blog

Knižné tipy: Zľava 7418 eur, čo viac dodať…

pondelok 10. augusta 2009 00:01
Po 10.08. 2009 00:01

Najkrajší dážď - keď pršia knihyKonečne prší! Áno, presne tak. Ľudia sú tvory nevďačné a večne nespokojné. Cez zimu nadávame, že je všade sneh a ľad, že mrzneme a nech už je tu konečne leto. No a keď príde leto, tak nám stačia dva dni tepla a už nadávame, aké nám je teplo, ako sa potíme a ako sa v takom teple nedá pracovať a nech sa už konečne ochladí. A preto sa teraz teším, že prší. Konečne sa nepotím, konečne ma nič neťahá do ulíc starého mesta a ja môžem sedieť doma, počúvať kvapky dažďa na okne a popritom si čítať nejakú dobrú knižku. Ešteže je ten výber taký bohatý…

Helmut Newton

Všade okolo nás zúri kríza a ako hovorí každá investičná príručka, v čase krízy treba investovať do nehnuteľností. Myslím, že knihou, ktorá váži 30kg, pohnete len veľmi ťažko, takže ju pokojne môžeme považovať za nehnuteľnosť. A pri cene 7.500,-eur sa dá považovať aj za výbornú investičnú príležitosť. Ak teraz krútite hlavou, aká kniha už len môže stáť toľké peniaze, tak odpoveď je jednoduchá – limitovaná edícia unikátnej kolekcie tých najlepších fotiek jedného z najvýznamnejších fotografov na svete – Helmuta Newtona. Každá kniha je podpísaná samotným autorom (je to možno trochu morbídne, ale vzhľadom na to, že Helmut Newton zomrel v automobilovej nehode v roku 2004, tak hodnota knihy ešte viac stúpla), dodáva sa k nej pochrómovaný stolček, keďže na obracanie strán sú potrebné obidve ruky a každý fanúšik Helmuta Newtona a jeho práce by za túto knihu upísal dušu diablovi. No a posledná noticka – kniha vyšla pred desiatimi rokmi… Tak prečo ju spomíname práve teraz? Pretože vydavateľstvo Taschen si uvedomilo, že obdivovateľov Helmuta Newtona je oveľa viac, ako ľudí, ktorí si môžu dovoliť dať za knihu 7.500,-eur. A preto teraz vychádza presne tá istá kniha v novom, zmenšenom vydaní. Obsahuje presne tie isté fotky, ten istý prierez celou kariérou tohto kontroverzného a vplyvného fotografa a na dôvažok ešte aj sekciu, ktorá sa venuje vytváraniu pôvodnej edície tejto knihy. No a čo je najdôležitejšie – zredukovala sa nielen veľkosť, ale aj cena. Nové, zmenšené vydanie stojí v našom kníhkupectve len 82,- eur. Lepšiu správu sme si ani nemohli želať…

Lauren Weisbergerová – Diabol nosí Pradu

Jedno treba Hollywoodu uznať – občas (napodiv pomerne často) sa jeho scenáristom podarí nájsť výbornú knihu, ktorá stojí za sfilmovanie. Film je spravidla oveľa horší ako kniha, ale zároveň sa stáva výborným propagačným prostriedkom pre knihu, ktorú by inak množstvo ľudí v živote nečítalo. Dovoľujem si tvrdiť, že takou knihou je aj román americkej spisovateľky Lauren Weisbergerovej Diabol nosí Pradu. Fascinujúci pohľad do tvrdého sveta módy, po ktorom túži takmer každá žena na svete, a ktorý je v skutočnosti tak drsný, že naozaj nie je o čo stáť, ponúkla autorka americkému čitateľovi už v roku 2003. Z knihy sa okamžite stal bestseller, v roku 2006 nasledoval nemenej úspešný (a v tomto prípade aj kvalitný) film, v tom istom roku vyšiel aj český preklad, ktorý sa zviezol na úspechu a reklame filmu, no a teraz, o necelé tri roky neskôr, máme k dispozícii aj slovenský preklad. Ak vám rozum ostáva stáť nad tým, prečo až teraz, tak vedzte, že v tom nie ste sami. Ale nevadí, hlavne že je tu, že si ho môžeme prečítať a konečne vychutnať aj v materčine. Ak vás doteraz nezlákala česká verzia, nemáte jediný dôvod, prečo zaváhať.

