blog

Knižné tipy: Mechanická slabina lásky

pondelok 19. októbra 2009 00:01
Po 19.10. 2009 00:01

Mobilná čitáreňVšetci obyvatelia čo len trochu väčšieho mesta majú svoju univerzálnu tému, ktorá ich spája. Tému, ktorá funguje bez ohľadu na zloženie skupiny a to nadávanie na MHD. MHD je špinavá, nepresná, aj sovietska okupačná armáda prichádza častejšie ako vytúžený spoj, proste MHD je zlá, zlá, zlá! Takto a všelijako podobne sa sťažuje priemerný Bratislavčan, Košičan, Trenčan, Banskobystričan a každý ďalší –an. A pritom MHD je vlastne taká mobilná čitáreň. Nikde neuvidíte čítať viac ľudí ako práve v električke, alebo autobuse. V MHD čítajú mladí, starí, muži, ženy, deti, kúzlo funguje dokonca aj na zastávkach. Nebolo by teda lepšie nenadávať na MHD, ale byť vďačným, že nám meškajúci spoj a dopravná zápcha darovali ďalších pár minút na prečítanie novej knihy? Napríklad jednej z týchto? 😉

Kurt Vonnegut – Mechanický klavír

Predstavovať Kurta Vonneguta slovenskému čitateľovi je pomerne zbytočné. Americký autor, ktorý vo svojich dielach kritizoval americkú spoločnosť bol vydávaný aj v časoch, kedy nám boli iní americkí autori odopretí. Napriek tomu mnoho ľudí pozná maximálne jeho najznámejšie dielo Bitúnok č. 5 a to je tak všetko. A je to škoda. Veď napríklad práve Kurtova prvotina Mechanický klavír je považovaná za jedno z jeho najlepších diel. Niektorými prirovnávaná k Orwellovmu 1984 nám rozpráva príbeh inžiniera Paula Protea, ktorý musí žiť vo svete ovládanom superpočítačom a riadenom strojmi. Ako sme si už u Vonneguta zvykli, aj toto jeho dielo je prešpikované fantáziou, čiernym humorom a satirou, ktoré spoľahlivo zabezpečia, že chvíľu sa budeme usmievať a chvíľami nás až zamrazí nad tým, ako tento román vystihol skutočnosť. Obzvlášť, keď si uvedomíme, že autor ho napísal v roku 1952. Nielen Jules Verne bol vizionár.

Lisa Kleypasová – Láska v čase Vianoc

Po temnom Vonnegutovi tu máme trochu lásky a romantiky. Čo trochu! Poriadnu dávku! Veď romány Lisy Kleypasovej o štyroch kamarátkach, ktoré výrazne pomáhajú svojim osudom, aby dosiahli jediný cieľ – ideálneho manžela, si už získali milióny čitateliek po celom svete. Ak však čakáte milióntu variáciu na Sex v meste, tak na to rýchlo zabudnite. Hlavné hrdinky žijú vo viktoriánskom Anglicku. Áno, presne tak, to je to obdobie, kedy sa zakrývali nohy nábytku, aby nepôsobili necudne. Našim štyrom kamarátkam to však nijak nezabráni, aby sa opäť nedali dokopy a nepomohli svojmu bratovi a kamarátovi Rafovi Bowmanovi. Ten chce zapôsobiť na srdce mladej anglickej šľachtičnej, má to však problém. Rafe je Američan, chýbajú mu spôsoby a predbieha ho jeho zlá povesť. Ešteže sa blížia Vianoce, ktoré dokážu zapôsobiť na každé srdce.

