blog

Noví ockovia a mama

streda 28. apríla 2010 00:01
St 28.04. 2010 00:01

Knihy pre deti nepíšu len rozprávkari. Najnovší počin troch českých autorov, jednej ilustrátorky a odvážneho nakladateľa ukazuje, že aj keď autormi nie sú klasickí rozprávači detských príbehov, môže byť výsledok vtipný a nezabudnuteľný.

Viete si predstaviť knihu od Michala Viewegha, ktorá by bola pre deti? Pre tých, ktorí ho nevedia zaradiť, je to autor napríklad Románu pro ženyAnjelov všedného dňa či Účastníkov zájezdu. Nakladateľ si to však predstaviť vedel. Vymyslel spoluprácu troch českých autorov, ktorí spolu nikdy nepísali. A dohodol sa s nimi, že neprinesú knihu pre mládež či dospelých, jednoducho nič, čo by písali predtým. Cieľ bol jasný – detské čítanie.

Asi tak nejako vznikla kniha Tři tatínci a maminka od troch popredných autorov – Michala VieweghaPavla ŠrutaMartina Reinera. Reiner a Viewegh už spoločnú knihu majú. Obaja prispeli do knihy Povídky o mužích. Hoci aj pri najnovšej detskej knižke ide o poviedky, aj keď rozprávkové, majú spoločnú líniu a postavy.

Autori nedostali za úlohu samostatne napísať svoju „rozprávku“. Kniha nemala byť zbierkou poviedok pre deti, ale komplexným dielom. Preto si nakladateľ vymyslel, že ústredným motívom budú zázračné bytosti, ktoré v tomto príbehu zastupuje mama. A tak sa poprední českí spisovatelia spojili a vytvorili svoju vlastnú. Práve tá je spoločná pre všetky príbehy. Okrem mamy si však autori spoločne stvorili aj iných rodinných príslušníkov.

Viewegh, Šruta a Reiner tak napísali každý svoju poviedku o niektorom období života najobdivuhodnejšej zázračnej bytosti  – mamy. Výsledkom sú vtipné príbehy, pri ktorých sa deti nebudú nudiť. Nudu však nepocítia ani rodičia. Autori sa totiž nezapreli a nechali tam niečo aj pre nich. Spisovatelia do knihy prepašovali viacero zo svojich ironických či sarkastických poznámok.

Knižka však nesie podpis aj „mamy“ príbehov – Galiny Miklínovej. Tá knihu ilustrovala. Jej obrázky však len nedotvárajú knihu, sú jej súčasťou a pomáhajú tak aj autorom lepšie vyrozprávať rozprávkové príbehy.