blog

Cestujúci v ruskom metre by sa mohli hádzať pod vlak kvôli Dostojevskému

štvrtok 27. mája 2010 00:01
Št 27.05. 2010 00:01

Moskovské metro patrí medzi tie najslávnejšie na celom svete. Aj tí, čo ho v živote nevideli vedia, že je vybudované neobvykle hlboko, aby mohlo slúžiť ako protiatómový kryt (fakt, ktorý šikovne využil autor ruského sci-fi bestselleru Metro 2033), všetci vieme, že patrí medzi najvyťaženejšie metrá na svete (aj keď to si asi myslí každé mesto, ktoré ho má) a väčšina staníc moskovského metra je vyzdobená nádhernými mozaikami, ktoré sú pre každú stanicu špecifické a charakteristické. A práve výzdoba stanice pomenovanej po slávnom ruskom spisovateľovi Fjodorovi Michajlovičovi Dostojevskom sa stala kameňom úrazu, vďaka ktorému musela stanica metra ostať zatvorená. Dôvod? Správcovia metra sa obávajú, že práve táto stanica sa stane Mekkou samovrahov.

Už na strednej škole asi malo mnoho ľudí chuť spáchať samovraždu, keď sa v rámci povinnej literatúry museli prehrýzť aj ruskými klasikmi, medzi ktorých Dostojevskij nepochybne patrí. Teraz sa však riaditeľ  moskovského metra obáva, že podobné chúťky dostanú aj cestujúci, ktorí uvidia nové mozaiky, zdobiace stanicu, ktorá bola pomenovaná po Dostojevskom.

Autor diel ako Zločin a trest, Besy alebo Bratia Karamazoví nikdy nemal reputáciu veselého chlapíka, ktorý by bol známy optimizmom a rozžiareným pohľadom na svet. Vo svojich dielach sa venoval otázkam temných zákutí duše, slabostiam ľudskej morálky, neznesiteľným mukám výčitiek svedomia a podobným neveselým záležitostiam. Niet preto divu, že ani mozaiky, inšpirované jeho dielami, nie sú práve optimistické.

Nová stanica bola vyzdobená čierno-bielymi námetmi scén, z Dostojevského najznámejších diel. ktoré zobrazujú smrť, násilie, akt vraždy aj samovraždy. Na jednej stene je zobrazený Roskoľnikov, ako práve sekerou vraždí úžerníčku a jej sestru. Hneď na vedľajšej stene je postava z jeho románu Besy, ktorá si prikladá k spánku revolver.

Po ich zverejnení sa ruským internetom prehnala vlna rozpakov a nevôle. Mnohým sa zdajú námety príliš depresívne a obávajú sa, že na stanicu budú chodiť samovrahovia, aby tu ukončili svoju životnú púť. Na niektorých by mohli mozaiky dokonca pôsobiť tak depresívne, že by jednali impulzívne, priamo na mieste a práve pod dojmom obrovských obrazov. Otvorenie stanice bolo naplánované na 15. mája, ale problém s mozaikami prerástol do takých rozmerov, že sa ho riaditeľ ruského metra rozhodol riešiť odložením otvorenia stanice metra na neurčito. Samozrejme, nebolo by Rusko Ruskom, keby nebolo veľmi pravdepodobné, že riaditeľ len využil situáciu a v skutočnosti sa snaží zakryť fakt, že stanica nebola dokončená v riadnom termíne.

Osud najnovšej stanice moskovského metra je teraz v rukách primátora Jurija Lužkova, ktorý je známy svojou záľubou v kontroverznou súčasnou umení. Jeho najobľúbenejším umelcom je gruzínsky sochár Zurab Cereteli, ktorého bronzové sochy rozmiestnené po Moskve popudili mnohých Moskovčanov. Jurij Lužkov sa preslávil po celom svete aj vďaka zákazu Gay Parade a nápadom rozmiestniť po Moskve portréty Stalina na oslavu víťazstva nad fašizmom.

Nech už sa však starosta rozhodne akokoľvek, autor mozaík Ivan Nikolajev si stojí za svojím: “Čo ste chceli? Tančeky? Dostojevskij ich nemá! Ja som sa ho snažil poňať ako človeka, umelca a filozofa.” Neostáva nám nič iné, len dúfať, že sa moskovský starosta rozhodne správne. Nech už to v tomto prípade znamená čokoľvek.

Zdroj: Independent.co.uk