blog

Z Čiernych barónov sú siroty

štvrtok 29. októbra 2009 00:01
Št 29.10. 2009 00:01

Začiatkom týždňa zomrel jeden z veľkých humoristov českej literatúry, autor známych a obľúbených Čiernych barónov Miloslav Švandrlík. Jeho rodina sa k príčinám smrti ešte nechce vyjadrovať. Jedným z prvých, ktorý vyjadrili ľútosť nad smrťou tohto klasika českej humoristickej prózy bol režisér Zdeněk Troška, ktorý práve dokončuje nový film na základe  Švandrlíkovej knihy Doktor od Jezera Hrochů.

„Humor je pohľad na svet. Je to určitý nadhľad, prístup k životnej realite. Niekto ten dar má, niekto ho nemá,” povedal dnes už nebohý český autor, ktorý zmyslom pre humor disponoval. A to veľmi umne.

Dielo, vďaka ktorému si Švandrlík získal väčšinu čitateľov a obľubu – Černí baroni aneb válčili jsme za Čepičky, sú kultový film, seriál, ale najmä kniha. Publikácia sa preslávila aj napriek snahám zastaviť jej šírenie. Práve preto, že autor vychádza z vlastných skúseností v jednotke Pomocného technického práporu – PTP je jeho rozprávanie veľmi verné a dôveryhodné. A keďže sa v ňom spoznalo viacero vysoko postavených dôstojníkov, niet divu, že ho v roku 1969 zakázali. Ani to však „barónom“ neprekážalo v rozlete. Šírili sa samizdatovo. Veľmi úspešne.

Úspešný aj bez veľkého vzdelania

Miloslav Švandrlík je zaraďovaný medzi klasikov súčasnej českej humoristickej prózy, pri pohľade na jeho vzdelanie by ste to však nepovedali. Po základnej škole vystriedal rôzne zamestnania, nakoniec sa však rozhodol, že si dorobí maturitu a skúsi vysokú školu. Miloslav Švandrlík Po kurze, ktorý umožňoval získať maturitu aj bez strednej školy, dostal maturitné vysvedčenie. Potom si chcel splniť sen o herectve, a tak nastúpil na DAMU. Tam sa najskôr chcel presadiť ako herec. Neskôr sa však ozvali jeho režisérsky hlas. Štúdium však nedokončil.

Po dvoch rokoch chcel prestúpiť na FAMU, ale to sa mu nepodarilo a tak šiel pracovať ako asistent Vesnického divadla v Prahe. Neminula ho však vojenská služba. U pluku PTP, ktorý zobrazil aj v Čiernych barónoch bol 26 mesiacov.

Po nej bol krátko zamestnaný ako vychovávateľ kórejských detí. Potom sa venoval už len peru a písaniu. A napísal toho teda ostatok. Zo svojimi takmer tridsiatim knihami sa zároveň zaraďuje  medzi tých plodnejších českých autorov.

Na premiére bude chýbať

Momentálne sa dokončuje film na motívy jednej z  Švandrlíkových kníh. Pripravuje ju režisér Zděnek Troška, ktorého si na túto spoluprácu vyžiadal sám autor. Troška tvrdí, že neboli len kolegovia, ale aj dobrí priatelia. “Nemusíme naozaj čerpať nikde inde, pretože pán Švandrlík napísal takú skvelú knižku, že sa naozaj držíme toho textu, pretože je úplne geniálny a skvelý,” povedal nedávno Troška pre televíziu Nova. Film by sa mal do kín dostať vo februári budúceho roku. Ide o Švandrlíkovú knihu Doktor od Jezera Hrochů.

Švandrlík sa však nemihol len v knihách, filmoch a seriáloch. Venoval sa aj časopisovej tvorbe. Najmä potom, čo mu zakázali kvôli  Černým baronom aneb válčili jsme za Čepičky, literárne tvoriť, živila ho spolupráca s maliarom a karikaturistom Jiřím Winterom Nepraktom. Ich spoločná práca bola viditeľná najmä v časopise Dikobraz. Spolu vystupovali aj v estrádach, ktoré si pripravovali. Okrem toho prispel Švandrlík do českého literárneho fondu aj televíznymi či rozhlasovými scénarmi.

Zdroj: Internet

Foto: Images.swaton.sk / Martinus.sk