blog

Dedičia Philipa K. Dicka zvažujú podanie žaloby na Google kvôli mobilnému telefónu

štvrtok 14. januára 2010 00:01
Št 14.01. 2010 00:01

Spoločnosť Google sa po celom svete preslávila ako priekopník inovatívnych technológií, ktoré dokážu navždy zmeniť náš život. V poslednom čase sa však zdá, že svet kníh je pre Google ako zakliaty. Nielenže sa momentálne háda s polovicou sveta ohľadom autorských práv na knihy, ktoré majú byť zahrnuté v jej projekte Google Books Library Project, ale teraz sa zdá, že do osieho hniezda pichla aj nevhodne zvoleným názvom svojho nového mobilného telefónu, vďaka ktorému sa bude pravdepodobne súdiť s potomkami slávneho sci-fi spisovateľa Philipa K. Dicka.

Philip K. Dick sa preslávil hlavne vďaka svojmu legendárnemu sci-fi románu Snívajú androidi o elektronických ovečkách? . Na jeho motívy natočil Ridley Scott nemenej legendárnu sci-fi klasiku Blade Runner, ktorá doteraz patrí medzi klenoty svetovej kinematografie.  A práve tento román sa stal centrom sporu, ktorý pravdepodobne vyústi až do žaloby na spoločnosť Google.

Tá sa rozhodla, že jej nový mobilný telefón sa bude volať Nexus One. To sa však nepáči práve potomkom Philipa K. Dicka, ktorí tvrdia, že táto značka už existuje vo vyššie zmieňovanom románe. Isa Dick Hackettová, dcéra autora, hovorí, že keď v decembri minulého roka počula o plánovanom názve mobilného telefónu, bola „šokovaná a zdesená“. Ako povedala pre New York Times: “Nikto to s nami nekonzultoval, nikto od nás nechcel povolenie a my sme žiadne nedali. “

Film aj kniha sa zaoberajú osudmi nájomného žoldniera z ďalekej budúcnosti, ktorého úlohou je chytať androidov, ktorí ušli svojim pánom. Tí sú na nerozoznanie od skutočných ľudí a ich označenie v románe je Nexus-6. Ak zoberieme do úvahy, že operačný systém tohto telefónu sa volá Android, tak tu máme pomerne jasný a odkaz na klasické dielo Philipa K. Dicka, ktoré je aj v súčasnosti extrémne populárne a to hlavne v IT komunite a v Kalifornii, kde autor žil.

Názov telefónu bol prvýkrát zaznamenaný, keď tchajwanská spoločnosť HTC, ktorá Nexus-One pre Google vyrába, použila tento názov v oficiálnych dokumentoch, ktoré poslala americkej Federálnej komunikačnej komisii. V tom istom čase si podala spoločnosť Google žiadosť o patent na použitie názvu Nexus-One pre mobilný telefón.

Google však nie je jediná spoločnosť, ktorá sa snaží využiť názov operačného systému Android vo svojej prospech. Motorola sa napríklad rozhodla nazvať svoj prvý mobilný telefón s týmto operačným systémom Droid, odkazujúc pritom na robotov zo série sci-fi filmov Hviezdne vojny. Narozdiel od Googlu si však zabezpečila povolenie u majiteľa autorských práv na Hviezdne vojny – Georga Lucasa.

Isa Dick Hackettová momentálne konzultuje svoj postoj s právnikmi a zvažuje žalobu. Zároveň však prehlasuje, že ona, ani spoločnosť Electric Shepherd Productions, ktorá má na starosti filmové adaptácie a autorské práva na knihy Philipa K. Dicka, sa nebráni diskusii a dohode o použití značky Nexus-One pre mobilný telefón. Na druhú stranu Philip K. Dick si značku Nexus nikdy nedal registrovať, takže každý nárok jeho dedičov by musel preukázať, že Google využíva „dobré meno“ vraždiacich androidov na zvýšenie popularity a predaja svojho nového mobilného telefónu.