blog

Knižné tipy: Vianočné šialenstvo vrcholí!

pondelok 21. decembra 2009 00:01
Po 21.12. 2009 00:01

Najkrajší vianočný stromčekVianočné šialenstvo vrcholí! V Martinus.sk sa maká na dve zmeny, Baliči balia, telefonistky telefonujú, predavačky predávajú a my, redaktori, úprimne súcitíme. Ale nielen to. Nápor predvianočných noviniek už samozrejme ustal, ale to neznamená, že na trh neprichádzajú neustále nové a nové knihy, ktoré nie sú o nič menej zaujímavé než hity, ktoré pozná každý. A tak zabudnime chvíľu na Dána, na Browno a na upírov. Veď literatúra vie byť aj o inom. Pár príkladov hodných pozorností vám ponúkame aj my…

Marie Darrieussecq – Tom je mŕtvy

Najnovší román asi najznámejšej francúzskej baskickej spisovateľky Marie Darrieussecq nie je veselý. Už jeho názov Tom je mŕtvy napovedá, čo je jeho hlavným námetom. Áno, jedná sa v ňom o smrť. A to nie o smrť ledajakú, ale jednu z tých najhorších (za predpokladu, že dokážeme a chceme rozlišovať medzi „lepšou“ a „horšou“ smrťou) – smrť dieťaťa. Tom bol prostredným dieťaťom rozprávačky príbehu. Zomrel vo veku štyri a pol roka a za sebou nechal nielen zdrvených rodičov, ale aj staršieho brata a mladšiu sestru. Matka je Francúzska, Parížanka. Otec Angličan, Londýnčan. Pracovné povinnosti ho nútia sťahovať sa s rodinou z jedného konca sveta na druhý. Tri roky žijú vo Vancouveri, potom sa sťahujú do Sydney. A tam sa to stane: Tom zahynie. Uplynie dlhých desať rokov, kým je matka schopná vrátiť sa k udalostiam, ktoré jeho smrti predchádzali. Matka postupne rekonštruuje udalosti, svoje pocity, život rodiny pred Tomovou smrťou a po nej, svoj vzťah k mužovi a ostatným dvom deťom, svoj pocit viny a čitateľ si až do poslednej chvíle kladie otázku. Mohlo byť osudovej nehode zabránené? Mohol Tom ešte žiť?

Kate Jacobsová – Láska ide cez žalúdok

Po smutnom románe niečo trochu veselšie. Naposledy nás Kate Jacobsová pozvala do Večerného klubu pletenia. Kto neodmietol, nebol sklamaný. Teraz sa pre zmenu schováva za známu ľudovú múdrosť, na ktorú sa nechal „uloviť“ nejeden chlap (ale aj žena) Láska ide cez žalúdok. Hlavnou hrdinkou tohto románu je Gus Simpsonová, ktorá má prácu, ktorú by jej nejedna žena úprimne závidela. V televízii má svoj vlastný program o varení, vďaka ktorému je slávna a populárna. Jej programu však zrazu hrozí zrušenie a televízny manažment dostane nápad prizvať krásku Carmen, ozdobenú korunkou Miss. Gus, ktorá bojuje s „päťdesiatkou na krku“, takáto konkurencia vôbec neteší. A keď sa v živom vysielaní ocitnú i obe jej dcéry a ešte k tomu ex-snúbenec jednej z nich, zdá sa, že sa kedysi pokojný program pomaly, ale iste mení na blázinec.

