blog

Objavte aj vy závislosť na celý život

štvrtok 21. januára 2010 00:01
Št 21.01. 2010 00:01

Rosteme s knihou.Vedeli by ste povedať aspoň jednu závislosť, ktorá by sa mala odporučiť? Taká, ktorá neničí zdravie, nerozvráti rodinu, neminiete kvôli nej všetky úspory? Závislosť, ktorá ak ňou budete trpieť, bude to pre vás prínos? Česi na jednu prišli. A hneď sa snažia, aby jej prepadlo, čo najviac ľudí. Známe osobnosti sa v spotoch, ktoré sa dajú pozerať na internete, vyjadrujú o tom, že táto závislosť je dobrá a na celý život a pre všetkých. Závislosť na knihách. Ľudia uvádzajú stále viac a viac dôvodov, prečo nečítať knihy. Jedným z nich je napríklad, že je to zdĺhavé, nudné či zbytočné. Veľa ľudí tvrdí, že všetky dobré knihy už aj tak boli sfilmované. A kto by nedal prednosť deväťdesiatim minútam sledovania filmu, či už v kine alebo doma na gauči, pred dvomi týždňami strávenými čítaním knihy.

Druhej variante by dali prednosť napríklad Aňa Geislerová, Michal Viewegh, Aneta Langerová, Jozef Rakoncaj, Mardi  či Jiří Macháček. Tieto české osobnosti v spotoch hovoria o tom, prečo čítajú knihy a čo im tieto pre niektorých zastaralé vecičky dávajú do života.

Kampaň Závislosť na celý život vytvoril Svaz českých knihkupců a nakladatelůSvět knihy. Takýmto spôsobom chcú osloviť najmä mladú generáciu, ktorá sa stále viac vzďaľuje od čítania a kníh ako takých. Aj preto je kampaň rozbehnutá na internete, vďaka čomu na mladých číha tam, kde trávia najviac voľného času. Kampaň sa už dá nájsť na Facebooku, www.sckn.cz, www.rostemesknihou.cz, www.svetknihy.cz, Streame, YouTube a na stránkach nakladateľov a distribútorov.

„Obyvatelstvo naší republiky mělo vždy tradičně dobrý vztah k literatuře. Projekt Závislost na celý život chce tuto kulturní vazbu obnovit a přitáhnout pozornost nejširší veřejnosti k četbě jako k zábavné, aktivní a svým způsobem tvůrčí činnosti. Kampaň si klade za cíl oživit co největší nárůst povědomí o vydávaných knižních titulech a zdůraznit, že četba je i v dnešní digitální době atraktivní způsob, jak trávit čas,“ píše sa na stránke Svazu.

Tvorcovia sa snažia mladých osloviť nielen na mieste, kde trávia veľa času, ale vybrali si aj formu, ktorá by pre nich mohla by ť zaujímavá a mohla by ich upútať. Spoty sú kreslené a dopĺňa ich dokumentárna časť, kde sa známe osobnosti vyjadrujú, ako ich knihy ovplyvnili a čo pre nich znamenajú. Aňa Geislerová v nich napríklad nachádza inšpiráciu pri písaní svojej poézie. Jiří Macháček vnútornú slobodu, ktorej je v svete techniky, mobilných telefónov a e-mailov až príliš málo. Horolezec Josef Rakoncaj zas opisuje ako mu knihy zachránili život na jeho potulkách.

Český zväz sa snaží vrátiť ľuďom do rúk knihy, a robí to veľmi dobre. Privítali by ste podobnú aktivitu aj na Slovensku?

Zaujímavé linky:

Domovská stránka projektu a všetky videá.