ale keď sa to deje tri týždne vkuse, tak by človek najradšej spáchal samovraždu. Ešteže nás vždy môže zachrániť mantra: „Veď čo, nech si prší, aspoň si môžem čítať.“ A pri tom množstve noviniek, ktoré neustále vychádzajú, by mohlo pršať celé leto. Aj keď nemuselo…

Stephenie Meyerová – Úsvit

Začnime decentným upozornením na hit tohto leta, ktorý asi nič neprekoná. Všetky fanynky nebezpečne príťažlivých upírov so zasneným pohľadom už asi vedia kam mierim. Áno, presne tak. Vydanie slovenského prekladu štvrtého dielu Twilight ságy pod názvom Úsvit sa nezadržateľne blíži a aj keď nám je všetkým jasné, že 25.8. je pre pravoverných fanúšikov ešte stále nepríjemne ďaleko, vedomie, že máte knihu predobjednanú a bude vám poslaná medzi prvými, by vám mohlo pomôcť spríjemniť toto úpenlivé čakanie. A tí, ktorých doteraz tento fenomén obchádzal, majú práve toľko času, aby si prelúskali prvé tri diely a pridali sa k miliónom fanúšikov Stephenie Meyerovej po celom svete.

Mark Alpert – Teória konca

Aj vy ste mali v triede aspoň jedného chronického šprta, ktorému sa všetci smiali a trýznili ho na tisíc spôsobov? Tak to bola očividne chyba! Práve toto sú noví hrdinovia dneška, čoho dôkazom môže byť nielen Robert Langdon z chronicky známeho Da Vinciho kódu, ale aj hlavný hrdina románu Teória konca z pera Marka Alperta. Univerzitný profesor David Swift sa dostane do problémov, keď mu jeho bývalý profesor fyziky na smrteľnej posteli nadiktuje zdanlivo náhodnú sekvenciu čísiel, ktorá by ho však mohla priviesť k rozlúšteniu Einsteinovej teórie všetkého – svätého grálu fyzikov. Ako to už v našom nedokonalom svete býva, vždy sa nájde niekto, kto je presvedčený, že má pre podobné vedomosti lepšie využitie, a tak sa začína divoká honba. Ak ste si aj vy na škole mysleli, že neexistuje nič nudnejšie ako fyzika, tak táto kniha vás presvedčí o opaku.

Andrew Gross – Temná vlna

Hovorí sa, že každý ma svoje tajomstvá. Ale keď trúchliaca manželka, ktorá prišla o milovaného manžela pri teroristickom útoku na železničnej stanici, zbadá jeho tvár na videozázname nakrútenom až po útoku, má plné právo byť zvedavá. A preto niet divu, že sa s vervou pustí do pátrania po svojom podarenom manželovi, ktorý asi nebol taký nevinný ako sa zdal. To by po ňom nepátral aj nájomný vrah… Andrew Gross je skúsený autor výborných thrillerov a jeho novinka Temná vlna je minimálne rovnako kvalitná ako predchádzajúci román Modrá zóna . Príbeh má vysoké tempo a spád, ktorý vás donúti prečítať ju jedným dychom. Nie nadarmo je Andrew Gross považovaný za jedného z najtalentovanejších majstrov thrilleru dneška. Ak máte tento žáner radi, tak toto je knižka, ktorú by ste nemali vynechať.