Jan Šmíd – Z Paříže

Česká literárna scéna má šťastie hneď na dvoch Šmídov – Zdeněk Šmíd, ktorý má na svedomí legendárnu vodácku a horalskú trilógiu „Proč bychom se…“ a potom Jana Šmída, šéfredaktora, spravodajcu a spisovateľa, ktorý nielenže strávil nemalú časť svojho života v zahraničí, ale ešte odtiaľ aj podával správy a napísal knihy, v ktorých zhrnul svoje zážitky. O akom meste asi bude kniha Z Paříže je snáď jasné. Jan Šmíd nám však ponúka trochu iný pohľad na Parížm než aký nájdeme v tisíckach turistických sprievodcov. Veď ako sám vraví: „Na Eiffelovku jsem se za čtyři roky svého zpravodajského působení ve francouzské metropoli dostal jen jednou – a to ještě náhodou, na Montmartru jsem byl stejně často a v Sacré Coeur jsem se ani nezastavil. A kdybych občas nechodil do televizního studia, které se nachází kousek za Vítězným obloukem, abych odtud dělal živé vstupy pro Českou televizi, téměř bych zapomněl, že Paříž má Champs Elysées – údajně nejkrásnější ulici světa.“ Čaro jeho rozprávania spočíva niekde úplne inde.  Jan Šmíd nám ponúka Paríž taký, aký je v skutočnosti. Rozpráva o tom, ako sa v Paríži skutočne žije a pracuje. Odhalí nám zákulisie tohto nádherného mesta, francúzsku politiku, ale aj to, čo dnes robí Jean-Paul Belmondo a Brigitte Bardotová.

Willem Vogelsang – Dějiny Afghánistánu

Čo sa vám vybaví, keď sa povie Afganistan? Predpokladám, že teroristi, Al-Kajdá a heroín. Krajina, ktorá má v 21. storočí menej ako 25km železníc a patrí medzi najnebezpečnejšie a najchudobnejšie štáty sveta má však za sebou  oveľa viac než len pár teroristov. Veď táto malá ázijská krajina sa stala synonymom vzdoru proti sovietskej okupácii, rovnako ako symbolom krutej vlády islamu pod taktovkou Talibanu. Jedinečná publikácia Willema Vogelsanga, vedca a nezávislého reportéra, ktorý v Afganistane prežil mnoho rokov, zaznamenala v zahraničí obrovský úspech. A oprávnene. Veď   Willem Vogelsang neopisuje dejiny Afganistanu suchou formou vedca, ktorý svoje informácie čerpá len z rôznych historických zdrojov. Z jeho riadkov je cítiť, že v tejto krajine bol, zažil ju a svoje dojmy preniesol aj do tejto knihy. Vďaka nej môžeme pochopiť, prečo je momentálne v Afganistane taká situácia, aká tam je. Získame novú perspektívu a pochopíme, že história sa nezakladá na otázke „Kedy?“, ale „Prečo?“

Terry Pratchett – Unseen Academicals

Hovorí sa, že čitatelia sa rozdeľujú na tých, ktorí Terryho Pratchetta milujú a na tých, ktorí ho ešte len spoznajú. Asi najslávnejší a najpopulárnejší britský autor dokázal niečo, čo sa pred ním nepodarilo nikomu. Absolútne zmenil pohľad a názor mnohých na fantasy ako literárny žáner. Veď kto by sa nezamiloval do plochého sveta, ktorý na svojom chrbte nesú štyri slony, stojace na obrovskej korytnačke, ktorá pláva vesmírom. Sveta, na ktorom funguje nielen mágia, ale aj nadávky. Kde je tak tenká hranica medzi realitou a fantáziou, že aj niečo tak nevinné ako film môže zničiť celý svet. Kde je svetlo tak pomalé, že úsvit dostáva úplne nové rozmery. Je to svet, do ktorého sa zamilovali milióny ľudí na celom svete, a preto je každá nová kniha tohto fenomenálneho britského autora považovaná za výnimočnú udalosť  hodnú jedného dňa dovolenky potrebného na zvládnutie 500-stranovej knihy. A táto udalosť práve prišla. Zatiaľ síce len v angličtine, ale to pravoverných fanúšikov  určite nezastaví. Veď najnovší román Unseen Academicals je nielen o našich milovaných mágov Neviditeľnej univerzity, ale aj o športe, ktorý ovláda Slovensko – o futbale. No dá sa odolať?