Donna Williams – Nikdo nikde

Na svete žije množstvo ľudí, ktorí mali tú smolu, že sa narodili s tými najrôznejšími poruchami. Niektoré sú ľahšie, iné vážnejšie, niektoré majú priam až tragický rozmer. Existuje ale len málo postihnutí, ktoré by vzbudzovali takú pozornosť a vzbudzovali prirodzenú ľudskú zvedavosť tak, ako práve autizmus.  Autisti, ľudia, ktorí sú uväznení vo svojom vlastnom svete, ale ktorí zároveň naplno vnímajú svet okolo seba. Ľudia, ktorí nedokážu vyjadriť, čo cítia, čo ich bolí, čo ich trápi, ale ktorí to nepreciťujú o nič menej intenzívne ako my ostatní. Už Mark Haddon nám kedysi predstavil príbeh autistického chlapca, ktorý sa rozhodne vyriešiť záhadnú smrť zavraždeného psa vo veľmi netradičnej detektívke Čudná príhoda so psom uprostred noci. Neobyčajná kniha, ktorá zanechala hlboký dojem v každom, kto si ju prečítal, a ktorá zmenila pohľad mnohých ľudí na autistov. A teraz máme jedinečnú možnosť nazrieť do fascinujúceho sveta autistov aj vďaka Donne Williams. V knihe Nikto, nikde nám podáva svoju vlastnú, veľmi osobnú spoveď mladej ženy, ktorej bol v dospelosti diagnostikovaný autizmus. Jej rozprávanie je strhujúce, dojemné a hlavne veľmi ľudské.

Charlotte Greig – Najväčší zločinci nedávnej minulosti aj súčasnosti

Zločin fascinuje. Možno je to smutné, absolútne nesprávne a nemorálne, ale je to tak. A ak je zločinec ešte aj silná osobnosť s charizmou, ľahko sa z neho môže stať legenda. Nuž my, čo sme si za národného hrdinu zvolili obyčajného zbojníka, ktorého legenda je založená hlavne na tom, že umrel dostatočne mladý, aby si nestihol „pokaziť meno“, máme štokholmský syndróm priam vrodený. A práve preto verím, že kniha Najväčší zločinci nedávnej minulosti aj súčasnosti sa vám bude páčiť minimálne tak ako mne. Charlotte Greigová nás zoberie do sveta päťdesiatich najznámejších, najprefíkanejších a najbrutálnejších zločincov, akí sa kedy narodili. Dočítate sa o tom, ako Viktor Lustig dvakrát predal Eiffelovu vežu, prečo sa stal Al Capone najslávnejším mafiánom všetkých čias, ako to bolo v skutočnosti s Frankom Abagnalem – hlavným hrdinom filmu Chyť ma, ak to dokážeš a ako sa podarilo Usámovi bin Ládinovi „prepracovať“ až k jeho súčasnému statusu najhľadanejšieho človeka na svete. No povedzte – neláka vás to?

David Lodge – Deaf Sentence

Na záver si nechávam knižočku, z ktorej sa teším úplne najviac. Síce vyšla zatiaľ iba v angličtine, ale verím, že sa nájde množstvo podobných nedočkavcov ako som ja, ktorí neodolajú a vrhnú sa na anglický originál. Reč je o najnovšom románe jedného z najpopulárnejších britských autorov dneška – Davida Lodgea. Všetky romány tohto autora sú prešpikované jeho svojským, typicky britským, zmyslom pre humor, jeho výborným rozprávačským talentom a jeho schopnosťou zachytiť britské univerzitné prostredie tak autenticky ako nikto iný. Ani jeho najnovší román Deaf Sentence (veľmi zle preložiteľná slovná hračka – death sentence by bol trest smrti, deaf sentence sa dá veľmi voľne preložiť ako trest hluchoty) nie je iný. Príbeh o starnúcom univerzitnom profesorovi, ktorý postupne prichádza o sluch, pričom jeho prostredie to nie je ochotné, alebo schopné akceptovať, je založený na autorových vlastných skúsenostiach s hluchotou. Ak ste sa radšej rozhodli počkať si na slovenský preklad, vrele odporúčam skrátiť si čakanie napríklad jeho najznámejšou knihou Profesorská rošáda.

Zdroj foto: flickr.com / martinus.sk