blog

Knižné tipy: Romantických upírov nie je nikdy dosť…

pondelok 28. septembra 2009 00:01
Po 28.09. 2009 00:01

BobBookWine_700Tak a je to tu! Nastal čas vinobraní, hodov a iných zábaviek, ktoré si všetci neskutočne radi užívame. Zábaviek, vďaka ktorým si radi pripomenieme, že aj život na dedine má svoje nezameniteľné čaro. A tak sa mestské tvory dobrovoľne vydávajú do blízkych dediniek, na ktoré po zbytok roka hľadia s miernym dešpektom a užívajú si burčiak, mladé vínko a lokše. A vinári sa tešia, lebo toto je presne to jediné obdobie v roku, kedy im ich prácu všetci závidia. Ale nielen vinári majú sviatok. Aj my – milovníci kníh – máme predčasné Vianoce. Veď s novinkami akoby sa vrece roztrhlo a ani pri najlepšej vôli a chuti sa nedá stihnúť prečítať všetko, čo by sme chceli. Čo však neznamená, že to neskúsime! A začať môžeme napríklad týmito knihami…

Julie Powellová – Julie & Julia

Na úvod začneme s knihou, ktorej príchod na slovenský trh ma veľmi, veľmi potešil. Román Julie & Julia od americkej spisovateľky Julie Powellovej sme si už dávnejšie spomínali v článočku o kuchárskej knihe, ktorá je základným stavebným kameňom tohto príbehu.  Je to príbeh samotnej autorky, ktorá viedla typický život modernej mladej ženy, ktorej mladosť veľmi rýchlo preteká pomedzi prsty, strhávaná prúdom nudnej práce a ešte nudnejšieho osobného života. Julia sa však rozhodla, že to všetko zmení, a tak si vytýčila projekt – Za 365 dní uvarí všetkých 524 receptov z legendárnej kuchárskej knihy Mastering the Art of French Cooking, Volume I (Zvládnutie umenia francúzskej kuchyne, časť prvá), ktorú pred 48 rokmi napísala Julia Childová. Svoj neustály boj s takmer pol storočia starými receptami popisovala na svojom blogu, ktorý sa stal tak úspešným, že na jeho základe jej bolo umožnené napísať knihu Julie & Julia. Podľa knihy bol natočený aj film v hlavnej úlohe s Merryl Streepovou, ale kto by naň čakal, keď knihu si môžeme prečítať hneď teraz, však? J PS: Bližšie informácie nájdete v našom pôvodnom článku…

Douglas Adams – Dlhý temný súmrak bohov

Predstavovať britského spisovateľa Douglasa Adamsa určite nemusím. Jeho legendárna séria románov, ktorú poznáme pod názvom Stopárov sprievodca Galaxiou, patrí medzi tie knihy, ktoré navždy zmenili ľudský pohľad na britskú literatúru a humor. Adams však nepatril k autorom, ktorým sa podarí napísať jedno prelomové dielo a nič viac. Autor, ktorý zomrel v roku 2001, má na svedomí aj ďalšiu, nemenej podarenú sériu (aj keď nedokončenú) príbehov o Holistickej detektívnej agentúre Dirka Gentlyho. Prvý diel s rovnomenným názvom vyšiel v slovenčine začiatkom tohto roka a k jeho záveru máme možnosť siahnuť po jeho nepriamom a veľmi voľnom pokračovaní. Opäť sa stretneme s hlavnou postavou Dirkom Gentleyim, ktorý bude riešiť výbuch v elektrárni. Už samotný názov knihy – Dlhý temný súmrak bohov napovedá, že to s vyriešením nebude až také jednoduché, a že príčina nehody prehlásená za „akt vyššej moci“, nemusí byť až tak ďaleko od pravdy.

