blog

Skutočná knižná všehochuť: Warhol, Meyerová, Barbie a Hemingway

streda 18. novembra 2009 00:01
St 18.11. 2009 00:01

Ilustrácia Andyho WarholaVedeli ste, že Andy Warhol na začiatku svojej kariéry „fušoval“ aj do ilustrácie detských kníh? Stephenie Meyerová bola hosťom najslávnejšej americkej talk-show Oprah a rozprávala tam o budúcnosti Twilight ságy. A aby to nestačilo, tak Twilight sága už dobila aj trh s detskými hračkami. V Amerike funguje všetko trochu inak, a tak asi nikoho neprekvapí, že aj opravovanie esejí už by nemali robiť učitelia, ale počítače. Tešíte sa? Už sme písali, že knižnice budúcnosti budú možno bez kníh. Ktovie, čo spravia s knihou, ktorú im niekto vráti o 50 rokov neskôr. Nepravdepodobné? Áno, ale stáva sa.

Andyho Warhola máme na Slovensku obzvlášť radi. Aj keď len preto, že sa môžeme hrdo búchať do pŕs, že jeho pôvod sa dá vystopovať až na Slovensko. To však nič nemení na tom, že Andy sa navždy zapísal do dejín umenia ako vedúca osobnosť popartu. Kým sa však stal slávnym umelcom, živil sa rôzne. Napríklad aj ilustrovaním detských knižiek. Alebo aspoň jednej. Medzi rokmi 1957 a 1959 ilustroval Andy Warhol príbeh červenej sliepočky, ľudovú rozprávku o sile a potrebe tímovej spolupráce. Je otázne, koľko  mu táto „bokovka“ vyniesla peňazí, ale už teraz je isté, že jeden jediný výtlačok, ktorý je k dispozícii na aukcii Bloomsbury, ich vynesie oveľa viac. Ak by ste náhodou mali záujem, tak aukcia sa uskutoční 9. decembra. My ostatní budeme aspoň tipovať, kam sa až vyšplhá cena za ilustrácie, ktoré sú… No povedzme, že ničím výnimočné. Veď posúďte sami…

Viete, kto je v Amerike absolútne najpopulárnejší, najznámejší a najobdivovanejší? Oprah! Na Slovensku prakticky neznáma moderátorka, herečka, televízna producentka a vydavateľka vedie v Amerike najslávnejšiu a najúspešnejšiu talk-show v histórii televízie. A práve táto mediálna superstar si pri príležitosti tohtotýždňovej premiéry filmu New Moon (Nov) pozvala do svojho programu Stephenie Meyerovú, až chronicky známu autorku Twilight ságy, aby sa porozprávali, čo má Stephenie nového. Ako to už v televízii býva, najzaujímavejšia otázka bola vystrihnutá z „časových dôvodov“, takže odpoveď na otázku, aká bude budúcnosť Twilight ságy a či bude niekedy dopísaný Midnight Sun (Polnočné slnko) si museli fanúšikovia pozrieť až na internete. A čo sa dozvedeli? Sama autorka sa priznala, že „momentálne sa cítim byť ohľadne upírov trochu vyhorená.“ A ďalej dodáva, že je spokojná s tým, ako ukončila príbeh Belly a Edwarda v štvrtom diely Úsvit, takže ak sa raz bude cítiť na napísanie pokračovania, tak ho napíše, a ak nie, tak nie. Podobne to cíti aj s nedokončeným návrhom na Midnight Sun (Polnočné slnko). Príbeh „ako to videl Edward“ ostane nedokončeným, až kým si nedá pauzu, nenapíše niečo iné a celkovo sa nezbaví pocitu, že jej celý svet pozerá ponad plece na to, čo píše. Najbližšie môžeme od Stephenie Meyerovej pravdepodobne očakávať pokračovanie jej románu Hostiteľ.

A pri upíroch ešte chvíľu ostaneme. Veď na americký vianočný trh miery bábika Barbie, ktorá je však akási iná. Nielenže nemá blond vlasy a tak sladko ružové šaty, že diabetici z nich dostávali inzulínový záchvat, ale ešte aj ten Ken je akýsi iný. Áno, presne tak. Najnovšia Barbie už vlastne ani je Barbie, ako skôr Bella. A Ken má zrazu taký temnejší vzhľad. Bodaj by nie, keď sa podobá na Edwarda! Už je to tak. Najnovším hitom sú bábiky Barbie Twilight. Stoja 22 dolárov (na americké pomery výrazne viac ako iné modely) a kúpiť sa dá len Bella a Edward. Kedy sa dostanú, a či vôbec, na európsky trh je otázne, takže máte v prípade záujmu máte najvyšší čas vyplniť objednávku niekde v zámorí.

Doba ide neustále dopredu, či sa nám to páči alebo nie. Nemá preto zmysel brániť sa pokroku a ak sa Twilight Barbiedá niečo nechať na techniku, tak to na ňu nechajme! Presne takto asi uvažovali americkí učitelia, ktorých už otravovali nekonečné hodiny strávené opravovaním literárnych esejí. I vypočuli ich programátorskí mágovia a vytvorili pre nich program, ktorý dokáže opravovať písomky za nich. Briti samozrejme nechceli zostať pozadu, a tak program adaptovali na starú, dobrú britskú angličtinu. Ako to však už s technikou býva – chybička sa vždy nájde. Veď ako inak vysvetliť, že Ernest Hemingway bol programom ohodnotený ako podpriemerný študent, ktorý by si mal pri písaní dávať väčší pozor na detaily? William Golding a jeho slávny román Boh múch bol zavrhnutý kvôli „nepresnej a chybnej vetnej skladbe“. A slávny Mechanický pomaranč Anthonyho Burgessa je proste „nezrozumiteľný“. No… Smiať sa im nejdeme, ale ukončime túto správu výrokom nemenej slávneho spisovateľa Oscara Wilda: „Cynik je ten, kto pozná cenu všetkého, ale hodnotu ničoho.“ Stačí nazvať ten program cynikom a výrok sadne dokonale. Čo poviete?

A na záver skutočná perlička. Aké asi bolo prekvapenie pracovníčiek istej knižnice v Arizone, keď im prišiel balík od anonymného odosielateľa, ktorý obsahoval dve knihy, ktoré mali byť vrátené pred 50 rokmi? Obzvlášť, keď bolo ku knihám priložených aj tisíc dolárov, ktoré mali pokryť pokuty za omeškanie. Ako vysvetľoval sprievodný list, knihy boli omylom zabalené, keď sa rodina sťahovala a našli sa až teraz. Peniaze mali pokryť pokutu, ktorá sa pred 50 rokmi rátala ako dva centy za každý deň omeškania, čo do dnešnej doby robilo 750 dolárov za obidve knihy pojednávajúce o zachovaní prírodného bohatstva Zeme. Ostávajúcich 250 dolárov poslal anonym „pre istotu“, ak sa výška pokuty medzitým zmenila. Tomu sa hovorí poctivosť!

Zdroj: Internet
Foto: Martinus.sk / Glyphjockey.com / Dailystab.com