blog

Knižné tipy: Dánska mucholapka a nahá Júlia

pondelok 17. mája 2010 00:01
Po 17.05. 2010 00:01

Prší, prší, len sa leje a okrem výrobcov dáždnikov sa už veru nikto nesmeje. Čo si budeme klamať, ľudia nie sú na zlé počasie stavaní. Dážď udiera na naše najzákladnejšie inštinkty a podvedome nás núti zaliezť do postelí a pohodlných kresiel s pohárom niečoho dobrého v ruke. V jednej ruke to môže byť pohár vína alebo čaju a v druhej ruke bude čo? Jasné, že kniha! Veď niet lepšieho času, kedy si vychutnať dobrú knihu, ako keď je vonku hnusne, že by sme tam maximálne poštára vyhnali. Tak ho tam pekne vyžeňte, nech vám donesie ďalšiu dávku skvelých kníh z Martinus.sk. A ak bude medzi nimi niektorá z týchto, tak sa určite nudiť nebudete… 🙂

Dominik Dán – Mucholapka

Začneme tipom, ktorý je priam povinnou jazdou. Veď každý, kto sa o knihy aspoň trochu zaujíma, už vie, že za necelý mesiac má vyjsť nová “Dánovka”. A opäť nie je potrebné nič viac dodať. Veď kto zo slovenských čitateľov sa ešte nestretol s vraždárskou partiou Nášho Mesta na čele s Krauzom a Chosém? Praví slovenskí detektívi, ktorí vyriešia každú vraždu, sa už stihli zapísať do sŕdc slovenských fanúšikov a tí im dávajú najavo svoju priazeň desiatkami tisícov predaných kníh. Každý nový román tajomného Dominika Dána sa okamžite stáva bestsellerom a inak tomu určite nebude ani v prípade jeho najnovšej knihy Mucholapka, ktorá sa hneď po zaradení do predpredaja vyšplhala na druhé miesto v rebríčku najpredávanejších kníh. Dej druhého románu je jasný každému, kto čítal ten predchádzajúci s lakonickým názvom Mucha. Detektívi v ňom síce odhalili zločinca, ale skutočný vrah im ušiel, aj keď oni o tom nevedeli. Ako to však už v prípade masových vrahov býva, s jedlom rastie chuť…

Nick Hornby  – Julie, demoverze

Tak nás tí Česi opäť predbehli. Aj keď v prípade britského spisovateľa Nicka Hornbyho to nie je až tak prekvapivé, veď v slovenčine mu kniha nevyšla už asi šesť rokov. A je to celkom zvláštne, veď jeden z najúspešnejších autorov, akých Britské ostrovy majú, má na svojom konte také hity ako Všetky moje lásky, Ako na vec alebo Dlouhá cesta dolů , z ktorých mnohé boli aj sfilmované. Či čaká podobný osud aj jeho najnovší román Julie, demoverze (Co chystá osud?) je zatiaľ ťažké odhadnúť, ale potenciál mu veru nechýba. Veď Nick Hornby sa vrátil k svojmu obľúbenému typu hlavného hrdinu – hudobný fanatik Duncan, ktorého nezaujíma nič iné, len hudobný génius a pesničkár Tucker Crow, ktorý záhadne zmizol jedného dňa na mužských záchodoch. Duncanova vášeň by bola možno rozkošná a milá, keby jej za obeť nepadalo v prvom rade jeho manželstvo a rodina na čele s jeho životnou družkou Annie. Tá začína uvažovať, či neobetovala 15 rokov života niekomu, kto si to naozaj nezaslúži. Ak máte chuť na kus poctivej súčasnej britskej literatúry, tak s Nickom Hornbym rozhodne nesiahnete vedľa.

Stela Brix – 1. Na Kopci strašidiel, 2. V hrobke bohov, 3. Štôlne dvoch tvárí

Hovorí sa, že dnešná mládež už vôbec nečíta. Asi to nebude tak úplne pravda. Veď dnešná mládež nielen číta, ale aj píše! A to dokonca priamo tu, na Slovensku. Meno dvanásťročnej autorky Stely Brix tomu síce nenapovedá, ale napríklad aj taký Kramer sa preslávil pod svojím umeleckým pseudonymom, tak prečo nie Stela Brix. 🙂 Táto mladá slovenská autorka má za sebou kompletnú trilógiu dobrodružných románov pre deti o napínavých a vzrušujúcich zážitkoch štyroch kamarátov: Pierra, Wila, Lýrie a Ailit, ktorú dokonca sama ilustrovala. Prvú knihu napísala už ako desaťročná a písanie sa jej tak zapáčilo, že hneď napísala aj ďalšie dve pokračovania. Ak teda nemáte pre svoje dieťa vhodnú literatúru, skúste mu objednať túto milú trilógiu. Veď kto môže napísať lepšiu literatúru pre deti ako ich rovesník?