Lorenzo Silva – Bolševikova slabina

S menom Lorenzo Silva sme na Slovensku ešte nemali tú česť (nepliesť si s Danielom Silvom). A je to večná škoda. V Španielsku je tento autor populárny minimálne ako Nick Hornby vo Veľkej Británii, pričom asi najväčší úspech zožal práve s románom Bolševikova slabina. Kniha rozpráva príbeh 35-ročného chlapíka, ktorý v dopravnej zápche Madridu omylom nabúra do auta pred sebou. Jeho vodička je však tak neznesiteľná, že sa rozhodne trochu ju „vytrápiť“ anonymnými telefonátmi a vtipmi. Pritom však narazí na jej 15-ročnú dcéru, do ktorej sa bezhlavo zamiluje. Začína sa lolitovská eskapáda na španielsky spôsob, v ktorej sa prirodzene mieša humor a priam až chandlerovská drsnosť. Ani tá nás však nepripraví na pochmúrny koniec… Film natočený na motívy tohto románu vyhral v roku 2003 cenu Goya za objav roku.

Anthony Bourdain  – Bez servítku (Vidět, sníst a umřít)

Je to trochu nefér, že na Slovensku poznáme maximálne troch kuchárov – mladého Brita Jamieho Olivera, českého zabávača Petra Novotného a zo Slovákov? No možno Igora Bukovského, aj keď kuchár, ktorý zásadne nevarí s mäsom, tak trochu stráca na atraktivite, aj keď nám sľubuje takmer nesmrteľnosť. Taký Gordon Ramsay ešte len čaká, kým ho Slovensko objaví a kým sem tento cholerik dorazí, tak máme jedinečnú možnosť spoznať iného slávneho kuchára – Anthonyho Bourdaina. Tento americký šéfkuchár precestoval celý svet a popritom si vychutnával miestne špeciality, objavoval skvelé jedlá, ale aj zisťoval, čomu sa je lepšie vyhnúť. Výsledkom bol televízny seriál a kniha Bez servítku (Vidět, sníst a umřít), ktorá je určená všetkým milovníkom varenia a cestovania. Autor nás prevedie viac ako 400 miestami po celej zemeguli a neustále nás bude baviť svojimi historkami spojenými s jedlom. Takže ak vás zaujíma ako sa stravuje mimo Slovenska, máte jedinečnú šancu sa to dozvedieť.

Reinhold Messner – Cerro Torre

Každý, kto sa aspoň trošičku obtrel o horolezectvo, už určite počul o Reinholdovi Messnerovi. Legendárny športovec, všeobecne uznávaný za najlepšieho horolezca, aký kedy žil, už dávno dokázal, že okrem neobyčajného horolezeckého talentu má aj talent na písanie a rozprávanie príbehov. Napísal množstvo kníh, v ktorých opísal svoje vlastné zážitky a výkony a vždy to stálo za to. Potom nám predstavil štúdiu o možnom prvovýstupe na Everest a opäť dokázal, že aj športovec môže odviesť priam až odbornú vedeckú prácu. A teraz nám ponúka ďalší skutočný príbeh. Tentokrát sústredil svoju pozornosť na impozantnú kamennú ihlu Cerro Torre, ktorá sa nachádza v Patagónii. Prvovýstup na túto horu sa stal zároveň jednou z najväčších tragédií a záhad v dejinách alpinizmu, a práve Messner nám umožnuje poodhaliť rúško tajomstva v tomto napínavom príbehu odhodlania, utrpenia, boja a tragédie.

Jaroslav Hašek – Povídky & Humoresky

V českej literatúre je len málo mien, ktoré by boli tak uctievané a zbožňované, ako je práve meno Jaroslav Hašek. A právom. Veď kto by už len nepoznal jeho najznámejšie dielo Osudy dobrého vojáka Švejka. Román, ktorý je tak chronicky známy, že ho nemá zmysel ďalej rozoberať. Preto stačí povedať, že práve od autora Švejka vychádzajú v novom vydaní hneď dve knihy – zbierky poviedok a humoresiek, originálne nazvané Povídky a Humoresky. A keď ešte dodáme, že obidve knihy obsahujú aj ilustrácie dvorného Haškovho ilustrátora Josefa Lady, tak skutočne niet dôvod hádať. Veď Hašek stále znova a opakovane dokazuje, že napísanie Švejka nebola náhoda, ale prejav talentu autora, ktorý sa jedným románom rozhodne nevyčerpal.

Foto: img.mediacentrum.sk / martinus.sk