blog

Stephen King ohlásil pokračovanie kultového hororu Shining

utorok 1. decembra 2009 00:03
Ut 1.12. 2009 00:03

Stephen King - ShiningNajpredávanejší a najkultovejší žijúci spisovateľ v Spojených štátoch, Stephen King verejne prehlásil,  že zvažuje napísanie pokračovania svojho kultového hororu Shining. Od vydania pôvodného románu už ubehlo 32 rokov. Tentoraz sa chce kráľ hororu zamerať na postavu Dannyho, ktorý medzičasom vyrástol. Má 40 rokov, pracuje v hospici pre smrteľne chorých a vďaka svojim schopnostiam pomáha chorým umierať ľahšie a bezbolestnejšie.

Ako však prehlásil samotný autor, s písaním sa rozhodne neponáhľa, osobne sa vyjadril, že tomu nie je „totálne oddaný“. Celý príbeh ho však láka. Pokračovaniu už vymyslel aj názov. Kniha by sa mala volať Dr. Sleep (Dr. Spánok) a s názvom je King taký spokojný, že knihu chce skôr či neskôr napísať „už len kvôli tomu titulu.“ Žiadne ďalšie Stephen Kinginformácie nie sú známe, a to asi hlavne preto, lebo ich ešte nemá ani samotný King. Zdá sa, že momentálne má rozpracovanú postavu Dannyho, ktorý sa musí vyrovnať nielen s emocionálnymi jazvami, ktoré v ňom zanechali udalosti opísané v pôvodom románe Shining, ale aj so svojou nadprirodzenou schopnosťou, ktorej vďačí za svoj život.

Dobrou správou však ostáva, že Stephen King ešte očividne nič nestráca zo svojej chuti písať a jeho fantázia je pravdepodobne rovnako nevyčerpateľná. Veď len tento mesiac vyšiel v angličtine jeho najnovší román Under the Dome (Pod kopulou), ktorý pojednáva o tom, ako sa zachovajú ľudia, ktorí boli zrazu odtrhnutí od spoločnosti, ku ktorej vždy patrili. Napríklad obyvatelia dvojtisícového mestečka, ktoré obklopila priehľadná kopula, neprepúšťajúca nič väčšie ako kvapky vody. To však nie je všetko, King rovnako spomenul, že má nápad aj na ďalšie pokračovanie svojej fantasy série Temná veža. Pracovný názov už ôsmeho dielu série je The Wind Through the Keyhole (Vietor cez kľúčovú dierku), ale to by nebol King, aby svojich fanúšikov hneď neschladil a neprehlásil, že písať ešte nezačal a najbližších osem mesiacov ani nezačne.

Čo dodať? Snáď len toľko, že na Slovensku sa zatiaľ aj tak najviac tešíme na slovenský (alebo skôr český) preklad jeho najnovšieho románu Under the Dome (Pod kopulou).