blog

Pikantnosti o známych spisovateľoch

štvrtok 18. februára 2010 00:01
Št 18.02. 2010 00:01

Robert Schnakenberg - Tajné životy slávnych spisovateľovSú v čítankách, maturitných otázkach, pre niekoho aj na štátnych skúškach. Nepoznať ich je považované za nevzdelanosť. Je normálne, ak sa na niekoho z nich spýta kamarát či známy pri bežnej komunikácii. Spisovatelia. Ale aj napriek tomu, že o nich vie takmer každý, aj tak o nich, ako osobách nevieme takmer nič. Ale dá sa to zmeniť. Môže k tomu pomôcť kniha Tajné životy slávnych spisovateľov.

Čo by ste vedeli povedať o Franzovi Kafkovi, Ernestovi Hemingwayovi či Levovi Nikolajevičovi Tolstojovi? Mnohí by možno vymenovali najvýznamnejšie diela týchto svetových autorov. Niektorí by ich dokonca vedeli zaradiť do správneho storočia či literárneho smeru. Ale len málokto by vedel povedať, akí to boli ľudia, akí viedli život alebo čo ich zaujímalo. Možno to zmení nová kniha Tajné životy slávnych spisovateľov.

Robert Schnakenberg prináša v svojej knihe pohľad na to, akí spisovatelia boli, a nie ako písali. Tajné životy slávnych spisovateľov však nie sú učebnicou ani sprievodcom vo svete literatúry, ide skôr o parodický pohľad na životy ľudí, o ktorých sme sa učili alebo ktorých diela sme čítali.

Schnakenberg využíva zaužívané spôsoby ako osloviť masy – bulvár. V knihe sa venuje pikantným okamihom zo života štyridsať jeden spisovateľov, ktorých pozná celý svet. S nadhľadom paroduje noviny, ktoré na titulných stránkach ponúkajú tie Robert Schnakenberg - Tajné životy slávnych spisovateľovnajtrápnejšie či najsmutnejšie príbehy.

Zo spisovateľov tak autor robí ľudí. Z mäsa a kostí, s problémami a náladami. Takých, akí sme aj my. Schnakenberg píše o telesných či duševných stránkach ľudí, ktorých diela nás formovali, ovplyvňovali a možno len donútili sadnúť si ku knihe, aby sme neprepadli. Opisuje koníčky, historky a príbehy, ktoré ponúkajú iný pohľad na ľudí, ktorí zmenili a poznačili svetovú literatúru. Aj keď nie všetky príbehy sú pozitívne a hlavné postavy neukazuje vždy v dobrom svetle, aj tak prináša táto kniha niečo viac ako len klebety.

Kniha dáva možnosť ľuďom, ktorí práve nie sú literárni nadšenci, zblížiť sa so spisovateľmi, ktorých mená sa skloňujú na každej strednej škole, ale aj po jej ukončení. Čitatelia z tejto publikácie nezískajú pohľad na tvorbu daného autora, ale na to aký bol.

A tak dostávajú priestor príbehy o Franzovi Kafkovi, Alanovi Edgarovi Poeovi, Honore de Balzacovi alebo Charlesovi Dickensovi. Tie podobne ako v bulvári fotografie, v knihe dokresľujú obrázky. O tie sa postaral  Mario Zucca. Ten dopĺňa satirický text zábavnými portrétami vo forme komixu. Čitatelia tak môžu vidieť bieleho Edgara Allana Poa v prostredí náhrobných kameňov. Polonahého Tolstoja v posteli s mladou dámou alebo Oscara Wilda ako špendlí svadobné šaty.

Je príjemné zabudnúť na chvíľu na nudný svet suchých historických faktov a pripomenúť si, že aj slávni spisovatelia boli (a sú) len ľudia, so všetkými drobnými i väčšími chybičkami, aké má každý z nás. Len pri tých slávnych spisovateľoch sú oveľa zaujímavejšie…

Foto: Euromedia / iDnes.cz