blog

Katarína Havranová: Bez kritiky by sa človek neposúval dopredu

štvrtok 24. septembra 2009 11:41
Št 24.09. 2009 11:41

KatkaHAko ste sa dostali k písaniu? Publikovali ste už niekde?

No, keď mám povedať pravdu, nikdy som nič nenapísala, až teraz. Vždy som rada písala slohové práce, či už na základnej alebo strednej škole. Mala som ich napísane aj niekoľko dní dopredu pred odovzdaním. Nepísala som ich na poslednú chvíľu ako väčšina spolužiakov.

Veľmi rada čítam hlavne slovenských a českých autorov, ale mám svojich obľúbencov aj v zahraničnej literatúre. Tak som si povedala, že skúsim vymeniť úlohu čitateľa za úlohu spisovateľa a podarilo sa. Tak vznikla moja kapitola.

Čo vás motivovalo k zapojeniu sa do projektu Slovensko píše román? Ako ste sa o ňom dozvedeli?

O SPR som sa prvý krát dozvedela z webovej stránky kníhkupectva Martinus, kde pravidelne sledujem knižné novinky a rebríčky napredávanejších kníh. No spočiatku som tomu nevenovala veľmi pozornosť. Druhýkrát som o projekte SPR počula v relácii Teleráno, kde Evita predstavovala projekt a to ma vlastne presvedčilo. Ešte v ten deň som zavítala na stránku www.slovenskopiseroman.sk, prečítala dovtedy napísané kapitoly a pustila sa do vlastnej…

Moja motivácia? Len tak to skúsiť. Bola to skvelá príležitosť. Nesľubovala som si od toho veľa, keďže som nikdy dovtedy nepísala. A výsledok ma milo prekvapil 🙂

Aký pocit ste mali, keď sa práve váš príspevok objavil na stránke? Vie o tom vaše okolie?

Klamala by som, keby som povedala, že ma to nepotešilo. Myslím, že každý človek sa rád pozerá na niečo vlastné, ak sa to niekde objaví a zbadá tam svoje meno. O tom, že som napísala kapitolku, vie hlavne moja rodinka a pár dobrých kamarátov.

Inšpirovali ste sa pri písaní kapitol vlastným životom?

Dá sa to tak povedať, hlavne tá časť v kine, bolo tam pár postrehov zo života. 🙂

Ktorá postava je vám najbližšia? Prečo?

Nemám svojho favorita, s ktorým by som sa vedela nejako stotožniť alebo v ktorom by som sa videla.

Je niečo (situácia) /niekto (postava), ktorá vám v románe chýba?

Myslím, že ani nie. Kapitoly nečítam pravidelne každý týždeň. Takže keď sa po čase chystám prečítať tu najnovšiu, musím si niekedy prečítať aj tie predošlé, aby som sa nestratila. Myslím, že postáv aj situácií je až až. Dúfam, že sa bude dej ďalej už len rozuzľovať.

Ako vnímate doteraz vybraté príspevky spolutvorcov románu?

Som spokojná, rodí sa pekná knižka, aká tu ešte nebola. Je tu veľa talentov, o ktorých ešte určite budeme počuť a dúfam aj od nich niečo čítať. Môj favorit je b.b.fisher, ktorý je srdcom projektu a pre mňa asi najväčší talent. Tým ale nechcem uraziť ostatných autorov, každý zo spolutvorcov formuje príbeh, má naň vplyv a posúva dej ďalej. Každý jeden autor je súčasťou skladačky SPR.

Ako vnímate výber kapitoly prostredníctvom tzv. „križovatky“, keď mali možnosť rozhodovať čitatelia?

Myslím, že je to skvelá príležitosť pre čitateľov, aktívne sa zapojiť do projektu a rozhodnúť o jeho pokračovaní. Prikláňam sa k názoru ostatných ľudí z diskusie, že križovatky by mohli byť v budúcnosti anonymné.

Ako vnímate diskusie a nálady čitateľov?

Diskusia celý projekt oživuje a vnáša do neho dynamiku. No niektoré názory sú na môj vkus trochu agresívne a nie vždy sú úplne k článku. Ale dávajú priestor na vyjadrenie vlastného názoru a na zlepšenie kapitoly, čo v konečnom dôsledku pomôže celej knižke.

A čo negatívne reakcie, ovplyvňujú vás? Dokážu vás znechutiť, alebo naopak motivujú k ďalšiemu písaniu?

No samozrejme, že človek by najradšej o sebe čítal len v dobrom, ale nie vždy je to možné. Na druhej strane, bez kritiky by sa človek neposúval dopredu, nerozvíjal a nepracoval neustále na sebe. Ja som sa snažila všetky postrehy k mojej kapitole vypísať a pri záverečnej korektúre by som (ak sa to bude dať) pár detailov, na ktoré ma čitatelia upozornili opravila (napríklad, film o 22.10 by nemali pozerať malé deti alebo  Eva čítala v kine trápne titulky, keď vie dobre anglicky).

Aké sú vaše literárne ciele do budúcnosti?

Ťažko povedať, možno skúsim napísať v budúcnosti niečo vlastné, ak sa mi to podarí, a ak sa to aj uverejní :). Zatiaľ by som si rada prečítala najnovšiu kapitolu, ku ktorej som sa ešte nedostala. A potom sa uvidí … Možno ešte nejakú kapitolu napíšem. 🙂