blog

Guernseyské more čarov pred zbláznením

pondelok 26. októbra 2009 00:01
Po 26.10. 2009 00:01

Pavel Hirax BaričákNa území Slovenska sa už vyše štyristo rokov používa tzv. gregoriánsky kalendár, vďaka ktorému pomerne presne vieme, kedy začína pracovný týždeň, kedy má mamička narodeniny a podobne. To len marketingové oddelenia našich drahých mobilných operátorov používajú akúsi reformovanú verziu, v ktorej sa Vianoce začínajú už v októbri a trvajú prakticky do konca decembra. Supermarkety sú na tom len o pár dni lepšie, a tak sa už teraz môžeme tešiť na november dedikovaný tvrdým bojom halloweenskej a vianočnej výzdoby. Má to však aj jednu výhodu – už teraz môžeme nenápadne a „omylom“ posielať našim najbližším emaily s linkami na tie správne knihy, ktoré by nás potešili pod vianočným stromčekom. Možno to bude aj niektorá z týchto.

Pavel Hirax Baričák – Sekundu pred zbláznením & More srdca

„Hirax? To je čo? Názov nejakého lieku?“ Takto a podobne reagujú ľudia, ktorí ešte nikdy nepočuli o slovenskom autorovi Pavlovi „Hiraxovi“ Baričákovi. A tí znalejší zrazu s úžasom zisťujú, že Hiraxa opísať nevedia. Nevedia vysvetliť, prečo je taký populárny, aké knihy to vlastne vydáva a už vôbec ho nevedia zaradiť do akejsi kategórie, alebo škatuľky. Hirax je proste „živel“. Je to človek, ktorý sa neobmedzuje a nechce obmedzovať. Jeho knihy sú predchnuté jeho špecifickou životnou filozofiou, sú to knihy, ktoré otvárajú oči, alebo poburujú, záleží len na vás. Jeho tri predchádzajúce romány zaznamenali úspech, aký by od filozofujúcich románov zo súčasnosti čakal asi len málokto. Aj preto sme si nemohli želať lepšiu správu, než tú, že onedlho my vyjde nielen nový román Sekundu pred zbláznením (Všetko je, ako je), ale aj jeho básnický debut More srdca. Máme sa na čo tešiť. PS: Ak budete mať niekedy možnosť ísť na Hiraxove autorské čítanie, rozhodne si túto možnosť nedajte ujsť. je to zážitok, ktorý sa dá intenzitou porovnať so zrážkou s kamiónom – navždy vás to zmení… J

Mary Ann Shafferová, Annie Barrowsová – Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť

Máte radi Jane Austenovú? Áno? Výborne! Tak potom tu máme knihu, ktorú proste musíte mať. To isté sa týka tých, ktorý majú radi vtipné a pôvabné romány plné komornej atmosféry a postáv, ktoré by sme najradšej spoznali aj osobne. Nezvyklé duo autoriek tety a jej netere – Mary Ann Shafferovej a Annie Barrowsovej – spolu napísali knihu, ktorá je právom prirovnávaná práve k dielam jednej z najvýznamnejších britských autoriek – Jane Austenovej. Ich spoločný debut Guernseyská literárna a koláčová spoločnosť rozpráva príbeh obyvateľov britského ostrova Guernsey, ktorý bol počas druhej svetovej vojny okupovaný nacistami. Jeho obyvatelia si v snahe vytvoriť dokonalé alibi vytvorili svojrázny literárny spolok, ktorý združoval veľmi rôznorodých členov od chovateľov prasiat po frenológov – amatérov, ktorých spájala ich spoločná láska k literatúre. A práve táto Spoločnosť navždy zmení život spisovateľky Juliet Ashtonovej, ktorá sem príde na návštevu po intenzívnej vzájomnej korešpondencii s jej členmi.

Rjú Murakami – Čáry

Nie je to tak dávno, čo sme mali v našom magazíne deň venovaný asi najznámejšiemu japonskému autorovi menom Haruki Murakami. Je to neuveriteľné, ale druhý najznámejší japonský autor sa volá tiež Murakami. Tento sa však volá Rjú Murakami a slovenskí čitatelia mali možnosť sa s ním zoznámiť vďaka agilnému českému nakladateľstvu Argo, ktoré nám už ponúklo jeho najznámejší román V polévce miso. Štýl Rjú Murakamiho je úplne iný ako Harukiho. Je brutálny, drsný, občas až vulgárny, ale zároveň kruto výstižný a pôsobivý. A presne taký je aj jeho najnovší román Čáry. Ten sa opäť odohráva v modernom Tokiu, v každej kapitole nám predstavuje nové a nové postavy, ktoré nám predstavujú súčasnú japonskú spoločnosť v celej svojej zvrátenosti. V románe nechýbajú scény plné násilia a sexu, ale rovnako aj úvahy o ľudskej osamelosti, láske a priateľstve.

Lorenzo Carcaterra – Spáči (Pravdivý příběh oddanosti, zrady, vraždy a pomsty)

Ďalší román nie je žiadna novinka. Veď kniha Spáči od Lorenza Carcaterra už bola vydaná niekoľkokrát a v roku 1996 bol podľa nej natočený úspešný film s hviezdnym obsadením. Ale zároveň je to román, ktorý by bola večná škoda premeškať. Je to príbeh štyroch chlapcov, ktorým sa ich „žart“ vymkne z rúk a skončí sa ťažkým ublížením na zdraví. Štyria kamaráti sú zaň odsúdený na pobyt v ústavu pre mladistvých delikventov, kde spoznajú týranie, mučenie a každodenné znásilňovanie zo strany dozorcov. Táto skúsenosť ich navždy poznačí a ani po rokoch nevedia vymazať spomienky na hrôzy, ktoré v ústave zažili. Ich priateľstvo sa defacto rozpadne  – z dvoch sa stanú kriminálnici, z jedného právnik a z posledného žurnalista. Všetko sa však zmení, keď dvoch z nich zatknú za vraždu bývalého dozorcu a ich bývalý kamarát sa sám a dobrovoľne postaví na stranu obžaloby. Neuveriteľne silný a dojímavý autobiografický príbeh o sile pomsty a priateľstva, ktorý nastoľuje kontroverznú otázku prevzatia spravodlivosti do vlastných rúk tam, kde systém zlyhal.

Marcel Ihnačák – Radosť variť

Minulý týždeň som spomínal, že na Slovensku nám chýba skutočná kuchárska hviezda ako sú britskí Jamie Oliver alebo Gordon Ramsay a už je to tu! Jeden z najvážnejších adeptov na túto pozíciu Marcel Ihnačák práve vydáva svoju prvú kuchársku knihu Radosť variť, ktorou chce dokázať, že patrí medzi najlepších kuchárov, akých na Slovensku máme. Niet divu, veď skúsenosťami sa mu vyrovná len málokto. Marcel je bývalý spolupracovník Jamieho Olivera, má za sebou pôsobivú kariéru doma aj v zahraničí a momentálne je šéfkuchárom jednej z najvychytenejších bratislavských reštaurácií. Ak teda máte chuť na množstvo receptov, ktorých autor sa nevyhýba ani netradičným surovinám, a ktoré sú sprevádzané rozprávaním o varení a zážitkoch s ním spojených, tak sa jednoznačne oplatí pozrieť aj na túto kuchárku.

Foto: Musicscaper.sk / Martinus.sk