Boris Filan – Klimtov bozk

Boris Filan je slovenský spisovateľ, textár, dramaturg, scenárista, moderátor a cestovateľ a čo je najviac k neuvereniu, je v tom všetkom strašne dobrý. Či už sú to texty piesní, krátke úvahy, poviedky, ale postrehy z jeho ciest do exotických krajín, vždy to má hĺbku. A práve preto sa oplatí siahnuť aj po jeho najnovšom románe Klimtov bozk. Je to román, ktorý nastavuje zrkadlo obdobiu, kedy náš národ prežil najväčšiu nádej a vzápätí totálne sklamanie – august 1968. Je to sladkobôľny príbeh o ľudoch, ktorí nemohli byť spolu napriek tomu, že chceli, ale aj o tých, ktorí spolu byť museli, napriek tomu, že nechceli. Táto kniha je krásnou, ale zároveň bolestivou pripomienkou toho, že predchádzajúci režim nebol len o rožkoch za 10 halierov a lacných bytoch, ale aj o stratách, deformovaných ľudských vzťahoch a útrapách ľudí, ktorí milovali slobodu viac ako pohodlný život.

Greg Mortenson, David Oliver Relin – Tři šálky čaje

Skutočné príbehy majú silu, ktorú nedokáže napodobniť sebelepšia kniha. Vedomie, že to, o čom čítame, sa naozaj stalo, dáva týmto príbehom úplne inú príchuť. Je to kategória kníh, ktoré v nás zanechajú najhlbšie stopy, pretože vždy rozprávajú o výnimočných ľudoch vo výnimočných situáciách. A nie inak je tomu aj v knihe Grega MortensenaTri šálky čaju. Greg Mortensen je horolezec, ktorý sa v roku 1993 ocitol na chudobnom pákistánskom vidieku. Po kontakte s biedou miestneho obyvateľstva si uvedomil, že pitie určitej minerálky, kupovanie pohľadníc a posielanie pár dolárov na pochybné kontá svet nezmení. Ale vzdelanie by mohlo. A tak sám sebe sľúbil, že sa sem vráti a postaví tu školu. Za posledných desať rokov sa mu na tomto nebezpečnom území podarilo postaviť nie jednu, ale 55 škôl navštevovaných prevažne dievčatami. Fascinujúci príbeh jeho úsilia je dôkazom, že solidárnosť a humanita v ľudoch ešte nevymrela.

Charles Bukowski – Pobryndané spisy

Hovorí sa, že kniha je zrkadlom duše. Čo nám však môže odhaliť kniha chronického alkoholika závislého na stávkach na dostihy a ženách, u ktorých veru nehľadal lásku do konca života? Môže to znieť neuveriteľne, ale veľmi veľa. Napríklad 36 poviedok plných nielen jeho pochybných koníčkov, ale aj inteligentných point, drsného humoru a melanchólie. Tvorba Charlesa Bukowského rozhodne nie je pre každého. Jeho knihy sú také, aký bol aj on sám. Plné hrubosti, alkoholu, žien pochybnej povesti a zvykov, nízkych vášní a pokušení, ktoré hlboko vnútri ukrývajú dušu rozorvaného génia, ktorá je zmietaná melanchóliou, smútkom nad vlastným životom a vlastnou neschopnosťou vyrovnať sa so svojimi démonmi. A práve to robí Bukowského tvorbu takou jedinečnou a obdivovanou po celom svete. Zbierka Pobryndané spisy je povinnosťou pre každého fanúšika a výbornou ochutnávkou pre tých, ktorí sa s jeho tvorbou ešte nestretli.

Martin Kretter, Katarína Korenčíková – Z Nového Zélandu cez Austráliu a Áziu na Slovensko

Je to smutné, ale Slováci su takí domasedi, ktorí sa spravidla nedostanú ďalej ako do Chorvátska a radšej sa smejú našim českým bratom, aké nehody sa im to stávajú, keď neustále niekam cestujú. Avšak aj medzi nami sa nájde pár výnimiek. Napríklad taký Martin Kretter a Katarína Korenčíková, ktorí spolu precestovali polovicu sveta a teraz o tom vydali knihu Z Nového Zélandu cez Austráliu a Áziu na Slovensko. Takže ak máte chuť zacestovať si aspoň v predstavách, neváhajte a ponorte sa do tohto jedinečného cestopisu, ktorý vám ukáže, že cestovať sa dá aj inak, nielen ako Účastníci zájezdu.