L. J. Smithová – Upírske denníky: Prebudenie & Upírske denníky: Súboj

A teraz dobrá správa pre všetky milovníčky Twilight série! Na Slovensko dorazila románová séria, ktorej hlavnou hrdinkou je mladá stredoškoláčka, ktorá sa nevie rozhodnúť medzi dvomi mladými, príťažlivými upírmi. Ak práve pohŕdavo dvíhate kútik úst pri pomyslení na ďalší plagiát božského Twilightu, tak pozor! Táto séria vyšla prvýkrát v roku 1991 (Twilight v roku 2005) a kritici sa zhodujú, že je oveľa kvalitnejšia ako jej mladšia a slávnejšia sestrička. Celá séria pozostáva zo štyroch kníh, z ktorých si máte momentálne možnosť objednať prvý diel Prebudenie a druhý Súboj. Ďalšie dva budú určite nasledovať, tak neváhajte a začnite s čítaním. Túto sezónu začal v USA bežať aj seriál nakrútený podľa týchto románov. Prvé kritiky sú síce údesné, ale spôsobené je to hlavne tým, že knihy sú výborné. No dá sa odolať?

Ján Košút – Cez červený očistec

Ľudia majú tendenciu zabúdať to zlé a spomínať si len na to dobré. Na jednu stranu je to dobré, lebo nám to bráni stráviť život pomstychtivosťou, na druhú stranu je to nebezpečné, lebo až príliš rýchlo zabúdame, koľko zla sa stalo v našej minulosti len vďaka našej vlastnej nečinnosti. A práve preto by sa knihy ako táto mali stať kultúrnym dedičstvom nášho národa. Ján Košút nám už druhýkrát rozpráva svoj príbeh – príbeh o tom, ako bol ako devätnásťročný študent odvlečený do povestných stalinských pracovných táborov, ktoré všetci poznáme pod označením gulag. Tu strávil osem rokov a osem mesiacov, kým ho najvyšší súd ZSSR neomilostil a nepovolil mu vrátiť sa domov. V knihe autor zachytáva detailne život aký sa viedol v trestaneckých táboroch a svojou poetickou výrečnosťou sa snaží ukázať čitateľom v akých ťažkých podmienkach boli skúšané osudy tých, ktorým sa toto “červené peklo” podarilo prežiť.

Dan Millman – Cesta pokojného bojovníka

Sú knihy, ktoré čítame kvôli príbehu, Potom sú tie, ktoré čítame kvôli odborným informáciám. A potom sú tu tie, ktoré navždy menia náš život. Pre každého to môže byť úplne iná kniha. Pre niekoho je to Bachova Čajka Johnatan Livingston, pre iného Džibránov Prorok, pre ďalšieho Coelhova Rukoväť bojovníka svetla. No a pre milióny ľudí na celom svete je takou knihou slávna Cesta pokojného bojovníka. Čiastočne autobiografická, čiastočne fiktívna kniha sa nám snaží objasniť svoju základnú premysu – všetko je ovládané našou mysľou, všetci máme neobmedzený potenciál a náš život je nekonečnou cestou. Pre tých, ktorých presvedčila táto kniha, tu máme pokračovanie, v ktorom autor ďalej rozvíja svoje myšlienky a posúva nás na ešte vyššiu úroveň – Návrat pokojného bojovníka. A ak by sa vám zdalo, že ani to nestačí, ešte stále môžete siahnuť po knihe Sokrates, ktorá pre zmenu opisuje osudy človeka, ktorý sa neskôr stal Danovým mentorom, a ktorý ho priviedol na cestu pokojného bojovníka.

Ladislav Špaček – Nová veľká kniha etikety

Niet lepšej knihy, ktorou ukončiť akýkoľvek výber knižných tipov, než je kniha o etikete. V časoch, kedy sa zdá, že ľudia zabúdajú aj základné pravidlá slušného správania a spolunažívania, je podobná kniha svetlým majákom nádeje, že džentlmeni ešte nevymreli a dámy nie sú len postavičky v šachu. Ladislav Špaček, ktorý dlhé roky pôsobil ako poradca českého prezidenta Václava Havla, nám už v seriály Etiketa, ktorý vysielala ČT, dokázal, že v etikete sa vyzná. Toto je presne tá kniha, ktorá nám dokáže, že džentlmenom sa človek nestane tým, že sa navlečie do smokingu za dve tisíc eur a ani dámu zázračne nestvorí dizajnéersky model šiat v podobnej cene. Základom je slušné vychovanie a dokonalá znalosť pravidiel, ktoré nám pomôže spoznať práve táto kniha. Povinnosť pre každého, koho vrchol kultúrneho života nie je návšteva vinobrania!

Foto: Sgoldmanart.com / Martinus.sk