Fedor Malík – Camembert Sauvignon

Kedy už renomovaný slovenský degustátor a odborník na víno Fedor Malík napíše knihu, ktorá nebude mať v názve víno? A nie je to jedno? Hlavne, že sú jeho knihy také dobré! A nesklame nás určite ani tá najnovšia so sľubným názvom Camembert Sauvignon. Autor úsmevným spôsobom rozpráva o vôni a chuti lákavých jedál a skvelých vín. Píše o ľuďoch, ich gastronomických zvyklostiach a miestnych špecialitách: tapas zo Španielska, frkacúle z Modry, skalické zázvorníky, vyprážaný netopier z Kittsee, jablká zo Sodomy, rezance s mušľami, krokety z býčieho chvosta, moravské müsli a k tomu uhorkové bowle, macedónska cipara s tramínom, srbská gibanica, dudovača a dunjevača, bolívijské singani… Malíkove texty sú originálne a výstižné. Na zdravie a dobrú chuť, čitatelia labužníci!

Jerzy Kosinski – Byl jsem při tom

Americký spisovateľ poľského pôvodu Jerzy Kosinski napísal počas svojho života minimálne dve diela, ktoré sa jednoznačne oplatí prečítať. Vzhľadom na to, že napísal tri, tak je to celkom slušný výkon. A kým jeho kontroverzný román Nabarvené ptáče je už beznádejne vypredaný, až teraz sa do našich rúk dostáva jeho posledná kniha Byl jsem při tom. Tá rozpráva príbeh duševne a citovo retardovaného Záhradníka, ktorý až do dospelosti poznal život výlučne prostredníctvom televízie. Po smrti jeho dobrodinca bol vydaný napospas osudu, ale šťastie mu praje, a tak sa okamžite ocitne vo svete veľkej politiky, kde každú jeho prostoduchú myšlienku považujú za geniálny výrok. Systém jednoducho nie je pripravený na človeka, ktorý nepresadzuje nikoho záujmy a to dokonca ani tie vlastné, keďže žiadne nemá. Kúzelne jednoduchá alegória vás chytí za srdce…

Věra Chytilová, Tomáš Pilát  – Věra Chytilová zblízka

“No jo. Mužský. Ti nestárnou. Šediny je zdobí, brýle jim svědčí, vrásky jsou sexy. Žádné křečové žíly. Žádná celulitida. Žádné klimakterium. A pak najednou … zdechnou.” (Věra Chytilová)

Tak presne tento výrok ma napadne vždy, keď sa spomenie známa česká režisérka Věra Chytilová. A aj keď samotná jeho autorka by ma asi hnala, keby zistila, že som ho použil na jej charakterizovanie, predsa len si myslím, že ju skvele vystihuje. Vystihuje jej zmysel pre humor a iróniu, prístupom k mužom, ale aj k životu a hlavne jej neprekonateľný zmysel pre skratku, ktorá ju dovedie k pointe tam, kde by ju nikto nečakal. Ak teda máte radi túto svojráznu osobnosť česého kultúrneho života, alebo si radi prečítate o jedinečnom človeku, určite siahnite po knihe Věra Chytilová zblízka.

Pre všetkých, ktorí by chceli potešiť peknou knižkou nielen seba, ale aj deti, ktoré to v živote rozhodne nemajú ľahké, zorganizovalo internetové kníhkupectvo Martinus.sk v spolupráci s neziskovou organizáciou DOBRÝ ANJEL akciu Daruj príbeh dieťaťu, pre ktoré realita nie je rozprávkou, v rámci ktorej vám ponúkame možnosť stať sa Dobrým anjelom. Darujte jednu zo šiestich knižiek deťom chorým na rakovinu alebo inú vážnu chorobu a potešte ich ťažko skúšanú dušičku. Stačí vám k tomu 2,50 EUR a pár minút vášho času. Stať sa Dobrým anjelom nebolo nikdy jednoduchšie! Bližšie informácie nájdete TU.

Foto: mohebban.burjalsaheb.com / Martinus.sk