blog

Marcel Ihnačák by chcel odstrániť strach z varenia

streda 11. novembra 2009 00:01
St 11.11. 2009 00:01

Marcel Ihnačák - Radosť variťUž niekoľkokrát som spomínal, že na Slovensku nám zatiaľ chýba skutočná kuchárska hviezda, ktorá by sa mohla svojou popularitou a schopnosťami porovnávať so zahraničnými hviezdami kuchárskeho neba, ako sú napríklad Jamie Oliver, alebo Gordon Ramsay. Zdá sa však, že sa nám konečne blýska na lepšie časy. Veď v stredu, 4.11.2009 pokrstil svoju prvú kulinársku knihu Radosť variť úspešný slovenský šéfkuchár Marcel Ihnačák. A my sme boli samozrejme pri tom.

Marcela Ihnačáka pozná väčšina ľudí z jeho pravidelného pôsobenia v rannej relácii TV Markíza, medzi elitu slovenskej gastronómie sa však prepracoval postupne. Začínal ako pomocný kuchár v reštaurácii v Poprade, po čase odišiel do Prahy, kde varil vo vychytených podnikoch, neskôr sa stal šéfkuchárom. V roku 2003 odišiel kvôli učeniu sa angličtiny do Londýna, nakoniec sa však zamestnal v exkluzívnej reštaurácii Pied-á-Terre. Keď vyhorela, nastúpil do reštaurácie Jamieho Olivera, v ktorej sa čoskoro stal zástupcom šéfkuchára. Po návrate na Slovensko sa podieľal na otvorení nového podniku, v súčasnosti pôsobí ako šéfkuchár vychytenej bratislavskej reštaurácie Au Café. Je preto logické, že aj krst prebiehal práve tu.

Hostí hneď pri vstupe vítala hudba gitarového tria, ktoré hralo príjemné, nevtieravé melódie. A čo by to bol za krst kuchárskej knihy, keby sa nedali výsledky jednotlivých receptov aj ochutnať? Nie inak tomu bolo aj tu, takže hosťom sa hneď od začiatku zbiehali sliny na bohato obložené švédske stoly, plné lahôdok prevažne talianskej kuchyne, na ktorú je zameraná aj nová Marcelova kuchárska kniha Radosť variť.

Krstným otcom sa stal známy slovenský milionár Boris Kollár, ktorý knižku pokrstil múkou a čerstvo pripravenými cestovinami. A prečo nie, veď ako hovorí samotný autor Marcel Ihnačák: „Chcel by som, aby sa vďaka tejto knihe podarila jedna vec – odstrániť strach z varenia,A takto prebiehal samotný krst... ktorý občas ľuďom zväzuje ruky a bráni im osvojiť si kuchárske umenie, ináč dostupné pre všetkých.“ A že to myslí vážne je jasné už po letmom prelistovaní jeho kuchárky. Veď hneď prvý recept v kategórii Cestoviny je o tom, ako si pripraviť cestoviny podomácky.

O nedostatok „žiakov“ určite nebude mať núdzu, veď aj malé dcéry Borisa Kollára prezradili na otca, že im zatiaľ uvaril maximálne cestoviny a párky a Marcel sa aj v samotnej knihe priznáva, že jeho priateľka na tom nie je oveľa lepšie: „Často učím variť cudzích ľudí. Chcel by som, aby vedela variť aj moja priateľka. Táto kniha je pre moju priateľku a veľmi jej chce pomôcť. A ja jej to budem ochutnávať.“ Nuž neostáva nám nič iné, len popriať Marcelovej priateľke veľa šťastia pri prvých pokusoch a vrhnúť sa na vlastné kulinárske experimenty. „Učebnicu“ už máme a ochutnávačov sa iste nájde v blízkom okolí viac než dosť. 🙂